Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Σπιτικός τρόπος για να φτιάξετε αιθέρια έλαια!

essential oils 

Τα αιθέρια έλαια ακούγονται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Ειδικά για την ευεργετικής τους δράση. Η διαδικασία με την οποία εξάγεται το αιθέριο έλαιο από ένα βότανο δεν είναι τόσο εύκολη ώστε να μπορούμε να την κάνουμε από το σπίτι μας. Ωστόσο υπάρχει ένας πιο ''μπακάλικος'' τρόπος να εξάγουμε αιθέρια έλαια βοτάνων και αυτό γίνεται σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η απελευθέρωση των βοτανικών ελαίων μέσα στο ελαιόλαδο. Οπότε δεν μιλάμε για καθαρό αιθέριο έλαιο τα οποία στοιχίζουν ακριβά. Τα βοτανικά έλαια παρασκευάζονται από φρέσκα και όχι αποξηραμένα βότανα τα οποία περιέχουν πτητικά έλαια με θεραπευτικές ιδιότητες. Η διαδικασία είναι η εξής:

Αφού μαζέψουμε τα φρέσκα βότανα, τα λιώνουμε σε ένα γουδί και προσθέτουμε σε αυτά παρθένο ελαιόλαδο σε αναλογία ενός λίτρου λαδιού με 100 γραμμάρια βότανα. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος αλλά μακρυά από τις ακτίνες του ηλίου για τρεις μέρες και στη συνέχεια  αποθηκεύουμε το λάδι που πλέον έχει εμποτιστεί με τις ουσίες του βοτάνου σε σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία. Για να διατηρηθεί καλύτερα το λάδι, μπορούμε να προσθέσουμε σε κάθε μπουκάλι δύο κάψουλες βιταμίνης Ε (eviol πολύ οικονομικές από το φαρμακείο).

Επομένως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο βότανο μας ταιριάζει και φυσικά δεν έχουμε αλλεργία και δημιουργήσουμε το δικός μας body oil που θα έχει το άρωμα του βοτάνου που επιθυμούμε! Μπορείτε να βάλετε τριαντάφυλλο, χαμομήλι, τήλιο, λεβάντα.. Το φοβερό είναι ότι στοιχίζει ελάχιστα και είναι από τα καλύτερα ενυδατικά προϊόντα!

Σύντομα θα κάνω το πείραμα και θα σας πως τα αποτελέσματα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου