Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ;

Για πολλές γυναίκες οι πόνοι της περιόδου είναι μια επώδυνη κατάσταση που συχνά μπορεί ακόμα και να τις καθηλώσει στο κρεβάτι μέχρι να συνέλθουν. Ωστόσο υπάρχουν κάποια κόλπα που μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας κάνουν να υποφέρουμε λιγότερο. Γιατί όμως πονάμε κατά τη διάρκεια της περιόδου;


Η μήτρα αποτελείται κυρίως από μυϊκό ιστό,ο οποίος κατά τη διάρκεια της περιόδου συσπάται και προκαλεί την αποβολή του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας. Έτσι, πολλές φορές οι συσπάσεις είναι πολύ ισχυρές με αποτέλεσμα να προκαλούνται έντονες ενοχλήσεις,γεγονός που ιατρικά αναφέρεται ως δυσμηνόρροια. Η δυσμηνόρροια εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 17 ως 25 ετών και τα συμπτώματά της υποχωρούν όταν η γυναίκα γεννήσει. Η δυσμηνόρροια παρουσιάζεται συνήθως σαν πόνος κράμπας ή ενόχληση στην άνω κοιλιακή χώρα που μπορεί να εμφανίζεται σε κύματα,ενώ ο πόνος της μέσης είναι ένα σύμπτωμα που συνήθως συνοδεύει την κατάσταση αυτή. Ο λόγος εμφάνισής της είναι μάλλον κάποιες ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της περιόδου. Πιθανόν ο πόνος να προέρχεται από υπερβολική παραγωγή κάποιων ουσιών που ονομάζονται προσταγλανδίνες ή από αυξημένη ευαισθησία του οργανισμού στις ουσίες αυτές. Θεωρούνται οι προσταγλανδίνες υπεύθυνες για τους μυϊκούς σπασμούς της μήτρας.


Τι μπορούμε να κάνουμε για να υποφέρουμε λιγότερο πέρα από το να πάρουμε παυσίπονα;

  • Τα θρεπτικά συστατικά ασβέστιο και μαγνήσιο είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των μυών και μπορεί να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην ελάττωση των μυϊκών σπασμών. Προτιμάτε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αυτά τα συστατικά όπως είναι οι σαρδέλες και τα πράσινα λαχανικά. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε την κατανάλωση των τροφίμων αυτών αρκετές ημέρες προτού ξεκινήσει η εμμηνόρροια, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην ελάττωση των συσπάσεων που προκαλούν πόνο.                                                                                                                                -ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ, η οποία εκτός από ηρεμιστικές,διαθέτει και σπασμολυτικές ιδιότητες, γι’αυτό μπορεί να καταπραΰνει τις επώδυνες περιόδους.                                                                           -ΧΑΜΟΜΗΛΙ, το οποίο μπορεί επίσης να ελαττώσει τις επώδυνες συσπάσεις της περιόδου, λόγω των αντισπασμωδικών και αναλγητικών του ιδιοτήτων.
  •  Ένας άλλος τρόπος είναι να εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων στην αντιμετώπιση των πόνων της περιόδου. Συγκεκριμένα ,ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε τα εξής αιθέρια έλαια 10 μέρες πριν την περίοδό σας: CAJUPUT, ANISE, MARJORAM.
    Αναμίξτε λίγες σταγόνες από τα αιθέρια έλαια αυτά σε λίγο ΑΜΥΓΔΑΛΕΛΑΙΟ και κάντε απαλό μασάζ με το μείγμα αυτό στην κοιλιά και χαμηλά στην πλάτη σας κάθε μέρα 10 μέρες πριν αρχίσει η περίοδός σας αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής.
  • Η λύση της θερμοφόρας είναι γνωστή από παλιά και κάτι ξέρανε!  Δοκιμάστε να ξαπλώσετε στον καναπέ ή στο κρεβάτι και να τοποθετήσετε μια θερμοφόρα κάτω από τη μέση σου αφήνοντάς την εκεί για περίπου 10 λεπτά. Η θερμότητα θα χαλαρώσει τους μυς, θα διευκολύνει την έμμηνο ρύση και θα ελαχιστοποιήσει τους πόνους και τις κράμπες.
  • Πείτε ναι στην ενυδάτωση!  Η σημασία της ενυδάτωσης, όπως ήδη γνωρίζεις, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον οργανισμό σου τόσο σε καθημερινό επίπεδο όσο και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Προσπαθήστε να τρώτε όσα φρούτα και λαχανικά, χυμούς, γάλα και νεράκι που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο και να μειώσετε τους πόνους.
  • Ασκηθείτε! Η άσκηση βοηθά πραγματικά στην ανακούφιση των πόνων όχι μόνο επειδή μας κάνει να ξεχνιόμαστε αλλά κι επειδή όταν γυμναζόμαστε, απελευθερώνονται βήτα ενδορφίνες που λειτουργούν ως φυσικό αναλγητικό. Μπορείτε να πάτε λοιπόν για περπάτημα αλλά και όσες μπορείτε να ασχοληθείτε με ασκήσεις γυμναστικής όπως γιόγκα και πιλάτες που βοηθάνε πάρα πολύ.
    Ελπίζω γλυκές μου να σας βοηθήσουν αυτές οι συμβουλές. Είμαι και εγώ μία από αυτές που περνάνε δύσκολα στην περίοδό τους και πάντα αναζητάω λύσεις σε αυτό το θέμα!
    Σας φιλώ,
    Πανωραία


Πηγή κομματιών:http://pharmaherb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου