Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Πράσινο τσάι: Βόμβα υγείας για τον οργανισμό!

Έχουμε ακούσει πολλά για το πράσινο τσάι. Ειδικά το τελευταίο διάστημα βομβαρδιζόμαστε συνέχεια με πληροφορίες που αφορούν τα ευεργετικά οφέλη του για τον οργανισμό. Ίσως υπάρχει μία υπερβολή αλλά σίγουρα υπάρχει και μεγάλη δόση αλήθειας. Οι Κινέζοι πάντως το χρησιμοποιούν σαν "γιατρικό" εδώ και 4.000 χρόνια, για μια γκάμα νοσημάτων που περιλαμβάνουν από πονοκέφαλο μέχρι ...κατάθλιψη! Δεν νομίζω να πέφτουν τόσο έξω.. Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού οφείλονται στα δραστικά συστατικά  από τα οποία αποτελείται:
  • Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αντιγηραντική δράση, κατά του σχηματισμού των ελευθέρων ριζών.
  • Έχουν αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση.
  • Προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, βρέθηκε ότι μία κούπα τσάι την ημέρα ισοδυναμεί με τρία ποτήρια χυμό πορτοκαλιού.
  • Iσχυρή τονωτική δράση, μέσω της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος.
Πολλές έρευνες αναφέρουν ότι το τσάι κάνει καλό στην υγεία. Παρόλα αυτά, πολλά ινστιτούτα, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να δοθεί οριστική απάντηση γι’ αυτό. Έχοντας στο νου μας ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες, το εν λόγω αφέψημα έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει καλά αποτελέσματα σε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς θεωρείται πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Συγκεκριμένα:
  • Το πράσινο τσάι μπορεί να μειώνει τα ποσοστά της χοληστερόλης, αλλά δεν έχει καμία (θετική ή αρνητική) επίδραση στην αρτηριακή πίεση. 
  • Έρευνες υποστηρίζουν ότι πίνοντας πράσινο τσάι ή παίρνοντας χάπια πράσινου τσαγιού βοηθάμε στην αύξηση του μεταβολισμού μας και στο κάψιμο λίπους.
    Σε σχέση με την παραπάνω λίστα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθάει στο διαβήτη, το στρες, τις στοματικές μολύνσεις, προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και τη μετάδοση ιών
  • Το 1994, κλινική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cancer Institute στις ΗΠΑ αποδείκνυε πως η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου κατά 60%. Μεγάλο ποσοστό. Γι’ αυτό το λόγο οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού ερευνούνται για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες σε νέες κλινικές έρευνες. 
Σύμφωνα με έρευνες πρέπει να καταλαμβάνομαι τουλάχιστον τρία ποτήρια ημερησίως. Μην το παρακάνετε βέβαια γιατί το τσάι περιέχει καφεΐνη η οποία μπορεί να σας προκαλέσει νευρικότητα. Ο τρόπος παρασκευής είναι πολύ βασικός ώστε να καταφέρει το τσάι να απελευθερώσει σωστά τα έλαια του. Συγκεκριμένα, ζεσταίνουμε νερό μέχρι τους  95 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή το αποσύρουμε από τη φωτιά λίγο πριν βράσει το νερό. Δεν πρέπει να βράσει γιατί έτσι θα ''κάψει'' βασικά συστατικά του τσαγιού. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα φυλλαράκια και καπακώνουμε το ποτήρι για 5 λεπτά. Για να γίνει λίγο πιο εύγευστο, μπορείτε να ρίξετε λίγες σταγόνες λεμόνι ή να βάλετε κομματάκια τζίντζερ ή κανέλα στο νερό που ζεσταίνεται. Εκτός απ' το να πιούμε τσάι, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε:
για την τόνωση του δέρματος, για να ξεκουράσει τα μάτια ή για να καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα. Ψεκάζετε τις κομπρέσες με νερό από πράσινο τσάι και τις τοποθετείτε στα σημεία που θέλετε για 10-30 λεπτά.
(ειδικά για ξηρές, ευαίσθητες επιδερμίδες) ή όποτε νιώθετε την ανάγκη για φροντίδα της επιδερμίδας σας (ψεκάζετε απλά στο πρόσωπο).
μπορείτε να απλώσετε πρώτα τη μάσκα σας (ενυδάτωσης ή λάμψης), από πάνω να τοποθετήσετε γάζες εμποτισμένες με πράσινο τσάι και πάνω από τις γάζες να τοποθετήσετε φρέσκες φέτες φρούτων ή λαχανικών (π.χ. αγγούρι για τόνωση και ενυδάτωση, πορτοκάλι για λάμψη). Tο πράσινο τσάι θα βοηθήσει να γίνει καλύτερα η απορρόφηση των φυσικών συστατικών.
Bράστε σε ένα τσαγιερό φύλλα από πράσινο τσάι μαζί με νερό, αφήστε το υγρό να κατακάτσει και ρίξτε το στην μπανιέρα. Xαλαρώστε και μουλιάστε μέσα στο νερό για 10 με 20 λεπτά.

Επομένως, εκεί που πίνουμε 3 καφέδες την ημέρα, καλό θα ήταν να αντικαταστήσουμε τουλάχιστον τον ένα από αυτούς με τσάι. Και μην ξεχνάτε, ποτέ δεν πετάμε τα φακελάκια. Τα βάζουμε στο ψυγείο και τα κάνουμε κομπρέσες για τα μάτια!

Σας φιλώ,
Πανωραία

Πηγές: www.menslounge.gr, www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου