Αυτή την πίτα την έχω φάει πολλές φορές στη ζωή μου. Ειδικά όσο ζούσε η γιαγιά Πανωραία, όλοι στην πολυκατοικία τρώγαμε πίτα κάθε εβδομάδα. Ωστόσο η τέχνη της γιαγιάς πέρασε από τη γιαγιά στη μαμά αλλά και στην εγγονή! Όποτε φτιάχνουμε πίτα, θυμάμαι έντονα την γιαγιά μου και συγκινούμαι καθώς τρέχουν αναμνήσεις στο μυαλό μου από εκείνες τις μέρες που έφτιαχνε πίτα και εγώ την παρατηρούσα για να κλέψω τα μυστικά της!
Πάμε να δούμε πως γίνεται η συγκλονιστική αυτή πίτα!
Για τα φύλλα μας (περίπου 8 φύλλα) χρειαζόμαστε:
500 γρ. αλέυρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο,1 1/2 κ.σ. ξύδι, 1 πρέζα αλάτι, νερό όσο χρειαστεί (σίγουρα ένα ποτήρι νερό)
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά μας. Ρίχνουμε λίγο νεράκι στην αρχή. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να πλάθετε σωστά το ζυμάρι μας και να μην κολλάει στα χέρια μας. Εάν κολλάει, ρίχνουμε λίγο αλευράκι.
- Κόβουμε το ζυμάρι μας σε μικρά μπαλάκια και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.
Υλικά για τη γέμιση:
600 γρ. σπανάκι, 1 ματσάκι μάραθο, 1 ματσάκι μυρώνια, 1 ματσάκι άνηθο, 1 ματσάκι καυκαλίθρες, 1 ξερό κρεμμύδι, 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 πράσο, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, 1 κούπα ελαιόλαδο
- Ψιλοκόβουμε το πράσο, το φρέσκο και το ξερό κρεμμυδάκι.
- Πλένουμε καλά τα χορταρικά μας. Τα κόβουμε κομμάτια, τα αλατίζουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να φύγουν τα υγρά του.
- Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσο και λίγο λάδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
- Ενώνουμε τα κρεμμυδάκια με τα χορταρικά μας, ρίχνουμε αλάτι, μπόλικο πιπέρι, λίγο μπούκοβο, 1 κούπα λάδι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Εγώ την έκανα νηστίσιμη. Βεβαίως σε αυτό το σημείο, μπορείτε να βάλτε τυρί φέτα και αυγά για να γίνει κανονική σπανακο- χορτο-τυρόπιτα! Έτοιμη η γέμιση!
- Δείτε εδώ πως ανοίγουμε το φύλλο μας για να μας γίνει λεπτό και τραγανό:
- Λαδώνουμε το ταψί μας. Στρώνουμε δύο φύλλα στη βάση. Κάθε φορά που βάζουμε ένα φύλλο λαδώνουμε κιόλας! Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, απλώνουμε τα φύλλα μας έτσι ώστε να κάνουν και λίγες ζάρες.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τη γέμιση σε διάφορα σημεία, στρώνουμε φυλλαράκι από πάνω και λαδώνουμε το φύλλο μας. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα ή κάνουμε την πίτα μας όσο λεπτή ή χοντρή τη θέλουμε. Ψήνουμε στους 200 c μέχρι να ροδίσει καλά πάνω κάτω. περίπου μία ώρα.
- Έτοιμη η πίτα μας! Λαχταριστή, τραγανή και γευστική από τα τέλεια μυρωδικά που έχουμε βάλει!!
Η αλήθεια είναι ότι είναι μπελαλίδικη που λέμε αλλά αξίζει!
Σας φιλώ,Πανωραία
Loipon loipon apo tis fwtografies th ligoureytikame!tha thn ftiaksw kai egw!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήp.s. Tha sumfwnhsw me k.Giannh,polu wraio to nuxi!hahahaha!
Ο κύριος Γιάννης οπερατέρ αλλά και με άποψη!!χαχαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήklaiw me ton patera sou apla dn uparxei,oso gia tin pita karalike
ΑπάντησηΔιαγραφήkai egw thelw!!! ax na eixa ligh twra edw sta xena!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ λογικό να σου λείπουν αυτά τα παραδοσιακούλια εκεί στα ξένα!! Καλά να περνάς!!
ΔιαγραφήKalimera sas..tha ithela polu n ftiaksw tin pita sas mias kai m etreksan ta salia apo tis toso ligoureutikes fotografies pou exete traviksei!tha ithela omws prwta na dieukrinisw kati..sto stadio pou rixnw tn gemisi,tin rixnw oli?kai meta kaliptw me ola ta fulla?i gemizw stadiaka kai rixnw apo panw ta fula mexri na teleiwsoun kai ta duo?sunxwreste me ean einai xazi i erwtisi m alla tha ftiaksw gia prwti fora pita kai thelw n eimai sigouri oti tha tin kanw swsta!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας και σε εσάς! Χαίρομαι που σας ενέπνευσα να φτιάξετε πιτούλα. Καθόλου χαζή η ερώτηση, λογική θα έλεγα. Βασικά στρώνω κάτω ένα φύλλο και μετά βάζω λίγο γέμιση και φύλλο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Κρατήστε για το τελευταίο στρώμα 2 φύλλα καλύτερα.
ΔιαγραφήΚαλή σας επιτυχία!