Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Κίμωλό μου - Παράδεισό μου! Αφιέρωμα στην πανέμορφη Κίμωλο μαζί με ό,τι πληροφορία χρειαστείς για το νησί!

Κίμωλό μου Παραδεισό μου λέει το δημοτικό τραγούδι και μόνο τυχαίο δεν είναι!

Αν ψάχνεσαι για το που θα πας διακοπές φέτος, εγώ θα σου πρότεινα να πας στην Κίμωλο. Και έχω πολλούς λόγους!

Η μικρή αλλά αστραφτερή Κίμωλος στέκει δίπλα στην Μύλο και τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο περίφημη. Μπορεί να είναι μικρούλα αλλά δεν στερείται καθόλου σε ομορφιά και αρχοντιά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι ναυτικοί του Μεσαίωνα την ονόμαζαν Αρζαντιέρα (ασημένια), ίσως για τα ασημόλευκα βράχια της που ξεπροβάλλουν μέσα από την αστραφτερή θάλασσα.

Αυτό το νησί προσφέρει μια γαλήνη και ηρεμία που την αντιλαμβάνεσαι με το που φτάσεις στο νησί. Οι κρυστάλλινες, απόμερες και μη παραλίες, οι γκριζόλευκοι βράχοι, το πανέμορφο και γραφικό Χωριό (χώρα του νησιού), τα υπέροχα χωρία και τα πολύχρωμα λιμανάκια και όλα αυτά σε συνδυασμό με το πολύ ωραίο φαγητό, συνθέτουν ένα πίνακα που σίγουρα θα σε γοητεύσει!

Στην Κίμωλο αξίζει να επισκεφτείς:


Το Χωριό και το Κάστρο στην  χώρα

Εδώ την χώρα την λένε Χωριό και είναι πανέμορφο. Περιπλανήσου στα κυκλαδίτικα και ολοκάθαρα σοκάκια του χωρίου, μπερδέψου και φτάσει μέχρι το περίφημο Κάστρο! Οι ντόπιοι είναι όλοι τόσο εξυπηρετικοί και με πολύ ωραία κουλτούρα. Αν είσαι βιβλιοφάγος, εδώ θα βρεις το στοιχείο σου μιας και οι κάτοικοι έχουν φροντίσει να στήσουν σε διάφορα σημεία της χώρας ανοιχτές βιβλιοθήκες.









































Το οικισμό Γούπα με εκπληκτικό λιμανάκι


Μην παραλείψεις να περάσεις από αυτόν τον οικισμό γιατί είναι πιθανό να παραλείψεις να δεις ένα από τα ομορφότερα ψαροχώρια που έχεις δει ποτέ.. Είναι πολύχρωμο, ηλιόλουστο, γραφικό, ένα μικρό θαύμα που πρέπει να απολαύσεις!















Το Σκιάδι


Το Σκιάδι είναι ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός θα σε εντυπωσιάσει. Μοιάζει σαν πέτρινο μανιτάρι και δημιουργήθηκε από τους δυνατούς ανέμους και τη διαφορά ανάμεσα στα πετρώματα που το συνιστούν.

Παραλίες: Πράσσα - Ελληνικά - Αλυκή - Καλαμίτσι - Καράς - Κλήμα - Μπονάτσα -  Μοναστήρια, Σούφι (μονοπάτι) - Μοναστήρια - Δέκας - Μαυροσπήλια (οπωσδήποτε για ηλιοβασίλεμα!)


Αν έχεις χρόνος πας χωρίς δεύτερη σκέψη σε όλες! Αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και το νησί έχει αέρα, τότε ιδανική επιλογή είναι ένα μπανάκι στα Πράσσα που δεν θα απογοητεύσει καθόλου!
















































Την Πολύαιγο, το περίφημο νησάκι απέναντι από την Κίμωλο


Δεν γίνεται να πας στην Κίμωλο και να μην πας στην Πολύαιγο.. Η μάλλον γίνεται αν την πατήσεις σαν και εμένα, που δεν διέθετα πολλές μέρες και ο καπετάνιος είχε σηκώσει απαγορευτικό λόγω αέρα.. Αν πας ποτέ Κίμωλο, αξίζει να πας στην μαγευτική Πολύαιγο που εύχομαι να μην μου μείνει απωθημένο! Έχει εκπληκτικά κρυστάλλινα και πανέμορφα νερά και χρώματα! Το σημαντικότερο δεν σου είπα, είναι πολύ πιθανό να δεις και την μεσογειακή φώκια «Monachus-monachus» που εδώ μπορεί να ζήσει!


Που θα φας το καλύτερο πρωινό, φαγητό και θα πιεις εξαιρετικά κοκτέιλς


Εδώ θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία και αναφορά σε αυτό το υπέροχο γουστόζικο καφέ που είναι πάνω στο κύμα στην Ψαθη της Κιμώλου! Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να απολαύσεις το πρωινό σου.. Όχι μόνο θα φας τέλεια ντόπια αυγουλάκια με χειροποίητο ψωμί, κυκλαδίτικα τυριά και άλλες εξαιρετικές πρώτες ύλες, αλλά θα ευφρανθεί η καρδιά και από το υπέροχο χαμόγελο της Αθηνάς! Η Εχινούσα είναι μια εξαιρετική οικογενειακή επιχείρηση που διαθέτει η Αθηνά με την οικογένειά της και περνάνε όλα από το χέρι της μητέρας της, ακόμα και το υπέροχο παγωτό μαστίχα με βύσσινο που κερνάνε στο τέλος! Μην τυχόν και δεν πας.. Να πας!




Γενικά στο νησί έχει εξαιρετικό φαγητό. Δεν πιστεύω ότι θα πας κάπου και δεν θα μείνεις ικανοποιημένος. Μην παραλείψεις να φας την παραδοσιακή λαδένια! Παρόλα αυτά, σου προτείνω τα παρακάτω μαγαζιά μιας και σε αυτά έχω προσωπική εμπειρία:  Αυλή του Σάμπλου, Μελτέμι, Το κύμα και τα σουβλάκια στο "Posto"



Το βραδάκι το Χωριό είναι ζωντανό, αν θες να διασκεδάσεις μπορείς! Στα σοκάκια θα βρεις πολύ ωραία περιποιημένα cafe bar που θα πιεις λαχταριστά κοκτέιλ. Ξεχώρισα ιδιαίτερα την Αγορά όπου δεν θα παραλείψεις να πιεις ρακοφράουλα και ζεσταθείς από τα χαμόγελα των παιδιών που το δουλεύουν!


Αυτά τα λίγα και ταπεινά από εμένα!
Αν πας θα με περάσεις όμορφα και θα με θυμηθείς..

Σε φιλώ,
Πανωραία




1 σχόλιο: