Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Για 48 ώρες στη Σόφια - Γρήγορος οδηγός με όλα τα highlights της Σόφιας!

Φτάνουν 48 ώρες για να δεις τη Σόφια; Κι όμως φτάνουν για να πάρεις μια πολύ καλή γεύση από τα καλύτερα σημεία της πόλης, την ιστορία της, την βουλγάρικη κουζίνα και την αύρα της.

Η Σόφια μπορεί να μην είναι ακριβώς η μεγαλοπρεπής ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπως την έχουμε συνηθίσει στο μυαλό μας, είναι όμως μια πολύ όμορφη πόλη, με πολύ ωραία ιστορικά κτίρια που κοιτάζει προς τη Δύση και εξελίσσεται σε πολύ αξιόλογο τουριστικό προορισμό. Αυτό που ξεχώρισα σχεδόν εξαρχής είναι η καθαριότητα της πόλης και οι πολιτισμένοι οδηγοί της! Δεν υπήρχε διάβαση που στην κυριολεξία οι οδηγοί δεν κοκάλωσαν τα αμάξια τους για να περάσουν οι πεζοί.. Δύο εξαιρετικά στοιχεία πολιτισμού που για παράδειγμα στην πρωτεύουσα την δική μας δεν τα συναντάς εύκολα!

Το γεγονός πως η Σόφια είναι μια low badget πόλη και με πολύ φτηνά οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια (εγώ έκλεισα με 35 ευρώ πήγαινε - έλα), την κάνουν ακόμα πιο δελεαστική για να απολαύσεις ένα υπέροχο σαββατοκύριακο! Δεν χάνουμε άλλο χρόνο, πάμε να σου πω σημαντικές πληροφορίες!

Φτάνεις στο αεροδρόμιο και πας στο κέντρο..

Με ταξί το οποίο θα σου στοιχίσει από 6 μέχρι 15 ευρώ, ενώ από τον Terminal 1 του αεροδρομίου, φεύγει λεωφορείο που σε 5 λεπτά σε αφήνει στον Terminal 2 στην αφετηρία του μετρό. Μισή ώρα αργότερα θα είσαι στο κέντρο, στο σταθμό Serdika!

Ξεκινάς το τουρ της πόλης.. 

Μία πολύ καλή λύση εφόσον βρίσκεσαι στην πόλη μόνο για λίγες ώρες, είναι να κάνεις το Sofia free Walking tour (είναι δωρεάν και αφήνεις ότι tip θέλεις), όπου μέσα σε περίπου 2 μιση ώρες οι ξεναγοί θα σου δείξουν τα σημαντικότερα σημεία της πόλης, μαζί με όλη την ιστορία της Σόφιας που έχει πολύ ενδιαφέρον. Εγώ απήλαυσα την βόλτα και στην συστήνω ανεπιφύλακτα. Πληροφορίες θα βρεις εδώ.



Αν πάλι θες να γυρίσεις την πόλη μόνος - μόνη με τα ποδαράκια σου, μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα! Ώρα για τα highlights..


Ο Καθεδρικός του Νιέφσκι

Ο ναός αυτός αποτελεί σύμβολο όχι μόνο της Σόφιας αλλά και ολόκληρης της Βουλγαρίας. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στη μνήμη των 200.000 Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν μαχόμενοι για την βουλγαρική ανεξαρτησία ενάντια στους Οθωμανούς. Είναι πολύ εντυπωσιακός και ο χρυσός του τρούλος ιδιαίτερα επιβλητικός. Εσωτερικά ξεχωρίζει για την διακόσμησή του από όνυχα. Περπάτησε και όλη την περιοχή γύρω μιας και θα βρεις όμορφη υπαίθρια αγορά με κεντητά, αντίκες και υπέροχα αναμνηστικά.













































Η αρχαία πόλη Serdica

Κάτω από τον τον κεντρικό σταθμό του μετρό Serdica, θα βρεις μεγάλο κομμάτι της ιστορίας τη Σόφιας μιας και υπάρχει πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων και τα ερείπια βασιλικών ναών, λουτρών και οικημάτων του 4ου αιώνα.
























Το Πάρκο του Πολιτιστικού Κέντρου της Σόφιας

Θα το βρεις στη νότια πλευρά της πόλης και είναι ένα τεράστιο πάρκο με συντριβάνια, όμορφα λουλούδια, το Πολιτιστικό Κέντρο και υπαίθρια café. 

































































To Largo στο κέντρο της πόλης

Την εποχή του κομμουνισμού χτίστηκαν διάφορα κτήρια με υψηλό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Θα τα χαζέψεις! Πλέον  χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς όπως για παράδειγμα εκεί στεγάζονται το προεδρικό γραφείο και διάφορα υπουργεία. 







































Το εθνικό θεάτρο Ivan Vazov


Πανέμορφο κτίριο, σε μια υπέροχη πλατεία που μαζεύονται ντόπιοι και συχνά χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.























Ο κεντρικός δρόμος Vitosha

Εδώ είναι η καρδιά της Σόφιας! Φαντάσου έναν δρόμο σαν την αντίστοιχη Ερμού που κατακλύζεται από καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και γενικότερα την καρδιά της αγοράς. Και όλα αυτά με θέα το βουνό Vitosha




Το άγαλμα της πόλης - Σοφία


Το άγαλμα έχει οκτώ μέτρα ύψος και είναι φτιαγμένο από χαλκό και μπρούντζο, ενώ είναι τοποθετημένο σε στύλο δεκαέξι μέτρων ύψους. Το στεφάνι στο δεξί της χέρι συμβολίζει την φήμη, η κουκουβάγια στον αριστερό της ώμο την σοφία, ενώ το στέμμα που φοράει στο κεφάλι συμβολίζει την δύναμη. Η μορφή της Σοφίας θυμίζει και την προσωποποίηση της αρχαίας πόλης Σαρδικής που υπάρχει και στο έμβλημα της πόλης...


Ρώσικος καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου





Προεδρικό Μέγαρο και προεδρική φρουρά




































Extra πληροφορίες:


Αξίζει να επισκεφτείς  και την Συναγωγή της Σόφιας μιας και από την μία είναι πολύ όμορφη και από την άλλη στην περιοχή γύρω της βρίσκεται η κεντρική αγορά της πόλης, ένας μεγάλος κλειστός χώρος γεμάτος μαγαζάκια για να κάνεις τα ψώνια σου και να πιεις τον καφέ σου μαζί με τους ντόπιους.





Αν έχεις χρόνο, μπορείς να επισκεφτείς το βουνό Vitosha που έχει εξαιρετική θέα της πόλης και μπορείς να κάνεις μια όμορφη μονοήμερη εκδρομή.

Αν θες να κάνεις ψώνια, τότε να πας οπωσδήποτε στο εμπορικό κέντρο Serdika center.

Ωραία είναι και η την περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο της Σόφια (Sredets). Εκεί βρίσκονται καλά κρυμμένα τα καλύτερα και νοστιμότερα ταβερνάκια, bar και εστιατόρια.

Πολύ ωραίο μαγαζάκι με υπέροχους καρπούς και γλυκά είναι και το Rois 46 στην Vitosha.







Φαγητό και ποτό


Restaurant Shtastliveca στην Vitosha






The Izbata tavern με παραδοσιακό βουλγάρικο φαγητό. Εδώ πρέπει να κάνεις κράτηση!






The Hadjidragana tavern με παραδοσιακό φαγητό επίσης!









5LSpeakeasy Bar με γρίφο για να μπεις!





Διαμονή

Για την διαμονή μας επιλέξαμε το BW Premier Collection City Hotel , στην καρδιά της Σόφιας που μας επέτρεψε να κάνουμε τις βόλτες μας με τα πόδια ανενόχλητες! Το συστήνω ανεπιφύλακτα! Διαθέτει δε συγκλονιστική θέα!




































Αφιερωμένο αυτό το αρθράκι στις κατρίνες μου που αγαπώ πολύ!






























Αν πας ποτέ, θα καταλάβεις ότι άξιζε την επίσκεψή σου!

Σε φιλώ γλυκά,
Πανωραία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου