Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Φτιάξτε τη δική σας κρέμα προσώπου και σώματος! Γνωστή και ως κηραλοιφή!

Βρήκα τη μεθοδολογία για την παρασκευή της κρέμας σε ένα ειδικό βιβλίο που σχετίζεται με βότανα και γενικότερα τα γιατρικά της Φύσης.   Έκανα και εγώ το πείραμα και έφτιαξα την δική μου κρεμούλα. Την δοκίμασα και στο πρόσωπο. Είναι αρκετά λιπαρή οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως σαν βραδινή κρέμα. Είναι κρέμα τύπου μάσκα με τη διαφορά ότι δεν την ξεπλένουμε αλλά την αφήνουμε να απορροφηθεί από το δέρμα. Σε περίπτωση που φοβάστε να την χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπο, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στο σώμα σας.

Πάμε να δούμε τη μεθοδολογία βήμα βήμα.
  • Βράζουμε ένα φλιτζάνι βότανα σε 3 - 4 φλιτζάνια νερό σε ένα μη μεταλλικό δοχείο για 15 λεπτά, αν πρόκειται για φύλλα  ή άνθη, ή για μισή ώρα αν πρόκειται για ρίζες. Έτσι εξάγουμε το αιθέριο έλαιο των βοτάνων. Προσέχουμε τι βότανα επιλέγουμε. Δεν κάνουν όλα τα βότανα για το πρόσωπο και το σώμα. Εγώ παραδείγματος χάρη χρησιμοποίησα χαμομήλι και τίλιο. Είναι βότανα που περιποιούνται το πρόσωπο, το μαλακώνουν και το κάνουν και πιο φωτεινό.  Μπορείτε να βάλετε τριαντάφυλλο, φασκόμηλο ή και να ψάξετε για το βότανο που ταιριάζει καλύτερα στην επιδερμίδα σας. 





  • Σουρώνουμε στη συνέχεια τα βότανα και προσθέτουμε 150 γραμμάρια παρθένο ελαιόλαδο στο νερό που υπάρχει μέσα στο δοχείο ενώ συνεχίζουμε να έχουμε το δοχείο σε αρκετά χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράζει μέχρις ότου εξατμιστεί όλο το νερό. 






  • Στη συνέχεια λιώνουμε 50 γραμ. καθαρό γνήσιο κερί μέλισσας.Το κερί μέλισσας χρησιμοποιείται κατεξοχήν στις βιομηχανίες καλλυντικών και είναι καταπληκτικό φυσικό προϊόν. Μπορείτε να το βρείτε είτε σε λαϊκές εκεί που πουλάνε μέλια, είτε σε καταστήματα που εμπορεύονται μέλια και προϊόντα μέλισσας, είτε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι  να φτάσει περίπου τη θερμοκρασία που έχει το λάδι και τέλος αναμειγνύουμε το κερί με το λάδι. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας μέχρι να γίνει κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Καλό θα ήταν στο τέλος να προσθέσουμε το λάδι από 3 κάψουλες βιταμινών Ε  (eviol πολύ οικονομικές από το φαρμακείο) για να διατηρηθεί περισσότερο.



  • Έτοιμη η κρέμα. Οι περισσότερες κρέμες μπορούν και να διατηρηθούν μέχρι και ένα χρόνο.



Αυτή η αλοιφή είναι τύπου κηραλοιφή. Η γνωστή κηραλοιφή είναι μόνο με ελαιόλαδο και κερί μέλισσας. Είναι ιδανική για την ενυδάτωση σκληρών σημείων όπως τα γόνατα, οι φτέρνες, οι αγκώνες. Εγώ την έχω χρησιμοποιήσει παντού! Ενυδατώνει καταπληκτικά! Δοκιμάστε την!

Σας φιλώ γλυκά,
Πανωραία

3 σχόλια:

  1. σ ευχαριστω για τις πολυ ωραιες συνταγες σου!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τον ανοιχτό βρασμό, τα αιθέρια έλαια των βοτάνων που γράφεις πάνε υπέρ πίστεως, εξατμίζονται. Και γιατί να αναμίξεις νερό με λάδι και να περιμένεις να εξατμιστεί το νερό; Καλύτερα να εκχυλίσεις τα βότανα σε λάδι απευθείας, 1-2 ώρες σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Έτσι τα αιθέρια έλαια διαλύονται απευθείας στο λάδι και δεν τα χάνεις. Μετά τα στραγγίζεις, προσθέτεις και το κερί μέχρι να λιώσει και η κηραλοιφή είναι έτοιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου! Η αλήθεια είναι ότι αυτήν την τεχνική την είδα σε ένα βιβλίο με βότανα και είναι και από τις πρώτες που δοκίμασα. Πολύ πιθανό να μην είναι και η καλύτερη δυνατή. Σίγουρα αυτή που προτείνεις φαίνεται πιο ασφαλής και αποτελεσματική. Ευχαριστώ για το σχόλιο και τις πληροφορίες!

      Διαγραφή