Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ένα τριήμερο στη Βαρσοβία.. Που θα πας, τι θα δεις, τι θα πιεις, τι θα φας; Σου έχω απαντήσεις σε όλα τα τι!

Θες να πας ένα ταξίδι στο εξωτερικό και σκέφτεσαι που να πας.. Η αλήθεια είναι πως η Βαρσοβία και γενικότερα η Πολωνία δεν είναι από τις πρώτες σου επιλογές, ούτε από τις πρώτες αυθόρμητες σκέψεις σου..



Ψάχνοντας όμως ανακαλύπτεις ότι μπορείς να ταξιδέψεις στην Πολωνία με πολύ οικονομικά αεροπορικά, να μείνεις σε όμορφα ξενοδοχεία χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία ενώ παράλληλα να απολαύσεις έναν υπέροχο τουρισμό! Έτσι χτίζεται το λεγόμενο city branding!

Μιας και δεν είχα άπλετο χρόνο στη διάθεσή μου, διάλεξα να ταξιδέψω σε μία πόλη της Πολωνίας και αυτή ήταν η πρωτεύουσα, η Βαρσοβία.

Αυτό που με γοήτευσε στην Βαρσοβία είναι ότι είναι μία πόλη με δύο πρόσωπα. Όπως πολύ στοχευμένα είπε και ένας φίλος μου είναι εντελώς διπρόσωπη!

Η μία πλευρά της είναι μια εντελώς σύγχρονη πόλη. Αν είχες στο μυαλό σου την εικόνας μιας φτωχικής άχρωμης πόλης, πέφτεις εντελώς έξω, έτσι όπως έπεσα και εγώ. Αυτό το κομμάτι της πόλης κατακλύζεται από μεγαλοπρεπείς ουρανοξύστες, εντυπωσιακές εταιρίες, πεντακάθαρους δρόμους και μεγάλα πεζοδρόμια που σίγουρα θα ζήλευε η Αθήνα!




















Δεν υπάρχει μέσο μεταφοράς που να μην αξιοποιείται σωστά και να μην είναι στην ώρα του. Αν μένεις στο κέντρο, εντός του 20-λεπτου μπορείς να είσαι σε οποιοδήποτε γωνιά προς όλες τις κατευθύνσεις της πόλης!

Στην άλλη πλευρά της πόλης δεσπόζει το κλασικό κομμάτι: η παλιά πόλη - Stare Miasto. Όχι και τόσο παλιά τελικά μιας και ξαναχτίστηκε από το μηδέν! Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως πριν από 70 χρόνια αυτή η πόλη δεν υπήρχε στον χάρτη. Και αυτό διότι ο αρχηγός των SS διέταξε τον Ιανούαριο του 1945 να εκτελεστούν όλοι οι κάτοικοι και να ισοπεδωθεί η πόλη.

Παρόλα αυτά, στο τέλος του πολέμου, οι κάτοικοι μάζεψαν τα κομμάτια τους και προσπάθησαν να αναστήσουν την πόλη μέσα από τα συντρίμμια της. Και τα κατάφεραν εξαιρετικά! Το εντυπωσιακό είναι πως η αποκατάσταση της πόλης βασίστηκε σε σχέδια και φωτογραφίες του 18ου αιώνα με αποτέλεσμα η πόλη να μοιάζει τουλάχιστον 200 ετών ενώ στην πραγματικότητα μετράει λίγες δεκαετίες. Αυτή η προσπάθεια επιβραβεύτηκε από την Unesco η οποία την έχει εντάξει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Στην παλιά πόλη δεσπόζουν τα μνημεία, οι εντυπωσιακοί καθεδρικοί ναοί, τα παλάτια και ο βασιλικός δρόμος, οι Hipster γειτονιές και τα πελώρια πάρκα όπου τρέχουν σκιουράκια και παγώνια!

Τι να δεις στη Βαρσοβία


Παλιά πόλη - Stare Miasto και το βασιλικό κάστρο - Ζamek Krolewski w Warszawie

Για να ευχαριστηθείς και να νιώσεις την αύρα και την ιστορία της παλιάς πόλης, το καλύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις το Free Walking Tour της πόλης!

Πας στο ραντεβού που δίνουν οι υπέροχοι ξεναγοί με τις κίτρινες ομπρελίτσες και ακολουθείς την βόλτα τους στην οποία να ενημερωθείς με μεγάλη λεπτομέρεια για την ιστορία της πόλης, τα κτίρια, την κουλτούρα και τις παραδόσεις του λαού. Περισσότερες λεπτομέρειές μπορείς να βρεις εδώ.  Και μιας και δεν πρόκειται για προπληρωμένο τουρ, το καλό που σου θέλω άφησε λίγο τιπ παραπάνω, το αξίζουν τα παιδιά!










































Μην παραλείψεις λοιπόν να πας στο όμορφο κόκκινο Ανάκτορο, στην γραφική πλατεία όπου βρίσκεται το άγαλμα της «Γοργόνας της Βαρσοβίας», στο καλντερίμι πλάι στην πλατεία που βρίσκεται ο Καθεδρικός της Βαρσοβίας, ένα μπαρόκ κτίσμα από κόκκινα τούβλα που μοιάζει με πελώριο εκκλησιαστικό όργανο καθώς και σε όλα τα γραφικά δρομάκια γύρω γύρω από το κέντρο.
΄

Το Ανάκτορο του Πολιτισμού και της Επιστήμης

Είναι το ψηλότερο κτήριο στην Πολωνία και ένα από τα ψηλότερα στην Ευρώπη. Με ύψος 237 μέτρων ξεχωρίζει ανάμεσα στα αξιοθέατα της Βαρσοβίας και στεγάζει διάφορες εταιρείες, πανεπιστήμια, επιστημονικά ινστιτούτα και πολιτιστικές δραστηριότητες όπως συναυλίες, κινηματογράφους, θέατρα, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, αλλά και την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών. Η κατασκευή του κτιρίου είναι το δώρο του Στάλιν στον πολωνικό λαό!














Ο βασιλικός δρόμος

Πρόκειται για μια απολαυστική διαδρομή μισής περίπου ώρας που ενώνει την παλιά με τη νέα πόλη και που θα σε φέρει μπροστά σε σπουδαία μνημεία και πανέμορφα κτίρια της Βαρσοβίας. 





Η περιοχή Πράγα στην άλλη περιοχή του Βιστούλα

Γιατί αν θες κάτι πιο underground, πρέπει να πας από την άλλη πλευρά του ποταμού.
Εδώ η ατμόσφαιρα είναι πιο σοβιετική και σκοτεινές γωνιές χαρακτηρίζουν την περιοχή. Πλέον στην περιοχή έχουν μετακομίσει πολλοί καλλιτέχνες, στήνοντας χώρους τέχνης σε παλιά κτίρια, ανοίγοντας γκαλερί και μπαράκια σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες και μετατρέποντας σε clubs, εστιατόρια, bazaars – ή όλα τα παραπάνω μαζί – πρώην εργοστάσια μαρμελάδας και βιοτεχνίες μπουκαλιών.

* Μιας που θα πας στην Πράγα, φάε και κάτι.. Στα γράφω παρακάτω!





Αρχηγείο Γκεστάπο 

Αξίζει να κάνετε μια στάση στο νυν υπουργείο Παιδείας, στην οδό Szucha 25. Κάποιες αίθουσές του έχουν παραμείνει άθικτες από την εποχή (1939-1945) που γίνονταν εδώ ανακρίσεις και βασανιστήρια. Πρόκειται για ένα μουσείο για την ανθρώπινη σκληρότητα.

Το Πάρκο Lazienki

Το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, τα λεγόμενα «Βασιλικά Λουτρά» έχει συνολική έκταση 760 στρέμματα, στα οποία βρίσκονται διάσπαρτοι θεματικοί κήποι, μνημεία αφιερωμένα σε θεούς και καλλιτέχνες (ξεχωρίζει το μνημείο του Σοπέν γύρω από το οποίο οργανώνονται εκδηλώσεις), σιντριβάνια και λίμνες, παλάτια, αμφιθέατρα, καφενεδάκια, μονοπάτια και γέφυρες.


Τι θα φας  - Το αγαπημένο μου κομμάτι στα ταξίδια


Γιατί καλό και το αξιοθέατο, αλλά αν δεν φας και δεν πιεις, δεν μπορείς να γευτείς σε βάθος την κουλτούρα του τόπου που επισκέπτεσαι! 

Για μένα η γεύση και το άρωμα είναι αυτά που κρατούν τις αναμνήσεις μου ζωντανές και γι'αυτό τον λόγο πάντα στα ταξίδια μου προσπαθώ να δοκιμάσω παραδοσιακά φαγητά και ποτά. Με απλά λόγια, και το ταξίδι περνάει από το στομάχι!

Στην Βαρσοβία μπορείς να φας πολύ καλά και οικονομικά, τουτέστιν 10 - 12 ευρώ/άτομο μαζί με το ποτό σου.


Zapiecek Old town – traditional polish food






Αν είσαι φαν της κρύας μπύρας και κλασσικής, μην δοκιμάσεις την ζεστή μπύρα, το πιθανότερο είναι πως δεν θα σου αρέσει. Καλύτερα να δοκιμάσεις το ζεστό φρουτώδες τσάι που σερβίρεται με ένα σφηνάκι βότκα. Αξίζει!

Εννοείται εδώ θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε dumplings - pirogi και εννοείται να δοκιμάσεις.
Σου προτείνω ανεπιφύλακτα επίσης τη ζεστή βελουτέ σούπα με το λουκάνικο (κλασσικό παραδοσιακό πιάτο και αυτό) και το bigos με ξινολάχανο!



Θα το χαρακτήριζα σαν παραδοσιακό street food που το τιμάνε κυρίως στην Κρακοβία.
Φρυγανισμένα, ζεστά και τραγανά ψωμάκια με διάφορα λαχταριστά υλικά στην καψαλισμένη τους επιφάνεια.




Μην παραλείψεις να δοκιμάστε και αυτήν την κόκκινη αλλά κατά τα άλλα πορτοκαλάδα:





Αν πας προς Πράγα, στην άλλη πλευρά του Βιστούλα έχω να σου προτείνω τα παρακάτω:


Μην παραλείψεις και δεν φας γκούλας.. Εδώ θα βρεις και την εκδοχή της σούπας αλλά και την εκδοχή που έχει πιο πολύ κρέας και μοιάζει με το δικό μας κοκκινιστό. Και τα δύο είναι εξαιρετικά!
Σου προτείνω επίσης να δοκιμάσεις potato pancakes που τα τιμάνε στην Πολωνία και αν θες και μια γκουρμεδιά έτσι για τη φάση, τότε δοκίμασε συκωτάκια γαλοπούλας με baby potatoes και σως από αχλάδι!







Centrum Zarządzania Inwestycjami

Από τα πιο δημοφιλή χιπστερομαγαζιά για καφεδάκι και γλυκό (cheesecake με λευκή σοκολάτα) και όχι μόνο.



Για brunch (ναι είχα και στο χωριό μου) και πρωϊνά, 3 καλές ιδέες είναι οι παρακάτω:

Το περίφημο Charlotte 



Το είχα διαβάσει σε πολλούς οδηγούς αυτό το μπραντσάδικο. Αυτό το μαγαζί είναι στην πλατεία που λέγεται plac Zbawiciela, η οποία είναι δημοφιλής για τα μαγαζάκια της.. Στην πραγματικότητα είναι και φούρνος και έχει πολύ νόστιμο ψωμάκι.

Σου προτείνω να δοκιμάσεις croque madame με ξεροψημένο ψωμάκι και ζουμερό κρόκο ενώ και η εκδοχή με τα εκλεκτά ψωμάκια που συνοδεύονται με μαρμελάδες και διαφόρου είδους "μερέντες" είναι εξαιρετική!




Bulke przez Bibulke

Εξαιρετικές ομελέτες και μαρμελάδες επίσης!


Matcha Tea House

Αν θες να δοκιμάσεις εκλεκτή ποιότητα σε τσάι και ψαγμένα γλυκά, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς αυτό το cozy και yoga friendly  μαγαζί.






Τελευταία μου και τίμια πρόταση για φαγητό είναι αυτή που δεν την πιάνει το μάτι σου!
Έξω από το Ανάκτορο Πολιτισμού και  Επιστήμης θα δεις ότι υπάρχουν πολλά υπαίθρια street food μαγαζάκια. Μην διστάσεις να μπεις στο διώροφο "bus" όπου εκεί θα φας τα πιο νόστιμα πιερότζι στην πιάτσα που τα φτιάχνει επιτόπου με τα χεράκια του αυτός εδώ ο τρελός μάγειρας!






















Που θα βγεις - Τι θα πιεις;

Και πάμε και στα πιο βραδινά λημέρια.. Δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψεις να δοκιμάσεις την
πολωνική βότκα μιας και η Πολωνία έχει παράδοση σε αυτήν!

SOS συμβουλή: αγόρασε Vodka Zubrowka Bison Grass! Καμμία σχέση με την βότκα που έχουμε συνηθίσει να πίνουμε.. Αυτή η βότκα είναι πολύ γευστική και καθόλου "καυστική" στο λαιμό!

Θα δεις πολλά μαγαζάκια στα οποία μπορείς να δοκιμάσεις τα διάφορα είδη βότκας σε σφηνάκια ή κοκτέιλ. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την εκδοχή με το λεμόνι που συνήθως είναι σπιτική βερσιόν σε κάθε μαγαζί.

Το Pijalnia Wodki i Piwa είναι ένα κλασικό μαγαζί που ανήκει σε αυτην την κατηγορία.

Σε αυτό μαγαζί συνηθίζουν να κάνουν καράοκε πάρτυ που απ'ότι φάνηκε αρέσει πολύ στους Πολωνούς. Μην σου κάνει εντύπωση αν ακούσεις πολύ disco polo και αν τους δεις με την μπύρα τους να τρώνε μοσχαρίσιο ταρτάρ!


Αν θες μια μπυραρία, θα πας στην καλύτερη της Βαρσοβίας και είναι η Piw Paw!

Θα βρεις απίστευτη ποικιλία σε μπύρες και πολύ ωραίες ντόπιες. Εξαιρετική και η διακόσμηση με τα καπάκια στους τοίχους!








Αν θες κάτι σε ψαγμένο κοκτέιλ, τότε να πας στο πολύ όμορφο μπαράκι Κita Κoguta!





























Και το νου σου, εκεί που γυρνάς τα βράδια, αν δεις έξω από διάφορα μαγαζιά, κορίτσια να κρατάνε ομπρέλες, να ξέρεις πως αυτό είναι το σήμα κατατεθέν για τα strip show clubs!

Εγώ σε προειδοποίησα, εκτός και αν θέλεις να μπεις! ;)

Αυτά είχα να σου πω για τη Βαρσοβία και εύχομαι να σε βοηθήσουν οι πληροφορίες μου.

Αν διαθέτεις περισσότερες μέρες, θα σε συμβούλευα να συνδυάσεις το ταξίδι σου και με την Κρακοβία η οποία φημίζεται ότι είναι πιο όμορφη!

Σε φιλώ,
Πανωραία

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό άρθρο βασισμένο σε προσωπική εμπειρία δε κατευθύνει σε σωστά μονοπάτια σε ενα ξένο κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή