Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Πεντανόστιμα και light μπιφτεκάκια με βρώμη συνοδευμένα με γευστικό μπασμάτι ρύζι!

Τα μπιφτεκάκια αυτά είναι μία από τις κορυφαίες σπεσιαλιτέ της μαμάς μου! Όποιος έχει δοκιμάσει έχει ξετρελαθεί! Είναι άκρως υγιεινά καθώς έχουν αρκετά λαχανικά αλλά κυρίως  επειδή έχουμε αντικαταστήσει το ψωμί ή τη φρυγανιά με τη βρώμη! Γίνονται πολύ αφράτα και σε συνδυασμό με το γευστικό μπασμάτι, γίνεται ένα πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε! Πάμε να δούμε τα υλικά.

Θα χρειαστείτε:

800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη στο τρίφτη
3 καροτάκια μικρά τριμμένα
1 μικρό κολοκυθάκι τριμμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο
Τη σάρκα από δύο πιπεριές Φλωρίνης και από 2 πράσινες πιπεριές
1 αυγό
8 - 10 κουταλιές νιφάδες βρώμη (αν δεν θέλετε να τις βλέπετε, περάστε τις νιφάδες από το μπλέντερ)
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. κέτσαπ
2 κ.σ. γάλα
1/2  κ.γ. σόδα διαλυμένη σε 2 κ.σ. ξύδι (κόλπο για να βγουν αφράτα)
1 κ.γ. καυτερό πιπέρι καγιέν
1 κύβο μοσχάρι τριμμένο
1 πρέζα ζάχαρη
ρίγανη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


  •  Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι.


  • Το μυστικό είναι να ζυμώσετε καλά τον κιμά. Τι μείγμα είναι αφράτο. Αν τον νιώθετε πολύ αφράτο, συμπληρώστε λίγη βρώμη. Αφήστε τα για καμιά ώρα τον κιμά στο ψυγείο να δέσει το μείγμα. Το ιδανικό είναι να τα φτιάξατε από το προηγούμενο βράδυ και να τα αφήσετε στο ψυγείο.
  • Πλάστε τα και ψήστε τα στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.



Πάμε να φτιάξουμε το μπασμάτι μας. Η αναλογία ρυζιού με νερό είναι 1 προς δύο δηλαδή για κάθε κούπα ρυζιού, δύο κούπες νερό.


  • Πάρτε ένα τηγανάκι ή όποιο σκεύος σας βολεύει και ρίξτε σκέτο το ρύζι με λίγο λάδι.


  • Σοτάρετε για λίγο το ρύζι με το λαδάκι. Αυτό θωρακίζει το ρύζι γύρω γύρω και είναι ένα μυστικό για να μην ''σπάει'' το ρύζι όταν βράζει

  • Ρίξτε το νερό και κατεβάστε τη θερμοκρασία στο 1/3. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και λίγο κύβο αν θέλετε για έξτρα νοστιμιά.



  • Σταματήστε να ανακατεύετε και αφήστε το να βράσει


  • Συνήθως είναι έτοιμο όταν έχει πιει τα ζουμιά του όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Έτοιμο! Το μπασμάτι έιναι από τα πιο αρωματικά ρύζια! Πεντανόστιμο!


Για να κάνετε τα μπιφτέκια σας ακόμα πιο νόστιμα, μπορείτε να φτιάξετε την παρακάτω σαλτσούλα που θα απογειώσει το πιάτο σας!

  • Αφού ψηθούν τα μπιφτέκια σας, σουρώστε το ζουμάκι και βάλτε το σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον χυμό από 1 - 2 λεμόνια. Αφήστε το να βράσει για λίγο.



  • Διαλύστε μία κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ σε λίγο νεράκι και ρίξτε το στη σάλτσα μας. Αυτό θα δέσει την σάλτσα μας.



  • Αφήστε το πάλι να πάρει μία βράση. Είδατε που αρχίζει να δένει η σάλτσα;





Σερβίρουμε, βάλτε και σαλτσούλα και έτοιμο το λαχταριστό πιάτο! Σήμερα είχε μεγάλη επιτυχία!




Ένα θα πω, όποιος τρώει, ξανατρώει! Μπουκιά και συγχώριο!
Σας φιλώ,
Πανωραία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου