Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ! ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ!

Φέτος ήθελα να φτιάξω μία εντελώς διαφορετική βασιλόπιτα.. Κάθε χρόνο κάνουμε την κλασσική βασιλόπιτα με το πορτοκάλι τύπου κέικ. Δεν λέω, είναι πολύ ωραία και παραδοσιακή.. Αλλά αυτή τη φορά ήθελα να κάνω κάτι πιο πρωτότυπο. Έτσι έψαξα στο internet και κατέληξα σε αυτή την συνταγή του Παρλιάρου που είναι πολύ διαφορετική απ'ότι έχω δοκιμάσει. Μάλιστα είναι δική του επινόηση! Πρώτα απ'όλα, κινείται σε χριστουγεννιάτικο ύφος μιας και περιέχει αποξηραμένα φρούτα και κονιάκ. Επιπλέον, μου άρεσε η ιδέα ότι περιέχει αμυγδαλόσκονη.. Αμέσως μου έκανε εντύπωση, αγόρασα τα υλικά και ιδού η βασιλόπιτα:




























Πάμε να δούμε τα υλικά:

250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ θα βρείτε και έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
6 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. σταφίδες ξανθές
100 γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
100 γρ. σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
200 γρ. κονιάκ
Εγώ πρόσθεσα δύο βανίλιες και λίγο ξύσμα για εξτρά άρωμα!

Πάμε να δούμε τη διαδικασία βήμα βήμα:

Βάζουμε τα ξερά φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα και σύκα) σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με το κονιάκ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 βράδυ. Την επομένη, τα πολτοποιούμε όλα μαζί. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) το βούτυρο, την άχνη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα.




Ρίχνουμε σταδιακά και τα αυγά. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τον πολτό των ξερών φρούτων και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη.



Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με μια κουτάλα με ανάλαφρες κινήσεις. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° - 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 1 ώρα.




TIP για τη διακόσμηση: Εκτύπωσα σε χαρτί το 2013 και δύο αστεράκια. Με ψαλιδάκι τα έκοψα γύρω γύρω και με λίγο μέλι τα κόλλησα πάνω στην βασιλόπιτα. 


Στην πορεία κοσκίνισα ζάχαρη άχνη από πάνω και αφού τελείωσα, με προσεχτικές κινήσεις τράβηξα τα χαρτάκια.

Ορίστε και το σχέδιο!

Η λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά.. Η κορδελίτσα γύρω γύρω.. Μην την ξεχάσετε, δίνει εορταστικό τόνο!


Ακόμα δεν την έχω δοκιμάσει για να σας πω αν είναι νόστιμη ή όχι.. Ελπίζω να έχει βγει καλή..

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!
ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ!
ΣΑΣ ΦΙΛΩ,
ΠΑΝΩΡΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου