Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ραγάδες! Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τις γυναίκες!

 Οι ραγάδες είναι ένα κεφάλαιο που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες για να μην πω τις περισσότερες! Προκαλούνται από πολλές αιτίες όπως η απότομη αύξηση ή απώλεια βάρους, οι εγκυμοσύνες, η απότομη ανάπτυξη στην εφηβεία, η κακή διατροφή καθώς και η έλλειψη της ελαστικότητας της επιδερμίδας λόγω της κακής ποιότητας κολλαγόνου και ελαστίνης σε συνδυασμό με ορμονικούς και κληρονομικούς παράγοντες. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι που προλαβαίνουν την εμφάνιση των ραγάδων ή σε περίπτωση που έχουμε, να βελτιώσουμε την όψη τους. Οι ραγάδες που  έχουν ασπρίσει,  δεν μπορούν να φύγουν με φυσικό τρόπο. Μπορούν να βελτιωθούν. Οι ραγάδες που είναι ακόμα κόκκινες άρα και φρέσκες μπορούν να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό. Πάμε να δούμε τρόπους αντιμετώπισης:

  • Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με τροφές που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες συντελούν στην ανάπλαση της επιδερμίδας (άπαχα γαλακτοκομικά, κοτόπουλο), βιταμίνη Α η οποία δίνει ελαστικότητα στο δέρμα (συκώτι, λαχανικά), βιταμίνη C που ενισχύει το κολλαγόνο και βοηθά στη σφριγηλότητα του δέρματος (πορτοκάλι, φράουλες κ.λπ.), βιταμίνη Ε και σελήνιο που είναι αντιοξειδωτικά (ελιές, σπόροι, δημητριακά), φλαβονοειδή που μειώνουν τη φλεγμονή (κόκκινο κρασί, μαύρη σοκολάτα, πράσινο τσάι, σταφίδες). 
  • Πίνετε νερό! Τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησιώς. Η αφυδάτωση είναι βασική αιτία εμφάνισης ραγάδων
  • Φροντίστε τα προϊόντα που θα επιλέξετε να περιέχουν καλέντουλα και βιταμίνη Ε, τα οποία επανορθώνουν την επιδερμίδα και δρουν επουλωτικά, αμυγδαλέλαιο που είναι μαλακτικό, βιταμίνη Α, και ειδικά το παράγωγό της τρινιτονίνη ή ρετινόλη Α, η οποία δρα άμεσα στα κύτταρα του δέρματος και βοηθά στην απολέπιση και τη δημιουργία νέων υγιών κυττάρων, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή του κολλαγόνου.
  • Προλάβετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο. Δοκιμάστε το βούτυρο του κακάο το οποίο µαλακώνει, ενυδατώνει και προστατεύει το δέρµα από την ξηρότητα, απορροφάται εύκολα και βοηθά στην πρόληψη των ραγάδων. Επίσης, το εκχύλισµα του φυτού Aloe vera αυξάνει τοπικά τη µικροκυκλοφορία, ενυδατώνει, µαλακώνει και επουλώνει.
  • Ένας ακόμη τρόπος είναι να τρίψεις τις περιοχές που εμφανίζουν γραμμές με ζεστό ελαιόλαδο (όχι καυτό!). Το λάδι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθάει σημαντικά στην μείωση των ραγάδων.
  • Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι να ανακατέψεις αμυγδαλέλαιο, έλαιο καλέντουλας και έλαιο λεβάντας - αυτά μπορείς να τα βρεις σε επιλεγμένα φαρμακεία. Απλώστε το μείγμα σε καθημερινή βάση και θα μείνετε έκπληκτες από το αποτέλεσμα. 
  • (Για αυτές που το ψάχνουν περισσότερο) Άλλα έλαια που βοηθούν στην μείωση των ραγάδων είναι: λάδι αβοκάντο με αιθέρια έλαια κέδρου, λάδι από κουκούτσι σταφυλιών με αιθέριο έλαιο κέδρου-πατσουλί, λάδι πατσουλί με αιθέριο έλαιο κέδρου-πεύκου, λάδι, αμυγδαλέλαιο-δαφνέλαιο με αιθέρια έλαια φασκόμηλου-λεβάντας-κέδρου.Τα χρησιμοποιείτε μια φορά ημερησίως αμέσως μετά το μπάνιο κάνοντας μασάζ. Ενυδατικά γαλακτώματα σώματος του εμπορίου που δεν περιέχουν παραφίνη θα σας βοηθήσουν παράλληλα με τα λαδάκια. Τα γαλακτώματα αυτά έχουν υποστεί ομογενοποίηση και δέχονται και υγρά και λάδια.
Βεβαίως αν κάποιος έχει έντονο πρόβλημα και θέλει να απαλλαχτεί οριστικά από τις ραγάδες, η καλύτερη λύση είναι η επίσκεψη σε έναν ειδικό δερματολόγο.


Σας φιλώ,
Πανωραία

6 σχόλια:

  1. πραγματικά η σελίδα σου είναι πολύ ενδιαφέρον! και οι συμβουλές σου πολύ χρήσιμες! μήπως έχεις κάτι και για την κυτταρίτιδα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ γλυκιά μου! Πολύ ενθαρρυντικό αυτό που μου λες.. Έχω και θέματα για κυτταρίτιδα.. Ρίξε μια ματιά εδώ:http://mystikapanoraias.blogspot.gr/2012/07/blog-post.html , http://mystikapanoraias.blogspot.gr/2012/03/blog-post_4252.html , http://mystikapanoraias.blogspot.gr/2012/05/blog-post_3973.html , http://mystikapanoraias.blogspot.gr/2012/02/blog-post_16.html

      Σε φιλώ,
      Πανωραία

      Διαγραφή
  2. γεια σας!!πιστευετε οτι η ενυδατικη με βουτυρο κακαο ή με αλοε βερα ειναι καλυτερη για ραγαδες που βρισκονται στο πρωτο σταδιο,δηλαδη σε ροζ αποχρωση???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου και σένα!! Εφόσον οι ραγάδες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, η αλόη βέρα και το βούτυρο κακάο θα σε βοηθήσουν ικανοποιητικά. Καλό είναι να βάζεις κάθε μέρα! Όλα τα παραπάνω μπορούν να σε βοηθήσουν, οπότε μπορείς να τα δουλέψεις και συνδυαστικά. Πρέπει όμως να φανείς συνεπής και να μην παραμελείς να ενυδατώνεις καλά το σώμα σου! Σε φιλώ,
      Πανωραία

      Διαγραφή
  3. Για σας!για παλιες ραγαδες ποια λαδια με αιθερια να χρησιμοποιησω;οι ραγαδες ειναι λευκες τουλαχιστον 12 ετων.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας και σε εσάς! Τα λάδια που αναφέρονται στο άρθρο και ειδικά στις δύο τελευταίες παραγράφους βοηθάνε κατά πολύ στην πρόληψη των ραγάδων. Στη δική σας την περίπτωση, τα λαδάκια μπορούν να βελτιώσουν την όψη και την εμφάνιση του δέρματος αλλά σε καμία περίπτωση να εξαφανίσουν τις παλιές ραγάδες. Πάσχω και εγώ από παλιές ραγάδες και η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να δεις μεγάλες διαφορές με φυσικά μέσα..

      Διαγραφή