Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΙΛΑ!


Το καλοκαίρι είναι συνδυασμένο με χαλάρωση και συνεπώς με βραδινές εξόδους για φαγητό είτε είμαστε διακοπές είτε είμαστε στην πόλη. Αυτές όμως οι χαλαρές βολτούλες με τους φίλους μας, μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνες αν δεν προσέξουμε τι θα παραγγείλουμε, τι θα φάμε και τι θα πιούμε.. Υπάρχουν κάποια  μυστικά όμως που αν τα τηρήσουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και ειδικά την στιγμή που θα είμαστε στα ταβερνάκια, θα μας βοηθήσουν να διατηρηθούμε στα κιλά μας!


ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ 


Περιορίστε όσο μπορείτε την παραγγελία των ορεκτικών και δώστε βάρος στο βασι­κό γεύμα της επιλογής σαςΑποφύγετε την κατανάλωση κρέατος σε μορφή κιμά σε μπιφτέκια ή τηγανητά κε­φτεδάκια, αφού είναι ένα τρόφιμο που μπορεί πολύ εύκολα να νοθευτεί, τόσο με την προσθήκη καρυκευμάτων, όσο και αμυ­λούχων προσμίξεων, π.χ. ψωμιού, αλευ­ ριού. Έτσι, ενώ ένα μπιφτέκι από φρεσκο, καθαρό κιμά μπορεί να είναι ένα τρόφιμο ελαφρύ και εύπεπτο, αυτό που θα έχει αμ­φίβολης ποιότητας κιμά και προσμίξεις θα οδηγήσει πιθανώς σε συμπτώματα δυσπε­ψίας. 




Οι σαλάτες πολλές φορές περιέχουν σχε­δόν τα πάντα εκτός από λαχανικά π.χ. αλ­λαντικά, τυριά, σως, κρουτών, ζυμαρικά με αποτέλεσμα να έχουν πολλές θερμίδες και σίγουρα να μην αποτελούν την κλασι­κή συνοδευτική σαλάτα για ένα γεύμα μας. Από την άλλη η κλασσική αγγουροντοματο-σαλάτα με την κλασσική φέτα είναι σαφώς πιο καλή επιλογή από τα χόρτα ή το μαρούλι. Ιδιαίτερα σε μέρη με πολύ κόσμο είναι αδύνατο το προσω­πικό να δείξει την απαιτούμενη προσοχή στον καθαρισμό των παραπάνω, τα οποία λόγω της μορφής τους μαζεύουν μικροορ­γανισμούς και εγκυμονούν κίνδυνο για την υγεία μας. Έτσι, πολύ εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάποια δηλητηρίαση, επει­δή καταναλώσαμε μια αθώα σαλάτα μαζί με το ψάρι ή το κρέας. 


Το αλκοόλ και κυρίως η μπύρα είναι μια κλασσική συνήθεια δίπλα στη θά­λασσα ή στην βραδινή έξοδο. Δεν πρέ­πει να ξεχνάμε όμως ότι ένα ποτήρι μπύ­ρα, αν και έχει μόνο 5% αλκοόλ, περι­έχει αρκετούς υδατάνθρακες (κριθάρι) οι οποίοι ανεβάζουν τη θερμιδική περιε­κτικότητα της (ένα ποτήρι δίνει περίπου 150 θερμίδες, αλλά ποιος μένει μόνο στο ένα!!). Ένα ποτήρι παγωμένο κρασί εί­ναι σίγουρα πιο ενδεδειγμένη επιλογή. 



ΟΣΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ 


Άπαχο κρέας όπως το ψαρονέφρι, φιλέτο του κοτόπουλου, της γαλοπούλας ή κάποιου ψαριού μπορεί να είναι η καθημερινή μας επιλογή. Βέβαια πρέπει πάντα να ελέγχου­ με την καταλληλότητα και την καθαριότη­τα στο μαγαζί που επιλέγουμε αφού τα πα­ραπάνω κρέατα, και κυρίως αυτό των που­λερικών απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό και στην μαγειρική τους παρα­σκευή, λόγω του κινδύνου της σαλμονέλας. Το καλοκαίρι άλλωστε, λόγω της ζέστης, είναι πιο σωστό να αποφεύγουμε τροφές υψηλές σε λίπος όπως το "κόκκινο" κρέ­ας, αφού απαιτούν περισσότερο χρόνο και κόπο για την πέψη τους, με αποτέλεσμα να "κουράζουν" και να ζεσταίνουν περισσότε­ρο το σώμα μας. 



Τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαι­ριού είναι πολύ πλούσια σε νερό και έτσι μας δίνουν μία καλή λύση στην αποφυγή της αφυδάτωσης, δίνοντας μας γλυκιά απόλαυ­ση και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μία μεγάλη σαλάτα συνδυασμένη με φρέ­σκο ψωμί και άπαχο τυρί ή τόνο ή κομμά­τια κοτόπουλου είναι ένα καλό ελαφρύ γεύμα που μπορούμε άφοβα να κατανα­λώσουμε το μεσημέρι, χωρίς να φορτώσου­με ιδιαίτερα το στομάχι μας, αλλά παίρνο­ντας συγχρόνως την κατάλληλη ενέργεια. 


Πώς δε θα πάρουμε κιλά το καλοκαίρι και κυρίως στις διακοπές; 


Για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ακό­μα περισσότερο τις διακοπές μας και να μην γυρίζουμε πίσω με επιπλέον βάρος πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω: 


• Αποφύγετε την κατανάλωση 2 μεγάλων, κύριων γευμάτων. 


• Μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ. 


• Καταναλώστε πολλές σαλάτες και φρού­τα (προσέξτε βέβαια φρούτα όπως σταφύ­λι και καρπούζι, που περιέχουν αρκετή φυ­σική ζάχαρη). 


• Να πίνετε πολύ νερό (1.5-2 λίτρα καθη­μερινά). 


• Πάρτε ένα καλό πρωινό κάθε μέρα, με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, δημη­τριακά ή ψωμί ολικής άλεσης και φρού­τα). 


• Αποφύγετε την κατάχρηση στην κατα­νάλωση αλκοόλ. Προσέξτε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του λίπους που κα­ταναλώνετε. 


• Αποφύγετε τα πολλά παγωτά 


• Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα μέσα από την άσκηση, το κολύμπι και το περπάτημα. 


Τελευταία συμβουλή και νομίζω πιο ουσιαστική: στις διακοπές χρειαζόμαστε χαλάρωση. Ακόμα και το σώμα δεν θέλει καταπίεση.. Οπότε κάντε μικρές παρασπονδίες, απολαύστε τες αλλά μην το παρακάνετε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου