Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑ: ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Εχθές στην ΕΤ1 είχε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα ταινία και είπα να σας την προτείνω. Νομίζω ταιριάζει λίγο και με το πνεύμα των ημερών! Ας μην ξεχνάμε ότι η βία γεννάει βία και ότι η βία δεν αποτελεί λύση!


Ο Έρικ, ένας έφηβος που μεγαλώνει κάτω από αυστηρά πρότυπα στη Σουηδία της δεκαετίας του ΄50, θα βγάλει την οργή του, από τους συνεχείς ξυλοδαρμούς που υφίσταται στο σπίτι του, σε ένα συμμαθητή, που θα δείρει σχεδόν μέχρι θανάτου. Έτσι θα αποβληθεί από το σχολείο και θα καταλήξει σε ένα συντηρητικό οικοτροφείο όπου η ιεραρχία τηρείται με εμβέλεια και οι καθηγητές κάνουν τα στραβά μάτια στην σκληρή συμπεριφορά των παλιών μαθητών απέναντι στους νέους. Όλη αυτή η πίεση όμως θα βγάλει στον Έρικ, που φαίνεται να κυοφορεί μέσα του κάτι διαβολικό, μια βίαιη και επικίνδυνη συμπεριφορά. Γρήγορα η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο... 
Σκληρή εκδοχή του «Κύκλου των Χαμένων Ποιητών», που κατακεραυνώνει το συντηρητικό εκπαιδευτικό σύστημα της δεκαετίας του ΄50, κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2004 και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. 
Διάρκεια: 108' 
Παραγωγή:Σουηδίας-Δανίας
Παίζουν: Αντρέας Γουΐλσον, Λίντα Ζιλάκους, Χένρικ Λάντστρομ
Σκηνοθέτης: Μάικλ Χάφστρομ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου