Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Τέλειοι κουραμπιέδες και μελομακάρονα από τις φίλες μου Κατερίνα και Ιωάννα!

Ακόμα δεν έχω προλάβει να κάνω κουραμπιέδες και μελομακάρονα! Για καλή μου τύχη όμως έκαναν οι αγαπημένες μου φίλες και δεινές μαγείρισσες, οι αδερφές Κατερίνα και Ιωάννα, γνωστές και ως Μπαχίνες! Οι καλές μου φίλες έχουν ταλέντο στη μαγειρική και ότι φτιάχνουν είναι εγγύηση! Με το που δοκίμασα τα γλυκάκια τους, αυτό ήταν! Ζήτησα κατευθείαν τις συνταγές τους και αυτές με χαρά μου τις παραχώρησαν μαζί με το φωτογραφικό υλικό! Όσοι λοιπόν δεν έχετε κάνει κουραμπιέδες και μελομακάρονα, μην διστάσετε να δοκιμάσετε αυτές τις συνταγές!






Συνταγή για κουραμπιέδες, υλικά για 65-70 κομμάτια



  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
  • 2 βανίλιες
  • 1 κρόκο αυγού 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 350 γρ αμύγδαλα καβουρδισμένα χοντροκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τι χρήσεις
  •  ανθόνερο για το ράντισμα των κουραμπιέδων
  • άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε τους κρόκους και συνεχίζετε για 5 ακόμα λεπτά.
  2. Μεταφέρετε το μίγμα σε λεκάνη , προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας με τα χέρια. Προσοχή! Η ζύμη δεν θα πρέπει να κολλάει στα χέρια και να είναι μαλακή.
  3. Πλάθετε σε στρογγυλούς κουραμπιέδες διαμέτρου 3 εκ.
  4. Τους βάζετε σε ταψί στρωμένο σε λαδόκολλα και τους ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 170 βαθμούς.
  5. Μόλις ψηθούν τους αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και τους ραντίζετε με ανθόνερο.
  6. Τους βουτάτε στην άχνη και τους μεταφέρετε σε πιατέλα διαφορετικά τυλίγετε έναν έναν σε ζελατίνα.
Συνταγή για μελομακάρονα, υλικά για 65 κομμάτια


  • 220 ml ελαιόλαδο
  • 220 ml καλαμποκέλαιο
  • 175 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 6 κουτ. σούπας λικέρ ή κονιάκ
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα απο 3 πορτοκάλια
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κιλό αλεύρι περίπου, για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:

  • 700 γρ. μέλι
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση:



  1. Χτυπάτε στο μίξερ για 6-7 λεπτά το λάδι, τη ζάχαρη,το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνετε στο μίγμα. Προσθέτετε το κανελογαρίφαλο.
  2. Αναμιγνύετε το μπέκιν στο αλεύρι και σιγά σιγά το ρίχνετε στο μίγμα  ανακατεύοντας με τα χέρια. Προσοχή ρίχνουμε όσο αλεύρι χρειαστεί μεχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και ελαστική που πλάθοντας τη να μένει συμπαγής.
  3. Πλάθετε σε μικρά οβάλ ζυμαράκια και ακουμπάτε στο τρίφτη κρεμμυδιού την πάνω όψη τους ώστε να γίνει ανάγλυφη.
  4. Τα βάζετε σε λαδόκολλα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  5. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζετε για 2 ακόμα λεπτά.
  6. Μόλις ψηθούν τα αφήνετε να κρυώσουν για 5-6 λεπτά και τα βουτάτε στο σιρόπι για 1 λεπτό περίπου .
  7. Τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι.

Απλά τέλεια! Ευχαριστώ πολύ τα κορίτσια μου για τις σούπερ συνταγές!!!
Καλές γιορτές και πάνω απ'όλα γλυκές!!!
Σας φιλώ,
Πανωραία




4 σχόλια:

  1. Κουραμπιεδάκια, λατρεία!! Σε έχω κάνει tag εδώ http://efilovesbeauty.blogspot.com/2013/12/its-christmas-time-tag.html
    Φιλιά χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Έφη μου για το tag!!! Νωρίτερα δεν μπορούσα να μπω στην ανάρτηση αλλά τώρα την άνοιξε κανονικά! Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  2. Γλυκιά μας Πανωραία σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Πραγματικά και οι δυο συνταγές αξίζουν να τις δοκιμάσουν οι αναγνώστες σου!
    Καλές γιορτές σε όλους από τις Μπαχίνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαχίνες μου είστε διαμάντια!! Αξίζουν και με το παραπάνω οι συνταγές!!! Τι να λέμε, σταθερή αξία!

      Διαγραφή