Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ!!



Φανταζόσασταν ότι θα μπορούσατε να φτιάξετε τέλειο φουσκωτό και παραδοσιακό ψωμί χωρίς όμως να το ζυμώσετε καν; Κι' όμως, υπάρχει μια συνταγή ψωμιού όπου το ζύμωμα είναι περιττό! Το μόνο που χρειάζεται είναι να το ετοιμάσετε από  την προηγούμενη μέρα, δηλαδή λίγη υπομονή! Θα καταλάβετε τι εννοώ στην πορεία. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ 

- 3 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί 

- 1/4 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή 

- 1  κουτ . γλυκού αλάτι 

- 11/2 φλιτζάνι νερό χλιαρό 

- 1/2  κουτ . γλυκού μέλι 

- 1  κουτ . σούπας ελαιόλαδο 

- αλεύρι για τον πάγκο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Θα χρειαστούμε ένα βαρύ σκεύος με καπάκι που να μπορεί να μπει στον φούρνο (μαντεμένιο, γάστρα ή πυρέξ). Η συγκεκριμένη συνταγή χρειάζεται μια προεργασία 20 ωρών πριν από το ψήσιμο. Έτσι, τοποθετούμε από την προηγούμενη μέρα όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο σε μεγάλο μπολ (γιατί η ζύμη θα διπλασιαστεί) και τα αναμειγνύουμε καλά με ξύλι­νο κουτάλι ή σπάτουλα. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει, για 20 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ανάλογα με τις καιρικές συνθή­κες και την υγρασία στο σπίτι, η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς, αλ­λά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχή­σει. Βγάζουμε τη ζύμη με βρεγμένα χέρια 2 ώρες πριν ψήσουμε το ψωμί και την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο. Πασπαλίζουμε πολύ καλά τη ζύμη και από πάνω. Διπλώνουμε 2-3 φορές τη ζύμη. Πασπαλίζουμε μια λινή ή βαμβακερή πετσέτα με αλεύρι και σκεπάζουμε με αυτήν τη ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώ­ρες επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και βάζουμε μέσα σκεπασμένο το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε το ψωμί να κάψει καλά. Έπειτα από 5 λεπτά το βγάζου­με από τον φούρνο και το αλείφουμε προσεκτικά με το ελαιόλαδο. Μετα­φέρουμε τη ζύμη μέσα στο σκεύος, το σκεπάζουμε ξανά και το βάζουμε στον φούρνο για μισή ώρα. Το βγά­ζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά επιπλέον. 

Εγώ μαζί με τον ξάδερφό μου τον Αντρέα (σε ευχαριστώ για την ιδέα!!) φτιάξαμε το ψωμάκι και έγινε ανάρπαστο. Αλλά δεν ήμουν σίγουρη αν θα βγει και δεν έβγαλα φωτογραφίες.. Μετά φαγώθηκε στο λεπτό οπότε ούτε δείγμα δεν έχω να σας δείξω. Βρήκα όμως αυτήν την συνταγή που είναι κατατοπιστική και το αποτέλεσμα φαίνεται στην φωτογραφία. Πάντως η συνταγή πετυχαίνει και το ψωμί γίνεται  τέλειο! Αξίζει να το δοκιμάσετε.. Έτσι κ αλλιώς δεν θα κουραστείτε απλά θα κάνετε λίγη υπομονή μέχρι να το φάτε!

Σας φιλώ,
Πανωραία

Πηγή: Cook Book, ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου