Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Υπέροχη μαρμελάδα φράουλα με μαύρη ζάχαρη.. Κόκκινη και λαχταριστή!

Δεν είχα φτιάξει ποτέ μαρμελάδα.. Ήταν η πρώτη απόπειρα και μπορώ να πω με το χέρι στην καρδιά πως βγήκε πολύ πετυχημένη! Ε όταν φτιάχνεις κάτι με αγάπη και φροντίδα, πως να μην πετύχει άλλωστε;

Σκεφτόμουν τι μαρμελάδα να φτιάξω, από ποιο φρούτο.. Δεν δυσκολεύτηκα πολύ! Το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στην λατρεμένη υπέροχη, ζουμερή και γευστική φράουλα.. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ακόμα η εποχή της αλλά δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ..


Λοιπόν η συνταγή είναι πανεύκολη! Μην χάνεις χρόνο, ξεσηκώσου και πήγαινε να την φτιάξεις.. Σκέψου τα οφέλη που θα έχεις:

- Τον θαυμασμό και σεβασμό των γύρω σου (ναι, απλά με μία μαρμελάδα)
- Τέλειο γλυκό σαν γλυκό του κουταλιού με λίγες θερμίδες (έχει μόνο ζάχαρη σε σχέση με όλα τα άλλα γλυκά)
- Τέλειο συνοδευτικό για το γιαούρτι σου, τα δημητριακά σου, την φρυγανιά σου, την φέτα του ψωμιού με κρέμα τυρί!!

Θα χρειαστείς:
  • 1 κιλό φράουλες, καθαρισμένες και καλά πλυμένες
  • 1/2 κιλό μαύρη ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 βανίλια σε σκόνη

Πως θα το κάνεις:

Σε μια κατσαρόλα βάζεις τις φράουλες κομμένες σε κομματάκια, μαζί με τη ζάχαρη. Τις αφήνεις περίπου μισή ώρα ώστε να βγάλουν τα ζουμάκια τους. Προσθέτεις ξύσμα λεμόνι και τον χυμό. Στην πορεία, ανάβεις την κουζίνα σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνεις τις φράουλες να βράσουν (όχι σε δυνατή φωτιά).Θα χρειαστεί περίπου μία ώρα μέχρι να σωθεί η περιττή υγρασία και να δέσει ωραία η μαρμελάδα μας. Να θυμάσαι ότι η καυτή μαρμελάδα θα είναι αρκετά νερουλή.  Όσο θα κρυώνει η μαρμελάδα θα πήζει όλο και περισσότερο.

Πως καταλαβαίνεις ότι έδεσε η μαρμελάδα;

  1. Για να δούμε αν έδεσε η μαρμελάδα βγάζουμε μια πολύ μικρή ποσότητα σε ένα πιατάκι και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν πρέπει να είναι πολύ συμπαγής, αλλά αν γείρουμε το πιατάκι προς το πλάι να μην χύνεται, να είναι τόσο σφιχτή, όσο για να αλείφεται.
  2. Ο άλλος τρόπος είναι όταν την κάνουμε σε κατσαρόλα, παίρνουμε με μια ξύλινη κουτάλα μια μικρή ποσότητα, γέρνουμε τη κουτάλα λίγο για να ρίξουμε τη μαρμελάδα ξανά μέσα στην κατσαρόλα και εάν στο τέλος ενώνονται οι σταγόνες στην άκρη της κουτάλας σε πηχτή μάζα τότε είναι έτοιμη!
Πως αποστειρώνεις τα βαζάκια;

Και καλά την έφτιαξες και την πέτυχες.. Σημαντικό είναι να την αποθηκεύσεις και σωστά:

Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια τους με καυτό νερό και τα βάζουμε ανάποδα πάνω σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα που έχουμε στρώσει μέσα σε ένα ταψί. Τα βάζουμε στο φούρνο, μαζί με την πετσέτα, στους 100° C για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, τα γεμίζουμε όσο είναι ζεστά με το ζεστή μαρμελάδα, μέχρι πάνω. Έπειτα τα κλείνουμε σφιχτά και τα αναποδογυρίζουμε σε έναν πάγκο, όπου τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Διατηρούνται εκτός ψυγείου, μέχρι να τα ανοίξουμε.


Μόλις σου έδωσα όλα τα μυστικά για μια πετυχημένη συνταγή μαρμελάδας!!

Φτιάξτην και έλα να μου πεις μετά να χαρώ και γω με την επιτυχία σου!

Αυτά από εμένα!

Φιλιά γλυκά,
Πανωραία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου