Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Τα παντζάρια είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά. Κάθε φορά που τα φτιάχνουμε, χάνω τον έλεγχο και τρώω πάντα παραπάνω..  Όσοι λοιπόν αγαπάτε τα παντζάρια, κάνετε πολύ καλά μιας και αποτελεί μία εξαιρετική τροφή, απόλυτα ωφέλιμη για τον οργανισμό. Από την άλλη, όσοι δεν τα προτιμάτε, καλό είναι να αναθεωρήσετε διότι πρώτον είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά και δεύτερον είναι εκατό τοις εκατό ευεργετικά.
Ας δούμε λοπόν κάποιες πληροφορίες για τα παντζάρια από το site http://www.infokids.gr:

Τα παντζάρια, τα γνωστά σε όλους μας κοκκινογούλια λόγω του βαθυκόκκινου χρώματός τους, εκτός από νόστιμα λαχανικά είναι και πολύ θρεπτικά καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό και σελήνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλής διατροφικής αξίας είναι και τα φύλλα του αφού προσφέρουν στον οργανισμό μας σχεδόν τις ίδιες βιταμίνες που μας παρέχει το σπανάκι.
Κάλλιστα το παντζάρι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λαχανικό του Φεβρουαρίου αφού η παραγωγή αυτό το διάστημα είναι στα καλύτερά της επίπεδα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, ντιπ, σούπες αλλά και ως συνοδευτικό κρεάτων.
Πού μας ωφελεί
Εκτός από τα θρεπτικά του συστατικά, το παντζάρι είναι ένα δυνατό όπλο στη φαρέτρα του φαρμακείου της φύσης αφού καταπολεμά τη γρίπη και τη βρογχίτιδα, ανακουφίζει τον οργανισμό από τις συνέπειες μιας γαστρορραγίας, αποτελεί φυσικό καθαρτικό και διαθέτει αιμοποιητικές ιδιότητες που το καθιστούν συμπλήρωμα διατροφής για όσους πάσχουν από αναιμία.
Ο χυμός από τα παντζάρια λόγω του ότι είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα είναι ό,τι πρέπει για την υπέρταση και γενικότερα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ βοηθάει πολύ στο καθαρισμό των νεφρών και της χολής. Σε περίπτωση που υποφέρετε από στομαχικό έλκος, δοκιμάστε να πιείτε χυμό παντζαριών μαζί με μια κουταλιά μέλι και θα δείτε βελτίωση.


Ας δούμε και μερικές συνταγές με παντζάρια προκειμένου να τα εντάξουμε πιο εύκολα στην διατροφή μας:




Σαλάτα με παντζάρι και ξινόμηλο
Υλικά:
4 μεγάλους βολβούς παντζάρια
2 ξινόμηλα μεσαίου μεγέθους
1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1/2 κιλό γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
1/2 κουταλιά μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση: 
Πλένετε πολύ καλά τους βολβούς των παντζαριών και τους βράζετε σε μια κατσαρόλα. Μόλις βράσουν και κρυώσουν, τους τοποθετείτε σ” ένα μπολ, τους κόβετε στη μέση και σε πολύ λεπτές φέτες. Εν συνεχεία κόβετε και τα δύο ξινόμηλα σε λεπτά και μικρά κυβάκια. Στο μπολ προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο και χτυπάτε καλά. Με τη σος που φτιάξατε στο μπλέντερ περιχύνετε την σαλάτα και ανακατεύετε. Σερβίρετε προσθέτοντας λίγη καρυδόψιχα.

http://www.infokids.gr

Παντζαροσαλάτα από το http://greekcook.gr:

Υλικά:
  • 4-5 παντζάρια βρασμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
Εκτέλεση:
  • Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα παντζάρια με το γιαούρτι και με το επίσης καλά ψιλοκομμένο σκορδάκι. Το αν θα βάλετε περισσότερο ή λιγότερο σκόρδο εξαρτάται από εσάς. Πρέπει πάντως να είναι διακριτική η οσμή του. Το ίδιο ισχύει και για το ξίδι.
  • Ανακατεύουμε λοιπόν τα υλικά μας και η παντζαροσαλάτα είναι έτοιμη να συνοδεύσει το κυρίως φαγητό μας.
Πιλάφι τρίχρωμο

Υλικά:
  • ρύζι βρασμένο σε ζουμί από παντζάρια
  • ρύζι βρασμένο σε ζουμί από σπανάκι
  • ρύζι βρασμένο σκέτο.
  • Υπολογίστε 1 ποτήρι από το καθένα μαγειρεμένο με λίγο αλάτι.
Εκτέλεση: 

Σε μιά φόρμα μπορούμε να βάλουμε άσπρο, κόκκινο και πράσινο ρύζι και όταν το ξεφορμάρουμε να έχουμε ένα τρίχρωμο. Κόκκινο το ρύζι γίνεται και με σάλτσα ντομάτας. Το τρίχρωμο πιλάφι μπορούμε να το σερβίρουμε σκέτο ή με μιά σάλτσα. 

Είναι ένα πανεύκολο αλλά πολύ εντυπωσιακό πιάτο.

Ελπίζω να σας έπεισα για τα αγαπημένα μου παντζάρια και να τα δείτε με καλύτερο μάτι! Δεν θα χάσετε!
Σας φιλώ,
Πανωραία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου