Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΠΛΙΓΟΥΡΟΤΟ - ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ!ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ!

Πλιγούρι, πουργκούρι, μπλουγούρι, χόντρος ή πιο απλά αλεσμένο σιτάρι είναι μια καταπληκτική τροφή! Σήμερα δεν χρησιμοποιείται συχνά ενώ πολλοί το βλέπουν με δύσπιστο μάτι. Παρόλα αυτά είναι μία εξαιρετική τροφή που θα έπρεπε να την χρησιμοποιούμε όλο και πιο πολύ στην διατροφή μας για τους παρακάτω λόγους:

Tο πλιγούρι είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Mπορείτε να αντικαταστήσετε με αυτό το αποφλοιωμένο ρύζι και τα μακαρόνια, ιδιαίτερα αν θέλετε να χάσετε βάρος. Σε σχέση με άλλα δημητριακά, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
•Eπιπλέον, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, θεωρείται ότι έχει υψηλό δείκτη κορεσμού ή με άλλα λόγια σάς χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως το ρύζι και οι πατάτες, ενώ ουσιαστικά δίνει την ίδια ενέργεια. 
• Περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B, περιέχει βιταμίνη E, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τριπλάσιο κάλιο και τετραπλάσιο φώσφορο, σε σχέση με τα μακαρόνια και το άσπρο ρύζι, και σημαντικές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και οψευδάργυρος, αλλά και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Tέλος, η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. 


Αξίζει να το δοκιμάσετε. Είναι πεντανόστιμο και ταιριάζει τέλεια με όλα τα κρεατικά! Η διαδικασία που ακολούθησα, είναι η διαδικασία που φτιάχνουμε το ριζότο γι αυτό και το ονόμασα πλιγουρ-ότο!

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το ρίχνουμε σε ένα πλατύ τηγάνι. Αρχικά μόνο του, να φύγουν τα υγρά του.


  •  Έτσι είναι το πλιγούρι μας. Για όσους δεν έχουν ξαναδεί!


  •  Βάζουμε δυο κουταλίτσες βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι μας σε χαμηλή φωτιά να γλυκάνει.

  • Ρίχνουμε το πλιγούρι μας να τσιγαριστεί και αυτό λίγο. Εγώ έριξα τρία φλιτζάνια.


  •  Αφού τσιγαριστούν όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά για λίγο, ρίχνουμε έναν κύβο είτε κοτόπουλου, είτε λαχανικών ή και μισό μισό. Τώρα αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το νεράκι και να ανακατεύουμε. Αυτή είναι και φιλοσοφία σε όλα τα ριζότα. Ρίχνουμε λίγο νεράκι, ανακατεύουμε και αφού το ριζότο μας το πιει, ρίχνουμε ξανά λίγο νεράκι. Ενδιάμεσα δοκιμάζουμε για να παρακολουθούμε πόσο έχει βράσει το πλιγούρι μας.


  •  Ρίχνουμε μία πρέζα από κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο και φρέσκοτριμμένο μαυροπίπερο. Μην ρίξετε πολύ αλάτι γιατί έχουμε βάλει και τους κύβους. Εγώ δεν έριξα καθόλου.


  • Συνεχίζουμε τη διαδικασία που περιγράψαμε και παραπάνω.  Η δική μου συμβουλή είναι να το τραβήξετε από τη φωτιά όταν ακόμα το πλιγούρι κρατάει γιατί αυτό όσο είναι ζεστό συνεχίζει  να βράζει. Λίγο πριν το τραβήξετε από τη φωτιά, κάνετε το τελευταίο βήμα που δίνει τη μαγεία. Ρίχνετε δυο κουταλιές βούτυρο και  δύο γεμάτες κουταλιές παρμεζάνας (εγώ δεν είχα, έβαλα τυρί φιλαδέλφεια και πάλι έγινε τέλειο) και κάνετε ένα καλό ανακάτεμα. Το βγάζετε από τη φωτιά και καλό είναι να το φάτε εκείνη τη στιγμή! Όσο μένει λασπώνει!






Έτοιμο! Είναι πεντανόστιμο και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα κλασικά ριζότα!
Ελπίζω να σας έπεισα να δοκιμάσετε να φάτε πλιγούρι! Αξίζει!
Σας φιλώ,
Πανωραία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου