Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Φρέσκα και αποξηραμένα ζυμαρικά χωρίς ζυμαρομηχανή.. Θέλει χεράκια και φαντασία!

Μήπως αγαπάς πολύ τα ζυμαρικά; Μήπως έχεις σκεφτεί πολλές φορές να φτιάξεις τα δικά σου αλλά σου φαίνεται δύσκολο και θεωρείς πως είναι κάτι ακατόρθωτο και που αποκλείεται να καταφέρεις;
Νομίζω πως σε ακούω να λες κιόλας πως: Πω, καλά θέλει και μηχανή ζυμαρικών, που να τρέχουμε τώρα!





Χμμμ.. Τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα απ' ότι νομίζεις! Δεν χρειάζεσαι καν ζυμαρομηχανή..
Χρειάζεσαι όμως:

  • Όρεξη
  • Λίγο χρόνο και κόπο (εάν φτιάξεις ποσότητα, θέλει λίγο χρόνο να μην λέμε και ψέματα!)
  • Εργατικά χέρια
  • Πλάστη για το άνοιγμα
  • Ε και τα υλικά (εδώ που τα λέμε χρειάζονται και αυτά)

Εάν αυτά τα διαθέτεις προχωράς δυναμικά..

Από υλικά θα χρειαστείς:

  • 500 γρ. αλεύρι (μπορείς να παίξεις μισό μισό με σιμιγδάλι)
  • Για κάθε 100 γρ. χρειαζόμαστε ένα αυγό, άρα με ένα πρόχειρο υπολογισμό, θα χρειαστείς 5.
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι (μπορείς να βάλεις και λιγότερο)
Σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει να κάνεις και χρωματιστά ζυμαρικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σπανάκι, καρότο  ή παντζάρι.
Σε αυτό το παράδειγμα παίξαμε με σπανάκι.. Παρακάτω οδηγίες για το How To!

Διαδικασία:

  1. Σε μία λεκάνη κάνεις βουναλάκι το αλεύρι και στη μέση βάζεις τα αυγά, το λάδι, το αλάτι και αρχίζεις σιγά σιγά με τα δάχτυλά σου να ανακατεύεις. Συνέχισε δυναμικά να ζυμώνεις μέχρι η υγρασία από το αυγό να απορροφήσει όλο το αλεύρι. Θα χρειαστεί να δείξεις υπομονή μιας και η ζύμη είναι πιο σκληρή και θα νομίζεις πως χρειάζεται κι άλλο υγρασία.
  2. Αφού πλάσεις καλά τη ζύμη, την αφήνεις να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μία ώρα.
  3. Ανοίγεις με τον πλάστη την ζύμη. Θα χρειαστείς αλεύρι μιας και κολλάει. Άνοιξέ την όσο λεπτή ή χοντρή την θέλεις.
  4. Διπλώνεις ή ρολλάρεις όπως βλέπεις στη φωτογραφία και στην πορεία κόβεις στο πλάτος που επιθυμείς.
  5. Μπορείς να μην διπλώσεις το φύλλο σου, απλά να κόψεις με ένα μαχαιράκι τα ζυμαρικά σου.
  6. Ανοίγεις τα ρολλάκια σου. Εάν θέλεις να τα αποθηκεύσεις, τα κρεμάς μέχρι να στεγνώσουν εντελώς, να φύγει κάθε υγρασία. Εάν επιθυμείς να φας φρέσκα προχωράς στο βρασμό. 


Για τα χρωματιστά ζυμαρικά:

  1. Ζεματίζεις το σπανάκι (100 γρ.), το στείβεις (τσέκαρε εδώ ) πολύ καλά και το πολτοποιείς με λίγο λαδάκι. 
  2. Το χρησιμοποιείς από την αρχή στο ζύμωμα, οπότε τα προσθέτεις μαζί με τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζεις να ζυμώνεις δυναμικά!
  3. Τα υπόλοιπα βήματα τα ακολουθείς κανονικά όπως και πριν.
Βρασμός:

Δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για τον βρασμό. Εξαρτάται απο το μέγεθος των ζυμαρικών. Κατα μέσο όρο χρειάζεται 3-4 λεπτά. Κατά την άποψή μου όμως, καλό είναι να είσαι από πάνω και να δοκιμάζεις παράλληκα μέχρι να βράσουν όσο εσύ επιθυμείς.
Καλό είναι να μην τα ξεπλύνεις αλλά με το που βράσουν να τα ανακατέψεις με την σάλτσα σου!


Πολυ καλή σου όρεξη! Φτιάξτα, θα είναι τα δικά σου ζυμαρικά και έχουν άλλη χάρη!

Σας φιλώ,
Πανωραία

1 σχόλιο:

  1. Γεια σου! Γενικά είμαι κι εγώ υπέρ του να φτιxάνεις μόνη σου όσα περισσότερα μπορείς αλλά το μακαρόνι τώρα είναι ολόκληρος μπελάς κι αμα έχεις και παιδι - παιδιά επιέγεις μια υγιεινή λύση. Πχ κι εγω κάποτε έφτιαχνα δικο μου ζυμάρι, για πίτσα όμως. Τώρα όμως εδώ και καιρό παίνρω ωραιότατη έτοιμη της χρυσής ζύμης, έτισ λέγεται)http://xrisizimi.gr/proionta/pizza ... Τέλεια η συνταγή κι αν βρώ χρόνο θα την κάνω... ωστόσο υπάρχει κάτι αντίστοιχο και με καρότο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή