Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.
- Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
- 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
- 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
- 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
- 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
- 300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το πρόβλημα είναι έντονο και στη γειτονιά μας, ιδίως στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία, χάρις στα δύο μεγάλα ποτάμια, τον Τίγρη και τον Ευφράτη, που πηγάζουν από τα εδάφη της και τα τεράστια φράγματα που κατασκευάζει, προαλείφεται για περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.
Ο ΟΗΕ ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2004 δεκαετή καμπάνια με τίτλο «Νερό για Ζωή». Στόχος των δράσεων, που θα εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση στο ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις βασικές συνθήκες υγιεινής.
Ο σεβασμός στο νέρο πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι ξεχωριστά. Διαβάστε μερικές συμβουλές που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε σπίτι μας γύρω από την εξοικονόμηση νερού:
- Να επισκευάσουμε βρύσες που τρέχουν και σωληνώσεις νερού που έχουν διαρροή.
- Να ειδοποιoύμε αμέσως τον υπεύθυνο φορέα (π.χ. ΕΥΔΑΠ), όταν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει κάπου διαρροή από το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης.
- Όταν πλένουμε το αυτοκίνητο ή καθαρίζουμε την αυλή μας, μπορούμε να κάνουμε οικονομία στο νερό χρησιμοποιώντας κουβά αντί για λάστιχο.
|
|
- Μαζέψτε το νερό που περισσεύει από το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών και χρησιμοποιήστε το σε άλλες χρήσεις όπως για να ποτίσετε τα φυτά σας.
- Ξεπλύνετε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη νερό, αντί κάτω από συνεχώς ανοιχτή βρύση.
- Μη χρησιμοποιείτε τρεχούμενο ζεστό νερό για να ξεπαγώσετε τρόφιμα. Θυμηθείτε απλά να τα αφήσετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από το προηγούμενο βράδυ.
- Συγκεντρώστε σε μια λεκάνη το κρύο νερό που βγαίνει από τη βρύση μέχρι να έρθει το ζεστό και χρησιμοποιήστε το για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών ή το πότισμα των φυτών.
- Κατά το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι, να γεμίσετε το νεροχύτη και το ανάλογο απορρυπαντικό και ξεβγάλτε τα πιάτα σε όσο γίνεται χαμηλότερη ροή.
- Να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων όταν είναι γεμάτο και να το βάζετε στο πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού, όταν υπάρχει, για να μειώσετε την κατανάλωση νερού.
|
|
- Προτιμήστε τα σύντομα ντους από τα μπάνια.
- Αντικαταστήστε το κοινό 'τηλέφωνο' ντους με 'τηλέφωνο' εξοικονόμησης που θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα ειδών υγιεινής και πετύχετε σημαντική μείωση κατανάλωσης σε ποσοστό έως και 40%.
- Συνηθίστε να μη βουρτσίζετε τα δόντια σας με τη βρύση ανοιχτή. Γεμίστε ένα ποτήρι με νερό, κλείστε τη βρύση και… ξεπλύνετε.
- Εγκαταστήστε καζανάκι δύο βαλβίδων ή ένα με δυνατότητα 'stop'. Αν έχετε καζανάκι παλαιού τύπου, τοποθετήστε μέσα σε αυτό ένα τούβλο ή ένα πλαστικό μπουκάλι γεμάτο νερό.
- Mην αφήνετε την βρύση να τρέχει κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος και του λουσίματος.
|
|
- Προτιμήστε ξηροφυτικά είδη και φυτέψτε τα φυτά που έχουν παρόμοιες ανάγκες για νερό ανά ομάδες.
- Εγκαταστήστε αυτόματο σύστημα ποτίσματος. Ορίστε τη διάρκεια ποτίσματος και τις χρονικές αποστάσεις μεταξύ των ποτισμάτων όπως προτιμάτε.
- Προτιμήστε να κάνετε το πότισμα των γλαστρών σας με ποτιστήρι και όχι με το λάστιχο.
- Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω ζέστης και μεγάλης ηλιοφάνειας, το νερό εξατμίζεται γι' αυτό είναι καλό να προγραμματίσετε το πότισμα των φυτών σας να γίνεται τις απογευματινές ώρες.
Ας βάλουμε και εμείς, ο καθένας μας ξεχωριστά ένα χεράκι σε όλη αυτήν την προσπάθεια που γίνεται και ας σταματήσουμε να τα θεωρούμε όλα δεδομένα..
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου