Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Φυσική αντιμετώπιση του κρυολογήματος!!


Αναμφισβήτητα αυτή η περίοδος είναι εποχή κρυολογήματος! Οι περισσότεροι από εμάς έχουν ταλαιπωρηθεί έστω και λίγο από συνάχι, βήχα, πυρετό και γενικότερα συμπτώματα γριπούλας! Παρόλα αυτά, το φαρμακείο της φύσης για ακόμη μια φορά είναι δίπλα μας να μας βοηθήσει να ταλαιπωρηθούμε λιγότερο από τα αυτά συμπτώματα! Πάμε να δούμε φυσικά κόλπα που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα:

  • Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν νιώσουμε ότι μας περιτριγυρίζει κρυολόγημα είναι να ξεκουραστούμε, να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας και να βάλουμε μια θερμοφόρα στα πόδια μας για να κρατάει ζεστό το σώμα μας.
  • Πίνουμε ζεστά αφεψήματα από βότανα όπως τήλιο, μέντα και μελισσόχορτο αλλά και αραιωμένους φυσικούς χυμούς.
  •  Οι χορτόσουπες βοηθάνε πολύ και κυρίως αυτές που γίνονται με βάση την κίτρινη κολοκύθα η οποία έχει πολύ νάτριο και βοηθά το συκώτι να αποτοξινωθεί. Μην ξεχνάτε να προσθέτετε μπόλικο σέλινο, καρότο, καλό ελαιόλαδο, σκόρδο, μαϊντανό, ρίγανη και λεμόνι.
  •  Κάνουμε εισπνοές με ρίγανη και θυμάρι που είναι αντισηπτικά καθώς και εισπνοές με ευκάλυπτο ή αν βρείτε άγρια μέντα που είναι  βρογχοδιασταλτικά.
  •  Παίρνουμε άφθονη βιταμίνη C από φρέσκους χυμούς πορτοκάλι, ακτινίδια, μαύρη σταφίδα και γκρέιπ φρουτ.
  • Ένας καταπληκτικός χυμός - φάρμακο που βοηθά ευεργετικά είναι  ο χυμός από κίτρινη κολοκύθα μισός – μισός με χυμό καρότου ή μήλου.
  •  Κάνουμε εντριβές στην πλάτη με λάδι και οινόπνευμα, μισό – μισό, τα οποία πριν τα έχουμε χτυπήσει πολύ καλά.
  • Για το μπούκωμα βάζουμε αλατόνερο: Για να καταπολεμήσετε το συνάχι, μπορείτε να πάρετε ένα ποτήρι νερό και να το βράσετε στο μπρίκι για δύο έως τρία λεπτά. Mετά διαλύστε σε αυτό μισή κουταλιά αλάτι. Στη συνέχεια, ενσταλάζετε το αλατόνερο στα ρουθούνια σας χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ή μία σύριγγα του φαρμακείου για ενέσεις (αποστειρωμένη, της μίας χρήσης, από την οποία φυσικά αφαιρείτε την βελόνα).Ρίχνετε περίπου 3-4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι.Το αλατόνερο προκαλεί αντισηψία και έχει βλεννολυτικές ιδιότητες. Διαλύει την βλέννα και όχι μόνον ελευθερώνει την μύτη από την συμφόρηση, αλλά σας βοηθάει και να ξεφορτωθείτε τα μικρόβια.  
  • Για το λαιμό και το βήχα κανουμε γαργάρες με αλάτι: Aν θέλετε να προλάβετε τον πονόλαιμο και γενικά το κρυολόγημα, μπορείτε να κάνετε προληπτικά γαργάρες με αλατόνερο δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Έτσι, μπορεί να γλιτώσετε την ίωση που σας τριγυρνά. Το ίδιο πάντως μπορείτε να κάνετε και αφού κρυολογήσετε, για να επιταχύνετε την θεραπεία και την ανάρρωσή σας. Παίρνετε πάλι αλατόνερο (το ίδιο μείγμα με εκείνο για τις σταγόνες της μύτης), αλλά αυτή την φορά κάνετε γαργάρες. Ενώ στο αλατόνερο που βάζετε στα ρουθούνια η θερμοκρασία δεν παίζει σημαντικό ρόλο (μπορεί δηλαδή και να είναι σε φυσική θερμοκρασία δωματίου), στις γαργάρες πρέπει να είναι χλιαρό.            
Φυσικά σε περίπτωση που νιώθετε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, το καλυτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεπτείτε τον γιατρό σας!

Άντε και περραστικα μας -σας!! Σας φιλώ γλυκα,
                                                 
                                                 Πανωραία



      2 σχόλια: