Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Σούπα αποτοξίνωσης!

Οι γιορτές ανήκουν στο παρελθόν και πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες..  Νομίζω είναι  η κατάλληλη εποχή για αποτοξίνωση και ισορροπημένη διατροφή.. Τι θα λέγατε να ξεκινήσετε με μία σούπερ υγιεινή και βιταμινούχα σούπα λαχανικών;

Για μια μεγάλη κατσαρόλα θα χρειαστείτε: 
  • 200 γραμ σέλινο καλά καθαρισμένο
  • 150 γραμ άσπρο λάχανο
  • 2 μέτριες ντομάτες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια καλά καθαρισμένα
  • 300 γραμ κολοκυθάκια
  • 3 μεγάλα καρότα καθαρισμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζ του καφέ χυμό λεμονιού
Γεμίζετε μια κατσαρόλα με 3 λίτρα νερό, την βάζετε να ζεσταθεί.

Με υπομονή και κουράγιο ψιλοκόβετε όλα τα υλικά και τα ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα προτού ξεκινήσει να βράζει το νερό. Όταν πάρει βράση ξαφρίζετε λιγάκι εάν βγάλει αφρό, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να βράσουν υπομονετικά σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αφήνετε το μείγμα να χλιαρέψει και το αδειάζετε τμηματικά στο μπλέντερ του μίξερ σας. Κτυπάτε τα λαχανικά μέχρι να γίνουν ένα χοντροκομμένος πουρές. Εναλλακτικά μπορείτε να αφήσετε τη σούπα σας έτσι χωρίς να την περάσετε από το μπλέντερ.

Τον ξανααδειάζετε στη κατσαρόλα, αλατίζετε και πιπερώνετε κατά βούληση, ρίχνετε μέσα το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε καλά και τον αδειάζετε σε αεροστεγές δοχείο και το βάζετε ψυγείο.
 
Με τούτη τη σούπα αντικαθιστάτε όλα τα γεύματα της ημέρας. Μπορείτε να τη φάτε κρύα, αλλά και ζεστή. Η πρότασή του διαιτολόγου είναι να τη ζεστάνετε γιατί το ζεστό φαγητό ηρεμεί το στομάχι και χορταίνει περισσότερο από το κρύο. Για το καλό σας μη τη συνοδεύσετε με ψωμί. 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ και στο http://www.eliasmamalakis.gr
Πέτσιος Δημήτριος Msc
Kλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος


Κατά την γνώμη μου μην το παρακάνετε με τις σούπες αποτοξίνωσης. Καλό είναι να την κάνετε για δύο με τρεις μέρες το πολύ μέχρι να νιωσετε καλύτερα και στην πορεία να μπείτε σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ένα κανονικό ημερήσιο διατροφολόγιο και γι'αυτό λέγονται και σούπες αποτοξίνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου