Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ!


Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία όταν γίνεται με μέτρο είναι ευερ­γετική, εφόσον είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D, αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Ωστόσο, η αλόγιστη και χρόνια έκθεση στον ήλιο είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα και αποτελεί βασική αιτία φωτογήρανσης, δυσχρωμιών, αλλά και της εμφάνιση μελα­νωμάτων. Η UV ακτινοβολία ενοχοποιείται για την καταστροφή του DNA στα δέρμα­τικά κύτταρα, καθώς και για το οξειδωτικό στρες που προκαλείται σε αυτά. Απαραίτητη λοιπόν είναι η λελογισμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και πάντα με τη χρήση ειδικών προϊόντων. 


Φυσικές προστατευτικές πρώτες ύλες: 
-Τσάι.
-Διάφορα λάδια, όπως σησαμέλαιο, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας αμυνδαλέλαιο. 
-Το βούτυρο του κακάο. 
-Η λανολίνη. 
-Σταγόνες αιθέριων ελαίων, όπως λεβάντας, δεντρολίβανου, θυμαριού κ.λπ. 


Τα προϊόντα που παρασκευάζονται από τις ανωτέρω πρώτες ύλες ενυδατώνουν το δέρμα, το συντηρούν μαλακό και ελαστικό και επιπλέον έχουν αντιοξειδωτική δράση. 


Λάδι λεβάντας: 


Υλικά: 6 κ. σ. σησαμέλαιο, 4 κ. ο. ελαι­όλαδο,  2 κ. σ. ξίδι, μερικές σταγόνες λάδι λεβάvτας 
Βάζετε τα υλικά στο μίξερ και τα χτυπά­τε καλά. Φυλάτε το λάδι σε μπουκάλι. 
Το λάδι λεβάντας είναι και εντομοαπω­θητικό. 



Λάδι για βαθύ μαύρισμα:


Υλικά: 3 κ. σ. λάδι καρύδας, 3 κ. σ. βούτυρο κακάο, 6 κ. ο. σησαμέλαιο,  3 κ. σ. ελαιόλαδο, 2 κ. σ. αμυγδαλέλαιο, 570 ml πολύ δυνατό κρύο ινδικό τσάι 
Σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά αναμιγνύετε το λάδι καρύδας με το βούτυρο κακάο. Μετά προσθέτετε τα υπόλοιπα λάδια και τα ανακατεύετε. Τα βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το τσάι. Χτυπάτε καλά το μίγμα για μερικά λε­πτά και το φυλάτε σε μπουκάλι. Το αν α­νακινείτε καλά πριν από κάθε χρήση. 


Λάδι με λανολίνη: 


Υλικά: 8 κ. σ. σησαμέλαιο, 8 κ. σ. άνυ­δρη λανολίνη, 425 ml νερό 
Βάζετε τη λανολίνη σε μπεν μαρί σε χα­μηλή φωτιά. Μόλις λιώσει, προσθέτετε συγχρόνως το σησαμέλαιο και το νερό, ανακατεύοντας για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Φυλάξ­τε το λάδι σε μπουκάλι στο ψυγείο. Το ανακινείτε καλά πριν από κάθε χρήση. 



Λάδι καρύδας:


Υλικά: 6 κ. σ. λάδι καρύδας, 6 κ. σ. βούτυρο κακάο, μερικές σταγόνες λάδι λεβάvτας 
Βάζετε το λάδι και το βούτυρο να λιώ­σουν σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακα­τεύετε μαζί το λάδι λεβάντας. Χτυπάτε το μίγμα μέχρι να κρυώσει και το βάζε­τε σε μπουκάλι . 


Τα μυστικά είναι της Αναπλ. Καθηγήτριας Φαρμακευτικής Σχολής Ευγενίας Π.Τσίτσα από το περιοδικό Τηλέραμα.


Δείτε επίσης:

ΚΑΗΚΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ;; ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕΙΤΕ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου