Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ!


Την Καθαρά Δευτέρα τιμάμε παραδοσιακά εδέσματα και η αλήθεια είναι πως τα ευχαριστιόμαστε!Ξεκινάμε με τη λαγάνα τραγανή τραγανή που την απολαμβάνουμε μόνο αυτήν την μέρα! Το μενού βέβαια δεν σταματάει εκεί.. Περιλαμβάνει χαλβά, θαλασσινά και οστρακοειδή αλλά και τα πιο απλά όπως φασολάδα, ταραμά, μελιτζανοσαλάτες και πολλές άλλες νοστιμιές.. Έκατσα και βρήκα κλασσικές συνταγές που τιμάμε αυτήν την μέρα. Ρίξτε μία ματιά και πάρτε και εσείς μία ιδέα!




Ταραμοσαλάτα

Υλικά:
200 γραμ. ταραμά άσπρο
200 γραμ. ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα, μουσκεμένο και καλά στυμμένο
2 φλυτζάνια λάδι
2 κρεμμύδια τριμμένα στον ψιλό τρίφτη
2 λεμόνια (το χυμό τους)
Εκτέλεση:
Βάζετε στο γουδί τον ταραμά και με λίγες σταγόνες λάδι τον κοπανάτε αρκετά μέχρι να γίνει αλοιφή.
Προσθέτετε λίγο λίγο το ψωμί, το λεμόνι, το κρεμμύδι και το λάδι, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε ελαφρά με το γουδοχέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.


Μελιτζανοσαλάτα


Υλικά:
4 φλάσκες μελιτζάνες
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι λάδι
χυμό δύο λεμονιών
αλάτι, πιπέρι
λίγη πάπρικα
ελιές για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Πλένετε τις μελιτζάνες και κόβετε τα κοτσάνια. Τις ψήνετε στο φούρνο ολόκληρες μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους.
Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση και αδειάζετε την ψίχα τους με ένα κουτάλι. Βάζετε την ψίχα σε ένα μπολ και την κάνετε πουρέ με ένα πιρούνι. Προσθέτετε το σκόρδο, κοπανισμένο, και ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι, ανακατεύοντας συνεχώς. Ολοκληρώνετε ρίχνοντας και το χυμό του λεμονιού. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.


Φάβα


Υλικά:
500 γραμ. φάβα
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Εκτέλεση:
Μουσκεύετε τη φάβα σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι για 12 ώρες.
Τις στραγγίζετε και τις βάζετε σε κατσαρόλα με νερό ίσα να τις σκεπάζει.
Βράζετε για ένα τέταρτο της ώρας, προσθέτετε τα κρεμμύδια και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για 1 ακόμη ώρα. Όταν βράση η φάβα θα λιώσει.
Την περνάτε από ψιλό τρυπητό και την ξαναβάζετε στη φωτιά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, καθώς και το μισό λάδι. Αφήνετε να πάρει μια βράση ακόμα για 10 λεπτά.


Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά:
1 φλυτζανι τσαγιου λαδι
2 φλυτζανια τσαγιου σιμιγδαλι
4 φλυτζανια ζεστο νερο
4 φλυτζανια τσαγιου ζαχαρη
2 φλυτζανια τσαγιου αμυγδαλα
κανέλα
Πως το κάνουμε:
Ζεσταίνετε το λαδι και ριχνετε μεσα το σιμιγδαλι. Ανακατευετε μεχρι να ξανθηνει. Το βγαζετε απο τη φωτια. Βραζετε το νερο με τα 2 φλυτζανια ζαχαρη και το ριχνετε στο σιμιγδαλι. Ανακατευετε μεχρι να πηξει. 
Προσθέτετε και την υπολοιπη ζαχαρη και τα αμυγδαλα ανακατευετε και ειναι ετοιμος. Πασπαλίζετε με κανέλα.

Χαλβάς Καθαράς Δευτέρας


Υλικά:
Χαλβά Μακεδονικό ( εμπορίου - όποια γεύση προτιμάτε )
2 πορτοκάλια ή 2 μήλα
χυμό από λεμόνι
Κανέλα
Αλουμινόχαρτο
Πως το κάνουμε:
Σε ένα αλουμινόχαρτο βάζετε από κάτω φέτες πορτοκάλι ή μήλο.Από πάνω κόβετε μια φέτα χαλβά όχι πολύ χοντρό κομμάτι για να τυλιχτεί με το αλουμινόχαρτο και το ψήνετε ή σε σχάρα από τζάκι ή στο φούρνο. Αφήστε το στο  φούρνο προθερμασμένο βέβαια περίπου δέκα λεπτά, αλλά προτείνω να το δείτε με το μάτι γιατί ο κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά. Όταν το βγάλετε πασπαλίζετε κανέλα και αν θέλετε λεμονί ή πορτοκάλι.

Χταπόδι ξιδάτο

Υλικά:2 χταπόδια 1 1/2 κιλό περίπου
1 φλιτζάνι του τσαγιού ξύδι κόκκινο
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1 φύλλο δάφνης
2 κ. τ. γ. κόκκους πιπέρι
2 κ. τ. γ. μπούκοβο
ελαιόλαδο
λεμόνι

Και τώρα ας το φτιάξουμε:

Καταρχήν πλένουμε πολύ καλά τα χταπόδια, αφαιρούμε το δόντι και τα μάτια και τα κόβουμε στα δύο. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα χταπόδια, το ξύδι, το νερό, την δάφνη, το πιπέρι και το μπούκοβο και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Αυτά θα αρχίσουν να βγάζουν και το δικό τους νερό. Σε μισή ώρα γυρνάμε τα χταπόδια από την άλλη μεριά, ενώ αφήνουμε να βράσουν για άλλη μισή ώρα.Μόλις είναι έτοιμα τα βάζουμε σε ένα πιάτο, κάνουμε το λαδολέμονο και περιχύνουμε με αυτό τα χταπόδια. Στην συνέχεια βάζουμε και ένα, δύο ουζάκια και το απολαμβάνουμε.



Γαριδομακαρονάδα


Υλικά:
180 γρ. σπαγγέτι
4 μεγάλες γαρίδες
2 ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
μαϊντανό
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Ξεκινάμε βράζοντας τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε και τα αφήνουμε, μέχρι να ετοιμαστεί η σάλτσα. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο λαδάκι και σοτάρουμε το σκόρδο που το έχουμε κόψει σε κομμάτια. Σε αυτό το σημείο, κυρίες και κύριοι, θα αποκαλύψουμε μυστικό: το ξέρατε πως όσο κόβουμε το σκόρδο τόσο λιγότερη μυρωδιά βγάζει; Ε, κι εμείς προσφάτως  το πληροφορηθήκαμε. Πάμε παρακάτω…Στο τηγάνι παίρνουν σειρά οι γαρίδες, οι οποίες μόλις ροδίσουν τις «σβήνουμε» με το κρασί. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες φρέσκιες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και όσοι προτιμούν τα καυτερά μπορούν να ρίξουν επιπλέον κοκκινοπίπερο (δεν το παρακάνουμε, όμως, γιατί οι γαρίδες έχουν λεπτή γεύση και δε θέλουμε να τις κάνουμε μπουρλότο). Γενικά, όσο περισσότερο ψήνουμε τα θαλασσινά τόσο πιο σκληρά γίνονται, επομένως μετά από 5 – 10 λεπτά οι γαρίδες αποσύρονται σε ένα πιάτο κι εμείς συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τη σάλτσα μας. Βγάζουμε και το σκόρδο από τη μέση - όσο αρωμάτισε, αρωμάτισε - και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσουν οι ντομάτες. Στο τέλος ρίχνουμε και τα μακαρόνια και ανακατεύουμε για να δέσουν τα υλικά μας. Είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα! Σε μια πιατέλα ρίχνουμε τα μακαρόνια, «ξαπλώνουμε» από πάνω τις γαρίδες και «πουδράρουμε» με ψιλοκομμένο μαϊντανό και πιπεράκι.

Γαρίδες Σαγανάκι

Υλικά:
1/2 κιλό γαρίδες νο 0-2
3 ντομάτες μέτριες ώριμες (για φαί)
1 πιπεριά πράσινη μέτρια
1 κρεμύδι μέτριο
100 γραμμάρια τυρί φέτα πικάντικη
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
Αλάτι
Νερό
Προετοιμασία:
Κόβουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες (με μήκος περίπου 1 εκατοστό).Πλένουμε και αφαιρούμε τον φλοιό και τους σπόρους από τις ντομάτες. Μετά τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη ή στο μπλέντερ.

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στε ένα αρκετά μεγάλο τηγάνι και ανοίγουμε την κουζίνα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Μετά τσιγαρίζουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Ρίχνουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Ρίχνουμε και μισό ποτήρι νερό. Κατά διαστήματα κάνουμε παλιδρομικές κινήσεις στο τηγάνι και προς το τέλος ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αφού βράσει λίγο το φαγητό ρίχνουμε την ζάχαρη (σημαντικό) και συνεχίζουμε τις παλιδρομικές κινήσεις. Αφού έχει "πιεί" το νερό (Προσοχή!! όχι όλο!!) ρίχνουμε την φέτα κομμένη σε κομματάκια και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα (μη χαλάσουμε και το τηγάνι :) ). Εδώ πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα διότι η φέτα "πίνει" γρήγορα το νερό και μπορεί να μας κάψει το φαγητό! Αφού στεγνώσει το φαγητό σβήνουμε το φαγητό και σερβίρουμε. 


Καλαμαράκια τηγανιτά


Υλικά:
500 γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες
1/2 φλ. τσαγιού νερό
Χυμό ενός λεμονιού
1 φλ. τσαγιού αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση άσπρο)
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Βάζετε το νερό, το λεμόνι και τα καλαμαράκια σε ένα μπολ, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να 
μαριναριστούν στο ψυγείο για μια ώρα περίπου. Ανακατεύετε σε άλλο μπολ, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Στραγγίζετε τα καλαμάρια και τα αλευρώνετε καλά, ένα – ένα. Ζεσταίνετε καλά το σπορέλαιοκαι τηγανίζετε λίγα – λίγα τα καλαμαράκια για 2 λεπτά. Τα σερβίρετε ζεστά με λεμόνι ή κάποια σάλτσα της αρεσκείας σας 


Σάλτσα tartar για τηγανιτά θαλασσινά  (δεν είναι νηστίσιμο αλλά πάει τέλεια με τα τηγανιτά και είπα να σας το δείξω)


Υλικά
1 φλιτζ. τσαγιού μαγιονέζα
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά κάππαρη
1 κουτ. ξύδι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
3 κουτ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση
Προσθέτετε στη μαγιονέζα το σκόρδο και τη μουστάρδα. Ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το ξύδι και ανακατεύετε τον μαϊντανό, την κάππαρη και το κρεμμύδι.
Σερβίρετε σε σαλτσιέρα ή ατομικά σε κάθε πιάτο μαζί με τηγανητά θαλασσινά (καλαμαράκια, μύδια, μπαρμπούνια, γαρίδες, μπακαλιάρο κ.τ.λ.). 


Περιμένω πως και πως να γευτώ τις λιχουδιές της Καθαράς Δευτέρας!!!
Σας φιλώ,
Πανωραία

1 σχόλιο:

  1. ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ;
    ΟΧΙ ΚΟΝΣΕΡΒΑ
    Ε! ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΓΗΤΟ ΜΠΕΛΑΣ
    ΤΕΜΠΕΛΕΣ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή