Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ!

 Από τα αρχαία χρόνια, ο άνθρωπος βρήκε στη φύση έναν αξεπέραστο σύμμαχο: τα βότανα, που με τις ιαματικές τους ιδιότητες τον προστάτευσαν και τον θεράπευσαν. Δεν είναι τυχαίο ότι τα σύγχρονα χημικά φάρμακα είναι βασισμένα στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Τα βότανα λοιπόν αποτελούν φαρμακείο και μπορούν να βοηθήσουν σε πολλές παθήσεις. Πάμε λοιπόν να δούμε ποια βότανα ταιριάζουν σε συγκεκριμένες παθήσεις:

Για τον πονοκέφαλο ιδανικά βότανα είναι: το δεντρολίβανο, ο κόλιανδρος, η λεβάντα, η μαντζουράνα, το πράσινο τσάι και η τριανταφυλλιά.

Για τον πονόλαιμο: ευκάλυπτος, λεμονιά, κυδωνιά, αχιλλαία.

Για τον πυρετό: αμυγδαλιά, αχιλλαία, βασιλικός, δάφνη, ελιά, ευκάλυπτος, λεμονιά, μηλιά, τριφύλλι.

Για τον πονόδοντο: γαρίφαλο, γλυκάνισος, μαντζουράνα, ρίγανη.
Για το βήχα: βάλσαμο, βασιλικός, γλυκάνισος, ευκάλυπτος, λεμονιά, μάραθος.

Για τη γαστρίτιδα: γαρίφαλο και φασκόμηλο.

Για την γρίπη: γαρίφαλο, δυόσμος, ευκάλυπτος και λεβάντα.

Για τη διάρροια: δεντρολίβανο, ευκάλυπτος, κανέλα, ροδιά, τριανταφυλλιά, χαμομήλι.

Για τη δυσκοιλιότητα: ελιά, μηλιά, ραδίκι, τίλιο, τριφύλλι.

Για τη δυσπεψία: άνηθος, βασιλικός, γλυκάνισο, κάρδαμο, κόλιανδρος, κύμινο, λεμονιά, μάραθος, μοσχοκάρυδο, τίλιο, τριφύλλι, φασκόμηλο, χαμομήλι.

Για τον εμετό: γαρίφαλο και δυόσμος.

Για τις ζαλάδες: αψιθιά και τριανταφυλλιά.

Για την ημικρανία: λεβάντα και τίλιο.

Για την κακοσμία του στόματος: άνηθος, μοσχοκάρυδο.

 Για τη ναυτία: βαλεριάνα, γαρίφαλο, δυόσμος, μάραθος, μελισσόχορτο.

Για την ουλίτιδα: μάραθος, πράσινο τσάι και τσουκνίδα.

Για το στομάχι: άνθος, βάλσαμο, γλυκάνισο, δάφνη, δυόσμος, κανέλα, μάραθος, μαντζουράνα, ρίγανη.


ΠΡΟΣΟΧΗ!: Όπως και τα συνηθισμένα φάρμακα έτσι και τα βότανα μπορούν να δημιουργήσουν επιπλοκές και παρενέργειες. Πρέπει πάντα να προσέχουμε την ποσότητα και να μην υπερβάλλουμε. Επίσης αποφεύγουμε τα βότανα στα οποία έχουμε αλλεργία ή που όταν τα χρησιμοποιήσαμε παρατηρήσαμε παρενέργειες. Καλό θα ήταν αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα βότανο για συγκεκριμένη πάθηση που έχετε, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πως φτιάχνουμε σωστά το τσάι μας:


Το τσάι είναι εύκολο σαν παρασκευή όμως θέλει και αυτό τον τρόπο του και τα μυστικάκια του. Τα βότανα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή  τσαγιού είναι τα φύλλα και τα άνθη, αποξηραμένα. Βάζουμε νερό να βράσει μέχρι να κοχλάσει όμως. Μην το αφήσετε να βράσει όμως διότι το πολύ καυτό νερό θα μας '' κάψει ''  τα έλαια των βοτάνων. Χύνουμε το νερό πάνω στα αποξηραμένα φύλλα και άνθη και το καπακώνουμε. Έτσι τα έλαια δεν θα εξατμιστούν στον αέρα αλλά θα μείνουν το φλιτζάνι μας. Τα αφήνουμε 5 λεπτά ή και παραπάνω αναλόγως με το πόσο ευαίσθητο είναι το βότανο. Σουρώνουμε και απολαμβάνουμε το τσάι μας με όλο του το άρωμα και τη γεύση. Είναι καλύτερο να πίνουμε το τσάι μας χωρίς ζάχαρη. Αν θέλουμε να είναι γλυκό βάζουμε λίγο μέλι.

Επιστροφή λοιπόν στη φύση και στις ρίζες μας. Καλό θα μας κάνει!
Σας φιλώ,
Πανωραία

Δείτε επίσης:
Πράσινο τσάι! Βόμβα υγείας για τον οργανισμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου