Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΚΟΤΣΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ!

Η παραμόρφωση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, το λεγόμενο κότσι, δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά κυρίως λειτουργικό.  
Το κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος) είναι η κατάσταση κατά την οποία το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τείνει να ακουμπήσει πάνω στα υπόλοιπα με αποτέλεσμα να εξογκώνεται η βάση του. 


Που οφείλεται

Πρόκειται για μια πάθηση κληρονομική σε ποσοστό 60%. Η κληρονομικότητα όμως δεν αφορά στην παραμόρφωση αλλά στην αιτία της, που μπορεί να είναι:
• Πλατυποδία.
• Υπερβάλλων πρηνισμός (κλίση της φτέρνας προς τα μέσα και κατάρρευση της καμάρας του ποδιού).
• Οστεοαρθρίτιδα.
• Ρευματοειδής αρθρίτιδα.
• Σακχαρώδης διαβήτης.


Ο ρόλος των παπουτσιών

Ακατάλληλα υποδήματα θεωρούνται αυτά που είναι στενά στην περιοχή των δαχτύλων, τα οποία πιέζουν το μεγάλο δάχτυλο προς τα έξω. Επίσης, για τα άτομα που έχουν πλατυποδία, ακατάλληλα θα μπορούσαν να θεωρηθούν και τα υποδήματα που δεν προσφέρουν στήριξη στην ποδική καμάρα, δηλαδή τα τελείως «flat» παπούτσια. Πάντως τα ακατάλληλα παπούτσια από μόνα τους δεν θεωρούνται «ικανά» να προκαλέσουν τέτοια παραμόρφωση, αν δεν υπάρχει προδιάθεση. 


Η αντιμετώπιση
Ο μοναδικός τρόπος για να εξαφανιστεί το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση, αν και πάντα υπάρχουν πιθανότητες επανεμφάνισης. Η αντιμετώπιση ωστόσο, ανάλογα με τα αίτια της παραμόρφωσης αλλά και με την έκτασή της, μπορεί να είναι και συντηρητική. Αν, για παράδειγμα, αιτία της παραμόρφωσης είναι η πλατυποδία, μπορούν να κατασκευαστούν ειδικά πέλματα, τα οποία θα φέρουν το πόδι σε όσο το δυνατόν ορθότερη θέση κατά τη βάδιση. 
Παράλληλα μπορεί να κατασκευαστεί ένας μεσοδακτύλιος νάρθηκας σιλικόνης, ο οποίος λειτουργεί σαν «σφήνα» μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δαχτύλου, αποτρέποντας την περαιτέρω επιδείνωση της παραμόρφωσης και την εμφάνιση άλλων επιπλοκών όπως κάλοι, τύλοι (κάλος με ρίζα), προβλήματα στα νύχια κ.ά.


Tip
Αν έχετε κότσι, πρέπει να φοράτε φαρδιά υποδήματα. Αν το μεγάλο δάχτυλο μπαίνει κάτω από το δεύτερο, χρειάζεται όχι μόνο φαρδύ αλλά και αρκετά βαθύ υπόδημα στην περιοχή των δαχτύλων. 

Του Θανάση Τρομπούκη
Με τη συνεργασία του Λευτέρη Βογιατζόγλου, ποδολόγου



Πηγή: www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου