Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Η ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ!

Ξέρετε ότι η περίμετρος της κοιλιάς μας λέει πολλά για την υγεία μας! Το υπερβολικό λίπος είναι απειλή για την καρδιά και τις αρτηρίες.


Δεν είναι ζήτημα κιλών!


Η περίμετρος της κοιλιάς συνδέεται με την ποσότη­τα κοιλιακού λίπους. Όταν αυτή είναι υπερβολική είναι καταστροφική, γιατί συχνά συνδέεται με ανωμαλίες στο ποσοστό του σακχάρου και των λιπών στο αίμα.
• Μπορεί να έχετε κανονικό βάρος και αυξημένη περίμε­τρο στην περιοχή της κοιλιάς. Αντίθετα, μπορεί να έχε­τε περιττά κιλά (Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από 25) και, παρ' όλα αυτά, η
περίμετρος της κοιλιάς να είναι φυ­σιολογική, γιατί το λίπος συγκεντρώνεται αλλού, για παράδειγμα στους γλουτούς και στους γοφούς. Αισθητικά δεν είναι ωραίο, αλλά έχει λιγότερους κινδύνους. Στις πε­ριοχές αυτές τα περιττά κιλά βαραίνουν τις αρθρώσεις αλλά δεν έχουν
συνέπειες στο καρδιαγγειακό.


Η δική σας είναι φυσιολογική;


Μην μπερδεύετε την περίμετρο της κοιλιάς στη μέση του σώματος με την κοιλίτσα που βρί­σκεται λίγο πιο χαμηλά και ταλαιπωρεί πολ­λές γυναίκες.
.• Για να τη μετρήσετε πάρτε μια μεζού­ρα ραπτικής. Όρθια, με τα πόδια ελα­φρώς ανοιχτά, τοποθετήστε τη στη μισή απόσταση ανάμεσα στο τέλος των πλευρών και το επάνω μέρος των γοφών. Περνάει πάνω από το ύψος του αφαλού. Έτσι θα βρείτε το δικό σας νούμερο.
• Τι λέει το αποτέλεσμα;
Για μια γυναίκα αν το νούμερο ξεπερνά τα 80 εκ. (εκτός από τους μήνες της εγκυμοσύνης φυσικά) έχει υπερβολικό κοιλιακό λίπος. Για έναν άντρα αν το νούμερο ξεπερνά τα 94 εκ. είναι υπερβολικό.


Οι κίνδυνοι:


Αν ο δείκτης της μέσης σας είναι πάνω από το ιατρικώς φυσιο­λογικό, απειλείστε από διάφορα...


• Από χοληστερίνη, που κλείνει τις αρτηρίες ... Κυρίως παρατη­ρείται πτώση της καλής χοληστερίνης HDL σε όσους έχουν επι­βάρυνση λίπους στην κοιλιακή χώρα και αυτή η πτώση μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η καλή χοληστερίνη προστατεύει από την κακή LDL, ώστε να μην εγκατασταθεί στις αρτηρίες.
• Υπερβολικά τριγλυκερίδια ... Λίπη που υπάρχουν μέσα στο αίμα και φράζουν επίσης τις αρτηρίες. Όσο πιο πολύ αυξάνεται το βάρος στη μέση του σώματος τόσο αυξάνεται και το ποσο­στό τους, που δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5 γρ./λ.
• Αυξημένη πίεση... Τιμές πάνω από 13/8,5 συνδέονται συχνά με αυξημένο βάρος στην κοιλιά. Η αυξημένη πίεση αυξάνει με τη σειρά της τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου και εγκεφαλικού.
• Κίνδυνος πρόκλησης διαβήτη... Σε αυτή την περίπτωση υπερ­βολικά σάκχαρα μέσα στο αίμα φράζουν την αρτηρία.
Αυτή είναι μια «μαύρη» λίστα, τους κινδύνους της οποίας μπορείτε να μειώσετε μειώνοντας το βάρος στην περιοχή της κοι­λιάς σας.


Χάστε περιττά εκατοστά:


Αν έχετε απλώς ελαφρά αυξημένη περίμετρο στην περιοχή της κοιλιάς, αρχίστε μειώνοντας τα
τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζωικά λιπαρά (κρέας, λιπαρά τυριά, βούτυρο, κρέμα) και τα λι­παρά ή πολύ γλυκά επιδόρπια. Αποφύγετε το αλκοόλ. Η φυσι­κή δραστηριότητα είναι απαραίτητη. Τουλάχιστον τριάντα λε­πτά γρήγορο βάδισμα καθημερινά. Και ό,τι επιπλέον κάνετε θα είναι ευεργετικό: σκάλες, ποδήλατο, κολύμπι ... Αν παρ' όλα αυτά δεν καταφέρνετε να χάσετε το τοπικό βάρος, συμβουλευ­τείτε το γιατρό σας.
• Αν είστε πάνω από τα όρια, ιδιαίτερα αν έχετε και κάποιο άλλο πρόβλημα (πίεση, προδιαβητικό στάδιο ... ), είναι απαραίτητο να πάτε στο γιατρό σας και να ασκηθείτε.

Ακούστε το σώμα σας και τις ανάγκες του και τα προβλήματα θα λυθούν!

2 σχόλια:

  1. Εγώ δεν κατάλαβα ποιο σημείο πρέπει να μετρήσουμε :\

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Cath μου!! Στην ουσία είναι η περιοχή λίγο πιο κάτω από τον αφαλό σου. Αυτή την περίμετρο θα μετρήσεις. Δεν πρέπει δηλαδή να μετρήσεις ούτε το πιο λεπτό σημείο που είναι η περιοχή πιο κάτω από το στήθος αλλά ούτε και το σημείο που είναι πάνω από τους γοφούς. Ελπίζω να βοήθησα! Σε φιλώ,Πανωραία

    ΑπάντησηΔιαγραφή