Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Τρεις τέλειες συνταγές για αφράτα και αρωματικά τσουρέκια!




Φέτος δεν πρόλαβα να φτιάξω τσουρέκια δυστυχώς!! Το είχα στο μυαλό μου αλλά  η καθημερινότητα στα φέρνει αλλιώς! Παρόλα αυτά, σκέφτηκα να σας προτείνω τις τρεις αγαπημένες μου συνταγές!

Η πρώτη συνταγή είναι της Αργυρούς και είναι γεμιστό αφράτο τσουρέκι με σοκολάτα και μπισκότο oreo!

Θα χρειαστείτε:
700 gr αλεύρι για τσουρέκι
40 gr φρέσκια μαγιά (ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά)
200 gr γάλα (χλιαρό)
120 gr βούτυρο
180 gr ζάχαρη 
3 μεγάλα αυγά 
1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο 


Για τη γέμιση:2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο 
1 συσκευασία OREO τριμμένα
150 gr κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη 
1 πρέζα κανέλα


Οδηγίες:
Σε χαμηλή φωτιά, σε κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Προσθέτουμε στο βούτυρο το γάλα και τ αυγά χτυπημένα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε για 10 στον γάντζο.

Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου. 

Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια. Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό φύλο μακρόστενο. Το αλείφουμε με βούτυρο, το πασπαλίζουμε με OREO και τριμμένη κουβερτούρα και το στρίβουμε. Φτιάχνουμε και τ άλλα δυο με τον ίδιο τρόπο και στη συνέχεια τα πλέκουμε σε κοτσίδα ή τα στρίβουμε ένα ένα και τ αφήνουμε σκεπασμένα να διπλασιαστούν σε λαμαρίνα με λαδό
κολλα. Το αλείφουμε με διάλυμα αυγού και τα ψήνουμε στους 180ο C για 40- 45. 

*Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει να την λιώσετε σε λίγο χλιαρό γάλα (από το συνολικό), να προσθέσετε 1 κ.σ. ζάχαρη και να σκεπάσετε καλά μέχρι να κάνει φουσκάλες.




Η δεύτερη συνταγή είναι η συνταγή που έκανε φέτος ο Άκης Πετρετζίκης. Τι θα λέγατε για ένα σιροπιαστό γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα;;



Θα χρειαστείτε:
500 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια + 50 γραμμάρια για τη μαγιά
150 γραμμάρια μέλι
150 γραμμάρια νερό
1,5 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
100 + 50 γραμμάρια βούτυρο
2 αυγά
ξύσμα πορτοκαλιού
15 γρ. μαγιά
10 γρ. μαχλέπι
2 βανίλιες
1,5 γρ. μαστίχα
1 πρέζα αλάτι

Υλικά για τη γέμιση
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα  ψιλοκομμένη
100 γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου σε κομμάτια
45 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κακάο
λίγα καρύδια χοντροκομμένα

Υλικά για το σιρόπι
160 γρ. ζάχαρη
160 γρ. νερό

Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μίξερ το νερό, τη μαγιά και τα 50 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κοτάλι και μετά σκεπάζουμε το μείγμα με το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνοντάς το απαλά από πάνω. Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο. Είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι (περίπου σε μισή ώρα).
Ενδιάμεσα βάζουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά (μαχλέπι, βανίλια, μαστίχα) σε ένα μπλεντεράκι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε ένα γουδί.
Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τα 100 γρ. βούτυρο, το ξύσμα και το μείγμα των μπαχαρικών με τη ζάχαρη, μέχρι που να λιώσει το βούτυρο, αλλά, προσοχή, όχι να κάψει αλλά απλά να ζεσταθεί. Στη συνέχεια, το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά και όλα μαζί μέσα στον κάδο του μίξερ όπου έχουμε το μείγμα του αλευριού.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα, περίπου για 5 λεπτά. Στο τέλος των 5 λεπτών, προσθέτουμε τα 50 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ χτυπάει ακόμα το μίξερ. Μόλις απορροφηθεί και το τελευταίο κομμάτι από το βούτυρο βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) περίπου για 1-2 ώρες.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο μιας και είναι αρκετή για 2 τσουρέκια.
Ετοιμάζουμε το μείγμα για τη γέμιση λιώνοντας στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κακάο. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο. Ψιλοκόβουμε και μερικά καρύδια και τα έχουμε και αυτά εκεί δίπλα.
Παίρνουμε τη ζύμη και τη διπλώνουμε αρκετές φορές και την ανοίγουμε με τον πλάστη με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού. Τη διπλώνουμε ξανά και ξανά και την ανοίγουμε ξανά. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε το τσουρέκι μας να έχει πολλές ίνες καθώς ψήνεται. Αφού κάνουμε αυτή τη διαδικασία 4-5 φορές, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αλείφουμε το μείγμα της σοκολάτας και από πάνω σκορπάμε τα καρύδια. Διπλώνουμε σε ρολό από την πιο στενή πλευρά.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε στα δύο τη ζύμη κατά μήκος. Έτσι εμφανίζονται οι στρώσεις της σοκολάτας και γυρνάμε τις ζύμες με τη γέμιση προς τα πάνω για να μην τρέξει. Βάζουμε παράλληλα τα δύο κομμάτια και κάνουμε μια απλή κοτσίδα προσέχοντας οι ''κόψεις'' της ζύμης να είναι πάντοτε προς τα πάνω για να μη χύνεται η γέμιση κατά το ψήσιμο. Βάζουμε σε ταψί ή φόρμα του κέικ. Το ίδιο κάνουμε και με την άλλη μισή ζύμη.
Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30' έως 1 ώρα και μετά τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά. Αν θέλουμε να σιροπιάσουμε τα τσουρέκια μας τότε κατά τη διάρκεια του ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Είναι έτοιμο μόλις βράσει και διαλυθεί η ζάχαρη. Μοιράζουμε το σιρόπι στη μέση και σιροπιάζουμε με προσοχή τα τσουρέκια μας. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά κόβουμε.






Πέρυσι έφταιξα για πρώτη φορά τσουρέκια. Πάντα φανταζόμουν ότι είναι πολύ δύσκολα και μπελαλίδικα. Ώσπου είδα την συνταγή του Καλλίδη στην Μενεγάκη και λέω εδώ είμαστε! Μου φάνηκε πολύ εύκολη και απλή. Και έτσι είναι.. Ο Καλλίδης πραγματικά έδειξε μία από τις πιο εύκολες συνταγές για τσουρέκι και είναι ιδανική για αυτούς που φτιάχνουν πρώτη φορά.


Πάμε να δούμε τη συνταγή βήμα βήμα.
Θα χρειαστείτε:
  • 200 γρ. βούτυρο πρόβειο
  • 200 γρ. γάλα
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1300 γρ. αλεύρι
  • 80 γρ. μαγιά
  • 150 νερό
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι κοφτό τριμμένο κακουλέ
  • 1 κουταλάκι κοφτό τριμμένο μαχλέπι
  • λίγη μαστίχα Χίου τριμμένη


Εκτέλεση:
  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, όχι όμως να βράσουν!











  •  Αραιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσέξτε, χλιαρό νερό και όχι πολύ ζεστό! Καλύτερα να είναι κρύο το νερό παρά καυτό γιατί τότε δεν θα πιάσει η μαγιά.





  • Προσθέτουμε στο μείγμα τη μαγιά, τα μυρωδικά και το ξύσμα.





  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε είτε με το μίξερ είτε με το χέρι.





  • Όσοι έχετε μίξερ, συνεχίζετε με το μίξερ, αλλιώς και με τα χέρια μας μια χαρά γίνονται. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι στο μείγμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.








  •  Συνεχίστε να χτυπάτε για 10 λεπτά. Όσο αντέχει το μίξερ, συνεχίστε έτσι. Αλλιώς, συνεχίστε να ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο και ελαστικό. Μόλις η ζύμη γίνει λεία, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ανέβει, τουλάχιστον 2 με 2 1/2 ώρες.






  •  Αφού περάσουν οι δύο ώρες τουλάχιστον, ζυμώνουμε το ζυμάρι για να φύγει ο αέρας και κόβουμε μικρά κομματάκια . Τα κόβετε όπως θέλετε. Ο Καλλίδης είχε κάνει τσουρεκάκια μικρά, εγώ έκανα διάφορα σχέδια αλλά πιο μεγάλα.Τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν  για 1 ώρα. Στις φωτογραφίες έχει ξεκινήσει το δεύτερο φούσκωμα.









  • Αλείψτε τα με ένα αυγό διαλυμένο σε νερό για να πάρουν ωραίο γυαλιστερό χρώμα.   Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.Ψήνουμε τα τσουρεκάκια  στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά αν κάνετε τα μικρά τσουρεκάκια, για μισή ώρα με 40 λεπτά εάν κάνετε τα μεγάλα. Να έχετε το νου σας, γιατί φούρνος από φούρνο διαφέρει.




 Έτοιμα τα τσουρέκια! Φούσκωσαν πάρα πολύ και έχουν γίνει αρωματικά και αφράτα!!
Μπράβο στον Καλλίδη, φοβερή συνταγή και πανεύκολη! Σας τη συνιστώ!










Δείτε εδώ αναλυτικά την συνταγή εκτελεσμένη από τον Βασίλη Καλλίδη:
BABY ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΛΛΙΔΗ!


Μακάρι να σας εμπνεύσουν οι προτάσεις μου και να διαλέξετε την καλύτερη! Καλή επιτυχία σε όσους φτιάξουν, εάν δεν έχετε φτιάξει ήδη!
Σας φιλώ,
Πανωραία

Δείτε επίσης:


ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΡΝΙ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου