Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ



Αχ είμαστε μακαρονάδες, τι να κάνουμε που έλεγε και η παλιά διαφήμιση! Οι περισσότεροι αγαπάνε τα ζυμαρικά.  Παρόλο που η διαδικασία του βρασίματος είναι πολύ εύκολη, το σωστό βράσιμο αποτελεί για πολλούς έναν γρίφο!


Η επιτυχία εξαρτάται εκτός από την καλή ποιότητα των ζυμαρικών, και από την τήρηση των ακόλουθων βασικών κανόνων.


1 : Τα ζυμαρικά βράζονται με άφθονο νερό (1 λίτρο νερό για κάθε 100 γρ. ζυμαρικών). 


2 : Ρίχνετε το αλάτι στο νερό όταν βράζει και πριν από τα ζυμαρικά. Η αναλογία είναι ένα κουταλάκι του καφέ για κάθε λίτρο νερού. 


3 : Χρησιμοποιείτε σκεύη με φαρδύ πυθμένα και όχι πολύ ψηλά τοιχώματα, ώστε να διαδοθεί πιο γρήγορα η θερμότητα και τα ζυμαρικά ν' αρχίσουν αμέσως να βράζουν. 


4 : Ρίχνουμε τα ζυμαρικά όταν το νερό κοχλάζει και ανακατεύουμε αμέσως με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Για να μην κολλάνε τα ζυμαρικά καλό είναι να ρίχνετε μερικές σταγόνες λάδι στο νερό. 


5 : Το βράσιμο γίνεται σε δυνατή φωτιά (όχι υπερβολικά) και με την κατσαρόλα
ξεσκέπαστη. 


6 : Μην παραλείψετε να προσθέσετε όταν τελειώσει το βράσιμο, 1-2 κουταλιές κρύο νερό. 


7 : Σουρώνετε αμέσως τα ζυμαρικά και τα αδειάζετε σε ένα σκεύος που έχετε πριν ζεστάνει. 


ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: 
Διαλέγετε τα πιο κατάλληλα ζυμαρικά, γνωρίζοντας ότι τα μικρού μεγέθους ζυμαρικά
χρησιμοποιούνται κυρίως για να γαρνίρουν κρέας καθώς και για φαγητά φούρνου. Τα μακριά ζυμαρικά είναι κατάλληλα σχεδόν για κάθε πιάτο. Τα πολύ μικρού μεγέθους ζυμαρικά είναι κατάλληλα για σούπες λαχανικών, ζωμούς κλπ. 


ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΤΡΙΑ ΜΕΡΙΔΑ: 
Υπολογίζετε 80-100 γρ. ζυμαρικών για κάθε άτομο


Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΑ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ: 

Ποικίλλει ανάλογα με το σχήμα τους (από 4-5 λεπτά έως 20-25). Να συμβουλεύεστε πάντα τον προτεινόμενο χρόνο που δίνει κάθε εταιρεία στο πακέτο της. Καλό είναι να τα 
δοκιμάζετε κάθε τόσο για να μην παραβράσουν. 








Ποικίλλει ανάλογα με το σχήμα τους (από 4-5 λεπτά έως 20-25). Καλό είναι να τα δοκιμάζετε κάθε τόσο για να μην παραβράσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου