Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία όταν γίνεται με μέτρο είναι ευεργετική, εφόσον είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D, αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Ωστόσο, η αλόγιστη και χρόνια έκθεση στον ήλιο είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα και αποτελεί βασική αιτία φωτογήρανσης, δυσχρωμιών, αλλά και της εμφάνιση μελανωμάτων. Η UV ακτινοβολία ενοχοποιείται για την καταστροφή του DNA στα δέρματικά κύτταρα, καθώς και για το οξειδωτικό στρες που προκαλείται σε αυτά. Απαραίτητη λοιπόν είναι η λελογισμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και πάντα με τη χρήση ειδικών προϊόντων.
Φυσικές προστατευτικές πρώτες ύλες:
-Τσάι.
-Διάφορα λάδια, όπως σησαμέλαιο, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας αμυνδαλέλαιο.
-Το βούτυρο του κακάο.
-Η λανολίνη.
-Σταγόνες αιθέριων ελαίων, όπως λεβάντας, δεντρολίβανου, θυμαριού κ.λπ.
Τα προϊόντα που παρασκευάζονται από τις ανωτέρω πρώτες ύλες ενυδατώνουν το δέρμα, το συντηρούν μαλακό και ελαστικό και επιπλέον έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Λάδι λεβάντας:
Υλικά: 6 κ. σ. σησαμέλαιο, 4 κ. ο. ελαιόλαδο, 2 κ. σ. ξίδι, μερικές σταγόνες λάδι λεβάvτας
Βάζετε τα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάτε καλά. Φυλάτε το λάδι σε μπουκάλι.
Το λάδι λεβάντας είναι και εντομοαπωθητικό.
Λάδι για βαθύ μαύρισμα:
Υλικά: 3 κ. σ. λάδι καρύδας, 3 κ. σ. βούτυρο κακάο, 6 κ. ο. σησαμέλαιο, 3 κ. σ. ελαιόλαδο, 2 κ. σ. αμυγδαλέλαιο, 570 ml πολύ δυνατό κρύο ινδικό τσάι
Σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά αναμιγνύετε το λάδι καρύδας με το βούτυρο κακάο. Μετά προσθέτετε τα υπόλοιπα λάδια και τα ανακατεύετε. Τα βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το τσάι. Χτυπάτε καλά το μίγμα για μερικά λεπτά και το φυλάτε σε μπουκάλι. Το αν ανακινείτε καλά πριν από κάθε χρήση.
Λάδι με λανολίνη:
Υλικά: 8 κ. σ. σησαμέλαιο, 8 κ. σ. άνυδρη λανολίνη, 425 ml νερό
Βάζετε τη λανολίνη σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει, προσθέτετε συγχρόνως το σησαμέλαιο και το νερό, ανακατεύοντας για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Φυλάξτε το λάδι σε μπουκάλι στο ψυγείο. Το ανακινείτε καλά πριν από κάθε χρήση.
Λάδι καρύδας:
Υλικά: 6 κ. σ. λάδι καρύδας, 6 κ. σ. βούτυρο κακάο, μερικές σταγόνες λάδι λεβάvτας
Βάζετε το λάδι και το βούτυρο να λιώσουν σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μαζί το λάδι λεβάντας. Χτυπάτε το μίγμα μέχρι να κρυώσει και το βάζετε σε μπουκάλι .
Τα μυστικά είναι της Αναπλ. Καθηγήτριας Φαρμακευτικής Σχολής Ευγενίας Π.Τσίτσα από το περιοδικό Τηλέραμα.
Δείτε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου