Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Λίμνη Μπελέτσι ή αλλιώς λίμνη Βαρυμπόμπης!

  Την Κυριακή ο καιρός ήταν λίγο πιο ζεστός οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία για μία διαφορετική βόλτα. Πήγαμε λοιπόν στην λίμνη της Βαρυμπόμπης. Έχει γίνει γνωστή με αυτήν την ονομασία   αλλά το κανονικό της όνομα είναι λίμνη Μπελέτσι. Βρίσκεται κρυμμένη στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στον οικισμό της Ιπποκράτειου Πολιτείας και κοντά στην ξακουστή εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο μέρος, μέσα στη φύση! Νιώθεις λες και δεν είσαι στην Αθήνα! Ιδανικό σημείο για να ξεφύγεις από την ρουτίνα της πόλης. Μπορείς να συνδυάσεις μία βόλτα στην λίμνη και παράλληλα να κάνεις πεζοπορία, πικνίκ, ποδηλασία, γυμναστική ή απλά να πάρεις ένα σπαστό καφέ στο χέρι και να αναπνεύσεις καθαρό οξυγόνο..Ας μάθουμε όμως δυο πράγματα γι' αυτή τη λίμνη.
   Γνωστή και ως λίμνη Κιθάρα λόγω του σχήματος της, η λίμνη Μπελέτσι δημιουργήθηκε καταλάθος από ανθρώπινη παρέμβαση τη δεκαετία του 70. Αυτό συνέβη όταν τα αναχώματα ενός υπό κατασκευή δρόμου έφραξαν την κοίτη ενός χειμάρρου της περιοχής, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η λίμνη. Το συνολικό εμβαδόν της λίμνης είναι 5.000 τμ και το βάθος της φτάνει ως τα 5 μέτρα. Μέσα σε αυτήν υπάρχουν πολλά ψάρια, χελώνες και πάπιες. Γύρω από τη λίμνη θα βρείτε παγκάκια να ξαποστάσετε, γεφυράκια, παιδική χαρά ακόμα ελαφάκια και κουνελάκια που φυλάσσονται σε εναν ειδικό χώρο. Τα ελάφια έχουν καταπληκτικό χρώμα και τρίχωμα. Μοιάζουν απόλυτα εξοικειωμένα με τον κόσμο αλλά η αλήθεια είναι ότι μελαγχόλησα που τα είδα κλειδωμένα σε ένα χώρο. Θα προτιμούσα να ήταν ελεύθερα στη φύση!
  Πολλές φορές αναρωτιέμαι πόσο ωραία μέρη υπάρχουν γύρω μας και δεν τα ξέρουμε! Οπότε βρείτε την ευκαιρία και έχετε όρεξη για φύση, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή! Να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να σεβόμαστε τη φύση και να την προσέχουμε. Ποτέ δεν πετάμε τα σκουπίδια μας όπου νά'ναι ενώ είμαστε προσεχτικοί στους χειρισμούς μας(φωτιές, πεταμένα τσιγάρα). Η φύση είναι η κληρονομιά μας και πρέπει να την συνεχίσουμε!




Σας φιλώ γλυκά,
Πανωραία 

ΥΓ:  Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και μπορείτε να πάτε από την εθνική οδό, στρίβοντας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, πριν μπείτε στις Αφίδνες. Υπάρχει όμως και κάτι πολύ καλύτερο. Από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης στρίψτε προς Βαρυμπόμπη και ακολουθήστε όλο τον δασικό δρόμο μέσα από τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, περνώντας από τα πρώην βασιλικά κτήματα· μετά το Κατσιμίδι στρίψτε αριστερά στην οδό Αγίας Τριάδας και μετά αριστερά στην Κίρκης. Αξιολάτρευτη διαδρομή! Θα θέλετε να την κάνετε πάλι σύντομα.

1 σχόλιο: