Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Παραδοσιακή φανουρόπιτα! Ένα παραδοσιακό κέικ, νόστιμο χωρίς ενοχές!

Σήμερα είναι του Αγίου Φανουρίου και πολλοί από αυτούς που τηρούν τις παραδόσεις κάνουν την παραδοσιακή φανουρόπιτα. Και ποιος δεν θυμάται από την παιδική του ηλικία τις γιαγιάδες και όχι μόνο, να φτιάχνουν φανουρόπιτες για να τους φανερώσει ο Άγιος ότι είχαν χάσει! Για τους απλούς ανθρώπους ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα ή ακόμη και κλειδιά. Ο καθένας κατά την πίστη και την ανάγκη του ζητούσε και ζητάει.

Από την πλευρά μου, δεν ήθελα κάτι να ζητήσω.. Ξύπνησα όμως με τη λαχτάρα να κάνω μια φανουρόπιτα. Πέρα από το εθιμικό της μέρας, σκέφτηκα πως η φανουρόπιτα είναι μία καταπληκτική συνταγή. Είναι ένα τόσο γευστικό και αρωματικό κέικ, ενώ παράλληλα είναι νηστίσιμο, υγιεινό και light μιας και δεν έχει ούτε αυγά, ούτε βούτυρο, ούτε γάλα, ούτε πολύ ζάχαρη! Ε δεν ήθελα και πολύ!
Έψαξα και βρήκα την συνταγή της Αργυρούς και μιας και είχα όλα τα υλικά έφτιαξα την παραδοσιακή φανουρόπιτα! Ξέχασα να επισημάνω ότι είναι πανεύκολη!!! Ούτε μίξερ ούτε τίποτα!!


Υλικά συνταγής


  • 1/2 ποτήρι νερού (150 ml) ελαιόλαδο 
  • 1 κ.γλ. κανέλα 
  • 1 κ.γλ. γαρίφαλο 
  • 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο 
  • 1/2 ποτήρι (100 γραμμ.) ζάχαρη 
  • 2½ ποτήρια νερού (750 ml) φρεσκοτριμμένο πορτοκάλι 
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 800 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο) 
  • 200 γραμμ. κορινθιακή σταφίδα 
  • 1 κ.σ. μπέικιν 
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα 
  • ταψί 30 εκ. καλά λαδωμένο
'Έβαλα μια μικρή δική μου πινελιά και πρόσθεσα και τρεις βανίλιες για έξτρα άρωμα!


Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.






 Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Λίγο λίγο, ανακατεύοντας, το προσθέτουμε στα υγρά. 




Τελειώνουμε το ζύμωμα με το χέρι. Τέλος προσθέτουμε τη σταφίδα και ζυμώνουμε το μείγμα. Το αδειάζουμε στο λαδωμένο ταψί και ψήνουμε τη φανουρόπιτα στους 180οC, στον αέρα, στην προτελευταία σχάρα, για 45΄ ή μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. 




Η φανουρόπιτα είναι έτοιμη όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στην πίτα αυτό βγαίνει στεγνό.
Σημείωση: Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος στους 180οC, στον αέρα.



Αναποδογυρίζουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Έτοιμη και λαχταριστή!!







Δείτε και εδώ την συνταγή από το site της Αργυρούς!


Παιδιά βγήκε τέλεια! Μυρωδάτη, νόστιμη, υγιεινή και πανεύκολη! Και το βασικότερο.. εγγυημένη επιτυχία!!

Σας φιλώ,
Πανωραία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου