Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Να πας στην Τήνο γιατί θα την λατρέψεις.. Αφιέρωμα στην υπέροχη Τήνο και σου έχω όλα τα μυστικά!

Η Τήνος είναι ένα υπέροχο νησί.. Ένα υπέροχο νησί, το τονίζω!
Στο παρελθόν έχει υπαρξει πολύ παρεξηγημένο μιας και ο περισσότερος κόσμος το επέλεγε μόνο για μια επίσκεψη στην Παναγία και την ίδια μέρα έφευγε.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει αρχίζει να αλλάζει αυτή η εικόνα μιας και την Τήνο πρέπει να την επισκεφτείς για πάρα πολλούς λόγους και όχι μόνο για τον Ιερό Ναό της Παναγίας.

Θες να στους πω; Τι να σου πρωτοπώ!

Καταρχάς, αν έχεις σκοπό να πας και θέλεις να την δεις καλά, μην πας για τρεις μέρες. Είναι ένα μικρό νησί μεν, αλλά με πολλά πράγματα να δεις δε!

Αν κρίνεις από τα χωριά της που ξεπερνούν τα 50, καταλαβαίνεις πως θέλει τον χρόνο της.
Όταν φτάνεις στο νησί, η αλήθεια είναι πως δεν θα γοητευτείς ιδιαίτερα από την χώρα της. Στα σημεία κρατάει κάποια γραφικότητα, αλλά θα δεις και την κλασσική πολυκατοικία (γιατί βρε παιδιά;)..

Με αυτό που ξετρελάθηκα όμως είναι  με τα χωριά της! Είναι πανέμορφα, γραφικά, ιδιαίτερα και το δικό του με την δική του ταυτότητα. Αξίζει να συνδυάσεις την βόλτα σου προς τις παραλίες με μια επίσκεψη σε κάποιο χωρίο, είτε για παραδοσιακό γλυκό σε πανέμορφους καφενέδες, είτε για πρωινό κάτω από τα πλατάνια, είτε για παραδοσιακό γεύμα!

Χωριά που πρέπει να δεις


Βώλαξ: Το πιο ιδιαίτερο χωριό μιας και οι στρογγυλοί ογκόλιθοι που το χαρακτηρίζουν, συνθέτουν ένα σεληνιακό τοπίο. Σε αυτό το πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό θα χαζέψεις τους καλαθοπλέκτες μιας και εκεί φτιάχνουν τα περίφημα καλάθια αλλά και τα σπίτια μιας και οι τοίχοι τους είναι γεμάτοι ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών.




















Καρδιανή: Ειδυλλιακή τοποθεσία με πανοραμική θέα και αρχιτεκτονική. Μην διστάσεις να αράξεις στο καφενείο της κυρά Δήμητρας







Υστέρνια:  Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στη πλαγιά Μεροβίγλια, κάτι που αυτόματα του δίνει το ασυναγώνιστο «χαρτί» της πανοραμικής θέας στο Αιγαίο πέλαγο και τη γειτονική Σύρο. Στην Τήνο υπάρχει έντονη καλλιτεχνική αύρα και εδώ θα δεις τεχνίτες μαρμαράδες.

Πύργος: Το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου  και ανακηρυγμένο ως παραδοσιακός οικισμός. Περπάτησε το, χάσου στα στενάκια και μετά απόλαυσε ένα παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Το χωρίο αυτό αποτελεί εστία γλυπτών, γι' αυτό μην παραλείψεις να επισκεφτείς το σπίτι Μουσείο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Θα συγκινηθείς από την ιστορία του!


















Δυο χωριά: Ένα από τα τίμια μπαλκόνια του νησιού. Χτισμένο σε μια καταπράσινη και εύφορη, από τα τρεχούμενα νερά, πλαγιά. Αξίζει να περπατήσεις στα στενά δρομάκια του και να θαυμάσεις την απλή κυκλαδική αρχιτεκτονική του. Στο τέλος κατάληξε στην μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια και τις μποκαμβίλιες. Είναι μαγεία!














Πάνορμος: Ένα μοναδικής ομορφιάς ψαροχώρι στα Βόρεια του νησιού, ένα φυσικό γραφικό λιμανάκι με ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα.




Περιστεριώνες Τήνου σε διάφορα σημεία του νησιού

Ένα από τα πλέον αξιοπρόσεκτα είναι οι περιστεριώνες της, πραγματικά κτιστά λιθοκεντήματα. Στέκουν αγέρωχοι πολλούς αιώνες τώρα στους κάμπους της Τήνου και μαρτυρούν για μία ακόμη φορά την έμφυτη καλλιτεχνία των Τηνιακών.







Παραλίες που πρέπει να πας


Κολυμπήθρα: Πανέμορφο κολπάκι με καταπληκτική άμμο και αμμόλοφο στην άλλη άκρη της. Έχει ένα πανέμορφο beach bar με ψαγμένη αισθητική και handmade ομπρέλες που αξίζει να πας να πάρεις το κοκτειλάκι σου!
























Άγιος Ρωμανός: Έχει αέρα στο νησί; Ε μην το ψάχνεις πολύ, πήγαινε στον Άγιο Ρωμανό που είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Τέλειο κολπάκι με χρυσή άμμο και πολλά αρμυρίκια για ίσκιο!




Ρόχαρη αν δεν φυσάει!



Που να φας


Δύο χωριά στα Δύο χωριά










Στο Καπάκι στα Δύο χωριά για τέλειο πρωινό









Ψάρια και φρουτάλια στην Μαρίνα στον Πάνορμο:






Θαλασσάκι στα Υστέρνια





Mayu στα Υστέρνια για πρωινό, κοκτέιλ με υπέροχη θέα





Puncakes στο Μύρτιλλο στη χώρα










Και το βράδυ τι θα κάνεις;



  • Cocktail στο Μουστάκι
  • Συνεχίζεις με Αργοναύτη, το πιο cool μαγαζί της χώρας!
  • Αν είσαι τύπος που θες να ακούσεις και λίγο το ελληνικό σου, ε πήγαινε μια βόλτα και από το Village. Θα σου αρέσει!

Αφιερώνω αυτό το αρθράκι που έφτιαξα με πολλή αγάπη σε αυτά εδώ τα αγαπημένα τρελόπαιδα!!



Εύχομαι να σου άρεσε και να σου έδωσα ιδέα για τις φετινές σου διακοπές!

Σε φιλώ,
Πανωραία

1 σχόλιο: