Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013

Παραδοσιακή τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο - Συνταγή της γιαγιάς Πανωραίας!

Είχα καιρό να φτιάξω μία πίτα.. Παραδοσιακή, χωριάτικη, με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι. Έτσι την τρώμε εμείς.. Έτσι μας έμαθε η γλυκιά μου γιαγιά Πανωραία και πάλι καλά μάθαμε την "τέχνη" της. Πέρυσι είχα φτιάξει την σπανακο-χορτο-τυρόπιτα την οποία μπορείτε να δείτε εδώ. Έπρεπε λοιπόν κάποια στιγμή να φτιάξω και την κλασσική παραδοσιακή τυρόπιτα!




Για να λέμε την αλήθεια, αυτές οι πίτες θέλουν χρόνο μιας και το να ανοίξεις φύλλο και λεπτό θέλει λίγη δουλίτσα παραπάνω.. Αξίζει όμως τον κόπο να προσπαθήσετε. Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει, συν ότι θα μάθετε μία τέχνη παραπάνω στην κουζίνα. Αν λοιπόν έχετε όρεξη για παραδοσιακό τραγανό χωριάτικο φύλλο, μην χάσετε αυτή τη συνταγή!

Για περίπου 8 φύλλα θα χρειαστείτε:
  • 700-800 γρ. αλέυρι (εγώ έβαλα μισό σταρένιο, μισό για όλες τις χρήσεις,ανοίγει πιο δύσκολα αλλά γίνεται πιο τραγανό)
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 1/2 κ.σ. ξύδι, 1 πρέζα αλάτι
  • νερό όσο χρειαστεί, σίγουρα ένα ποτήρι νερό και μισό 
  • πολύ αλεύρι για το άνοιγμα
Για τη γέμιση θα χρειαστείτε:
  • 3-4 αυγά
  • μισό ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρια γάλα
  • 600-700 γρ. αλεύρι και αναλόγως πόσο τυρί σας αρέσει να έχει η πίτα
Πάμε να δούμε τη διαδικασία:



  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά μας. Ρίχνουμε λίγο νεράκι στην αρχή. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να πλάθεται σωστά το ζυμάρι μας και να μην κολλάει στα χέρια μας. Εάν κολλάει, ρίχνουμε λίγο αλευράκι.
  • Κόβουμε το ζυμάρι μας σε μικρά μπαλάκια και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα μας. Δείτε πως στο video που θα βρείτε σε αυτό το άρθρο.
  • Φτιάχνουμε τη γέμιση. Χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το γάλα, το λάδι και στο τέλος τη φέτα.
  • Λαδώνουμε το ταψί μας. Στρώνουμε δύο φύλλα στη βάση. Κάθε φορά που βάζουμε ένα φύλλο λαδώνουμε κιόλας!Όχι πολύ λάδι, απλά ραντίζουμε. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, απλώνουμε τα φύλλα μας έτσι ώστε να κάνουν και λίγες ζάρες.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε τη γέμιση σε διάφορα σημεία, στρώνουμε φυλλαράκι από πάνω και λαδώνουμε το φύλλο μας. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα ή κάνουμε την πίτα μας όσο λεπτή ή χοντρή τη θέλουμε. Φροντίστε να κρατήσετε δύο φύλλα για την τελευταία στρώση. Έμενα προσωπικά μου αρέσει χοντρούλα και γι'αυτό έβαλα 8 φύλλα, Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 °C μέχρι να ροδίσει καλά πάνω κάτω, περίπου μία ώρα. Μετά το πρώτο μισάωρο κατεβάζουμε στους 200-180. Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός, ψήστε στους 200.

Έτοιμη και λαχταριστή!!!!








Εύχομαι κάποια στιγμή να την φτιάξετε και θα με θυμηθείτε!
Σας φιλώ,
Πανωραία

6 σχόλια:

  1. βαζουμε στη γεμιση αλευρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου! Εγώ προσωπικά δεν βάζω αλεύρι!

      Διαγραφή
  2. Έτσι γραφείς στις οδηγίες. Μάλλον έννοεις φετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ συγγνώμη!! Τώρα αντιλήφθηκα το λάθος!! Ναι φέτα εννοώ!!!

      Διαγραφή
  3. Sorry gia ta greekklish, den exw elliniko pliktrologio
    Ekana tin pita, vgike paaaara poli nostimi,
    alla ta fylla pou itan endiamesa den psithikan poli kala,
    itan ligo san malaka makaronia!!
    Stin diki sou foto fainontai episis tragana, opws ta panw panw, pws??! :)

    Episis, ta 2 potiria gala mou fanikan polla,
    vgike dld poli nerouli i gemisi..

    Kata t alla apo tis pio nostimes tyropites pou exw faei!
    To fyllo eidika, polla bravo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου γλυκιά μου!! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Τα φύλλα ήταν τραγανά. Μήπως ήθελε και άλλο άνοιγμα το φύλλο? Επίσης, μέχρι να φτιάξω την πίτα, συνήθως τα φύλλα καθώς περιμένουν, ελαφρώς ξεραίνονται με αποτέλεσμα να γίνονται ακόμα πιο τραγανά. Τώρα για το γάλα που λες, να σκέφτεσαι ότι στη μαγειρική δεν υπάρχουν κανόνες. Την επόμενη φορά βάλε λιγότερο αν νιώθεις ότι είναι η γέμιση είναι παραπάνω νερουλή. Είναι και θέμα ποτηριού, οι αναλογίες παίζουν. Γενικά προσάρμοζε ότι θες στα δικά σου γούστα (κανόνας για όλα στη ζωή ;)! Σε φιλώ, γλυκά!
      Πανωραία

      Διαγραφή