Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΨΑΛΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ!



Όταν τα μαλλιά μας είναι φρεσκοκουρεμένα, στρώνουν τέλεια, χτενίζονται εύκολα, έχουν τέλεια όψη και δεν λαδώνουν γρήγορα! Μετά από δυο τρεις μήνες εμφανίζεται πάλι αυτή η ψαλίδα και μας τα χαλάει.. Οι άκρες των μαλλιών σπάνε, τα μαλλιά θαμπώνουν, οι άκρες πετάνε και γενικότερα υπάρχει μία φθορά και τα μαλλιά μας δεν στρώνουν με τίποτα!


Οι παράγοντες που προκαλούν ψαλίδα και φθορά στα μαλλιά είναι πολλοί όπως:

  • Το να μην χρησιμοποιείτε condiotioner σε κάθε λούσιμο. Όταν δεν χρησιμοποιείτε conditioner αυξάνετε την φθορά των μαλλιών ακόμα και με το απλό χτένισμα. Πόσο μάλλον όταν κάνατε εκτεταμένη χρήση πιστολάκι.
  • Το συχνό ίσιωμα με βούρτσα και πιστολάκι ή και το ίσιωμα με ισιωτικό. Επίσης και η συχνή χρήση τέτοιων εργαλείων κομμωτικής όπως ψαλίδι για μπούκλες και τοστιέρα αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσετε ψαλίδα και μάλιστα σύντομα..
  • Mπορεί, επίσης, η ψαλίδα να οφείλεται σε λανθασμένο κούρεμα των μαλλιών (π.χ. πειραματισμοί στο σπίτι από μη επαγγελματικό χέρι) .
  • Όταν δεν κουρεύεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην προσπάθειά σας να τα μακρύνετε.
  • Το βίαιο χτένισμα και το πολύ συχνό βούρτσισμα.
  • Οι συνεχόμενες ανταύγειες αλλά και οι πολλοί πειραματισμού στις βαφές (δηλαδή το να αλλάζετε χρώμα κάθε δύο μήνες).

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την ψαλίδα;

Η ψαλίδα μαρτυρεί ελλιπή φροντίδα των μαλλιών. Άρα:
  • Χρησιμοποιείστε ειδικά προϊόντα μαλλιών: Ένα σαμπουάν για τον τύπο των μαλλιών σας, conditioner σε κάθε λούσιμο, μάσκα μαλλιών (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα) και όσες κάνετε καθημερινό πιστολάκι αγοράστε και ένα ειδικό προϊόν για προστασία (κρέμα, σιλικόνη ή αφρό κλπ.).
  • Nα κόβετε τις άκρες των μαλλιών σας κάθε 6 εβδομάδες, ακόμα και ένα δάχτυλο (προτιμάτε πάντα κάποιον επαγγελματία κομμωτή γι’ αυτή τη δουλειά). 
  • Zητήστε από τον κομμωτή σας ένα κούρεμα που να μειώνει το χρόνο για το πιστολάκι (να φτάνει το πολύ μέχρι τον ώμο).
  • Χρησιμοποιείτε βούρτσες με φυσική τρίχα, που δεν προκαλούν στατικό ηλεκτρισμό, και φροντίστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Και αυτό γιατί, αν έχουν φθαρεί, θα χρειαστεί να περνάτε τα μαλλιά σας περισσότερες φορές. 
  • Aποφεύγετε τις θερμές βούρτσες (με μεταλλικό σκελετό). Aυτές είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται μόνο από επαγγελματίες, γιατί η λανθασμένη χρήση τους «καίει» πολύ πιο εύκολα τις τρίχες.
  •  Προσπαθείτε -όσο αυτό είναι εφικτό- να μην κολλάτε κάθετα το πιστολάκι στα μαλλιά, αλλά ο αέρας του να φεύγει στο πλάι.
  • Αποφύγετε να κάνετε πιστολάκι σε στεγνά μαλλιά.
  • Όποτε μπορείτε, αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν φυσικά. Ειδικά το καλοκαίρι που είμαστε πιο χαλαροί, να αποφεύγετε το πιστολάκι.
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες, να χρησιμοποιείτε προϊόντα με αντηλιακή προστασία που συμβάλλουν και στην ενυδάτωση των μαλλιών.
Διαβάστε επίσης:

11 σχόλια:

  1. Πανωραια γεια σου !!θα ηθελα να σε ρωτησω αν γνωριζεις για το θερμοψαλιδο .. ειναι ψαλιδι για κουρεμα των μαλλιων απλα λειτουργει με θερμοτητα και σφραγιζει το τελος της τριχας με αποτελεσμα να μην μπορει να ανοιξει! δεν το εχω δοκιμασει, αλλα το διαβασα στο ιντερνετ σαν αντιμετωπιση της ψαλιδας..εχω μακρια μαλλια και παρολο που δεν τα ταλαιπωρω με καμμια θερμικη η χημικη μεθοδο , εχω ψαλιδα!!! τα λαδακια μαλλιων βοηθουν αλλα στο τελος παλι θα βγαλω!!!και η διατροφη μου ειναι σχετικα ισσοροπημενη .. οποτε δεν ξερω τι φταιει!!! βεβαια , κουρευομαι μονη μου , αλλα με ειδικο ψαλιδι κουρεματος..λες να φταιει αυτο ??ΚΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κάτια μου!! Η αλήθεια έιναι ότι δεν το έχω δοκιμάσει και ότι ξέρω είναι από το internet. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι το θερμοψάλιδο λειτουργεί όπως το κάψιμο σε ένα κορδόνι. Δηλαδή, όταν κόβουμε ένα κορδόνι, προκείμενου η άκρη να μην μείνει άγρια, την καίμε λίγο για να κολλήσει. Έτσι δουλεύει και αυτό το ειδικό ψαλίδι. Ακούγεται λογικό αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν έχει τα αποτελέσματα που λένε ότι έχει. Τώρα όσον αφορά για τα μαλλάκια σου, μήπως έχει πολύ λεπτή τρίχα; Εμένα η τρίχα μου είναι λεπτή και παρόλο που προσέχω γενικότερα, σπάει εύκολα. Επίσης, το ότι κουρεύεσαι μόνη σου, ίσως λειτουργεί αρνητικά. Μπορεί να μην κουρεύεις την τρίχα με τη σωστή φορά και αυτό να δημιουργεί πρόβλημα. Επίσης έχω ακούσει από πολλούς κομμωτές ότι όταν το κούρεμα δεν είναι σωστό, δεν γίνεται και σωστή ανάπτυξη μαλλιών. Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρητικά! Σε φιλώ,
      Πανωραία

      Διαγραφή
  2. Πανωραια γεια σου!! σε ευχαριστω για την απαντηση σου!!τελικα με το θερμοψαλιδο αποφασισα να μην ασχοληθω καθως θεωρω την μεθοδο λιγο επιφοβη ψωρις φυσικα να ειμαι ειδικη..οντως η τριχα μου ειναι κανονικη προς λεπτη , και τωρα που εχω μακρια μαλλια τεινουν να γινουν ''ουρες'' και πραγματικα δεν ξερω τι να κανω για να το αντιμετωπισω!! εχω δοκιμασει απειρα προιοντα μαλλιων , βαζω συνεχεια λαδι, δεν τα καταστρεφω , τα χτενιζω σωστα .. δεν ξερω τι φταιει!!! ειναι γενικα πολυ υγιη και λαμπερα αλλα στις ακρες παλι υπαρχει ψαλιδα...οσο για τους κομμωτες, στραφηκα στο ιντερνετ ωστε να μαθω να κουρευομαι διοτι παντα με κουρευαν παραπανω απο οσο ηθελα , και καθως μακραινω τα μαλλια μου , ηταν αρκετα ενοχλητικο!!!αν εχεις καποιο λινκ η αρθρο να μου προτεινεις για την σωστη φορα του ψαλιδιου θα με ενδιεφερε ωστε να το κανω σωστοτερα στο μελλον!!εσυ χρησημοποιεις καποιο προιον γαι τα μαλλια η πιο εξειδικευμενα για την ψαλιδα που να σε εχει βοηθησει??υπαρχει κατι που μπορω να κανω για να αυξηθει η διαμετρος των μαλλιων μου στις ακρες?? οπως καταλαβαινεις ασχολουμαι πολυ με τα μαλλια!! ετσι βρηκα και το blog σας !!! περιμενω απαντηση!!ευχαρστω πολυ εκ των προτερων! ΚΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου γλυκειά μου Κάτια! Τι κάνεις; Ελπίζω όλα καλά!Να σου πως την αλήθεια δεν έχω κουρευτεί ποτέ μόνη μου, είμαι φοβιτσιάρα σε αυτά.. Θα κοιτάξω όμως μήπως βρω κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει. Εγώ αυτό που κάνω συχνά είναι μάσκα με ελαιόλαδο που την αφήνω όλο το βράδυ. Επίσης όταν βάζω κρέμα μαλλιών, αντί να την ξεπλένω σε ένα ή 5 λεπτά, τυλίγω τα μαλλιά μου και την αφήνω πάνω για καμιά ωρίτσα. Μετά ξεπλένομαι κανονικά. Δεν μπορώ να πως ότι χρησιμοποιώ πολύ εξειδικευμένα προϊόντα. Επίσης κάθε 2-3 μήνες κουρεύομαι έστω και ένα δάχτυλάκι. Κατευθείαν ανανεώνονται οι άκρες. Ρίξε μια ματιά και σε αυτό το άρθρο:
      http://mystikapanoraias.blogspot.gr/search/label/%CE%92%CE%AC%CF%88%CE%BF%CF%85%20-%20%CE%A7%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85/

      Σε φιλώ,
      Πανωραία

      Διαγραφή
  3. πανωραια γεια σου!θα ηθελα να μαθω καποια παραπανω μυστικα και καποια προιντα που ισως γνωριζεις για να αντιμετωπισω την ψαλιδα!τα μαλλια μου τα κοβω αρκετα συχνα μπορω να πω αλλα αυτο το κακο που κανω συνεχεια ειναι οτι τα ισιωνω με σιδερο ισιωματοςεχω πολυ λεπτη τριχα και τα μαλλια μου ειναι κοντα προσπαθω να τα μακρυνο χρησιμοποιω πολλα προιοντα αλλα οτι και να κανω τα μαλλια πιανουν πολυ ευκολα ψαλιδα τι να κανω;;προσπαθω και ελατωνω το σιδερο ακομα τα αφηνω και φυσικα αλλα και παλι βγαζουν ψαλιδα δεν μπορω να καταλαβω τι φταιει..
    μπορεις να με βοηθησεις;;
    ΕΥΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου και σένα Εύη μου!! Σίγουρα το γεγονός ότι έχεις έντονο πρόβλημα ψαλίδας είναι συνδυασμός δύο γεγονότων. Από την μία πλευρά η λεπτή σου τρίχα και από την άλλη η αλόγιστη χρήση του ισιωτικού. Σίγουρα πρέπει να ελαττώσεις το πολύ σίδερο. Βρες ένα τρόπο να φτιάχνεις αλλιώς τα μαλλιά σου. Από κει και πέρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω από αυτά που αναφέρω στο άρθρο. Πολύ καλό προϊόν είναι η σιλικόνη για την ψαλίδα. Επίσης, πρόσεξε πως τα βουρτσίζεις, είναι πολύ σημαντικό. Ακολούθησε όσο μπορείς τις παραπάνω συμβουλές και βάζε πάντα σιλικόνη. Βλέπω ότι έχεις κάνει πολλές προσπάθειες και δεν βλέπεις αποτέλεσμα. Ίσως η τρίχα σου να είναι τόσο λεπτή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντέξει ούτε το πολύ σίδερο ή πιστολάκι.Ελάττωσε όλα αυτά και πιστεύω θα πάνε καλύτερα τα πράγματα.

      Διαγραφή
  4. γεια σου ΠανωραιαΕχω ψαλιδα στα μαλλια επειδη τα ισιωνο και δν ξερω πως να το αντιμετοποισω μια βοηθεια;
    ΣΙΝΤΟΡΕΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Σιντορέλα! Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και προσπάθησε να τις υιοθετήσεις στον τρόπο ζωής σου. Μια καλή ιδέα είναι δοκιμάσεις και τη σιλικόνη. Δοκίμασε να κάνεις και πολλές ενυδατικές μάσκες όπως η πιο απλή με το ελαιόλαδο.
      Σε φιλώ,
      Πανωραία

      Διαγραφή
  5. Τελος στην ψαλιδα μαλλιων με το θερμοψαλιδο κομμωτηριο Αφοι Κοσκινα Τσιμισκη 111 τηλ 2310 280460

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου πανωραια....! Εχω εντονο προβλημα ξηροτητας και ψαλιδας!εδω και 3 χρονια εχω σταματησει τα ισιωματα και επιδιωκω να τα αφηνω φυσικα! Σπαστο προς τ σγουρο...εχω χοντρη τριχα κ πολλα μαλλια γενικα...ομως η ψαλια κ η ξηρορητα ειναι κατι που εμφανιζεται υπερβολικα συχνα και δεν ξερω τ να κανω ...χρησιμοποιω κ μασκα μαλλιων κ αλλαζω σαμπουαν...ξερετε καποιο προιον η καποια λυση? Σας ευχαριστω εκ των πρωτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου καλή μου!! Η αλήθεια είναι πως δεν εχω να σου rπροτείνω κάποια συγκεκριμένη μάρκα μιας και δεν τα πάω καλά με τα προϊόντα.. Είμαι πιο πολύ της φυσικής μάσκας. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις μάσκες με ελαιόλαδο, argan και βούτυρο καριτέ. Ειδικά το βούτυρο καριτέ είναι εξαιρετικό για ξηρότητα και ψαλίδα. Μπορείς να βρεις σε φαρμακεία και σε μαγαζιά λίγο πιο εξειδικευμένα τύπου βιολογικά. Απλά να προσέχεις να λούζεσαι καλά μετά τις μάσκες μιας και λαδώνουν αρκετά τα μαλλιά. Αυτά από εμένα..
      Σε φιλώ,
      Πανωραία

      Διαγραφή