Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Το καλύτερο αφιέρωμα για τα πανέμορφα Κουφονήσια!

Σκέφτεσαι διακοπές και ονειρεύεσαι αμμώδεις παραλίες, κρυστάλλινα νερά, ωραίο φαγητό, πότο και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα χαλάρωσης.. Υπάρχουν πολλοί προορισμοί που μπορούν να σου προσφέρουν όλα αυτά αλλά ένας από τους κορυφαίους είναι τα Κουφονήσια!


Φέτος τα Κουφονήσια αποδείχτηκαν ο Παράδεισος των διακοπών μας! Είχα την χαρά και την ευκαιρία να τα επισκεφτώ και μπορώ να πω πως έμεινα γοητευμένη.. Δεν ξέρω αν θα γράψω το καλύτερο αφιέρωμα, αλλά θα βάλω τα δυνατά μου μιας και τα αγάπησα πολύ. Ειδικά το Άνω Κουφονήσι στο οποίο και έμενα..

Λίγα λόγια για τα Κουφονήσια


Τα Κουφονήσια αποτελούνται από το Κάτω και Επάνω Κουφονήσι και ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Γεωγραφικά, τα συναντά κανείς στα νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού, Αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το όνομα τους είναι και η Κέρος, ένα μικρό, ακατοίκητο νησί, 15 τ.χλμ., που όμως φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού.



ΚΑΤΩ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ


Βρίσκεται ανάμεσα στο Πάνω Κουφονήσι, τη Σχοινούσα και την Κέρο.  Είναι σχεδόν ακατοίκητο, τα μόνα κτίσματα που συναντά κανείς είναι λιγοστές θερινές κατοικίες. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του νησιού αποτελεί το εκκλησάκι της Παναγίας που βρίσκεται στο μόλο και είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία ερείπια. Στο μικρό γραφικό λιμανάκι του αράζουν μόνο ψαροκάικα και εκδρομικά καραβάκια, που μεταφέρουν τους επισκέπτες στις μαγευτικές παραλίες του νησιού. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για ελεύθερο κάμπινγκ και εναλλακτικές διακοπές μιας και πλέον το Επάνω κουφονησί συγκεντρώνει περισσότερο κόσμο και είναι πολύ κοσμοπολίτικο. Από τις πιο χαρακτηριστικές παραλίες είναι οι Λάκκοι αλλά και το Νερό.







Εάν πάτε στο Κάτω Κουφονήσι, μην παραλείψετε να φάτε στην περίφημη ταβέρνα του Βενετσάνου για τέλεια κακαβιά, κατσικάκι Κέρου και γενικότερα τέλεια μαγειρευτά.




ΕΠΑΝΩ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ Η΄ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ


Το Επάνω Κουφονήσι είναι το μικρότερο και πιο πυκνοκατοικημένο νησάκι των Κυκλάδων. Κύρια και αποκλειστική ενασχόληση των κατοίκων αποτελεί η αλιεία γεγονός που μετατρέπει το νησί σε ένα γνήσιο ψαροχώρι, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει σε αφθονία ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Το Κουφονήσι, άλλωστε, διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους της Ελλάδας, αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό του.

Ένα από τα πολλά θετικά του νησιού είναι πως δεν χρειάζεσαι αμάξι. Μπορείς να πας παντού με τα πόδια. Με αυτόν τον τρόπο ζεις καλύτερα την ατμόσφαιρα του νησιού ενώ ξεφεύγεις εντελώς από την αποπνικτική ατμόσφαιρα της πόλης. Οι παραλίες είναι σε απόσταση των 20 λεπτών. Η πιο μακρινή είναι περίπου τρία τέταρτα, αλλά έχεις πάντα την εναλλακτική του κτελ ή του καϊκιού που σε πάνε παντού! Βέβαια, εάν είσαι αθλητικός τύπος, νοικιάζεις ποδηλατάκι που οι τιμές τους ξεκινάνε από 4 ευρώ τη μέρα..


Φτάνοντας στο νησί, ο λευκός ανεμόμυλος που δεσπόζει στα αριστερά του λιμανιού μοιάζει να καλωσορίζει τον επισκέπτη.



 Το πρωί..


και το απόγευμα..





 Πιο πάνω από το λιμάνι απλώνεται η Χώρα, ένα πρότυπο κυκλαδικής αρχιτεκτονικής. Τα άσπρα σπιτάκια με τα μπλε, μπορντό ή πράσινα παράθυρα δεσπόζουν ενώ τα γραφικά σοκάκια με τις μποκαμβίλιες ολοκληρώνουν το κυκλαδίτικο τοπίο.




























 Η χώρα και το λιμάνι με την Ανατολή του ήλιου!






Οι παραδεισένιες παραλίες του, όλες σχεδόν αμμώδεις, συμπληρώνουν τη μαγευτική εικόνα του νησιού. Οι περισσότερες είναι με λεπτή χρυσή άμμο ενώ κάποια μικρά κολπάκια είναι με βοτσαλάκι, ιδανικές για να βάλετε τη θαλάσσια μάσκα σας και να χαζέψετε το βυθό!


Λουτρό: Μικρό κολπάκι με βοτσαλάκι και κρυστάλλινα καθαρά νερά. Όπως είπα και πριν είναι ιδανική για μάσκα..








Άμμος: Κι'όμως είναι η παραλία του λιμανιού που είναι μπροστά στη χώρα! Είναι απίστευτο ότι κάνεις μπάνιο δίπλα από το λιμάνι αλλά για το πάνω Κουφονήσι είναι δεδομένο!


















Φοίνικας: Προχωρώντας προς τα δεξιά του λιμανιού, μετά από δέκα λεπτά η παραλία που συναντάς είναι ο Φοίνικας. Όμορφη αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά.. Το καλό είναι ότι καθώς πέφτει  ο ήλιος, υπάρχει και σκιά κοντά στους λίγα δεντράκια που έχει η παραλία. Πίσω από την παραλία υπάρχει και το ομώνυμο καφέ-μπαρ-ταβέρνα με όλα τα καλούδια.







Όλες οι παραλίες είναι ιδανικές για ρακέτες!




Φανός: Η επόμενη παραλία από τον Φοίνικα.  Το σκηνικό δεν διαφέρει και πολύ, είναι υπέροχη και αυτή. Ακριβώς από πίσω υπάρχει πάλι ομώνυμο καφέ-μπαρ-ταβέρνα (όλα σε ένα) που διαθέτει και λίγες ξαπλώστρες.









Ιταλίδα: Μετά τον Φανό ξεδιπλώνεται η υπέροχη και γοητευτική Ιταλίδα! Είναι μαγευτική αίσθηση όταν κολυμπήσεις στα νερά της, ειδικά αν την πετύχεις ήρεμη. Να σας πω την αλήθεια, όταν την πρωτοείδα, σκέφτηκα ότι είναι σαν τις άλλες.. Όταν όμως βούτηξα στα νερά, κατάλαβα ότι έχει διαφορά.. Παράδεισος!





















Πορί: Η τελευταία και πιο μακρινή παραλία! Μπορείτε να πάτε με τα πόδια μιας και οι διαδρομή σας επιφυλάσσει όμορφες εκπλήξεις, αλλά η απόσταση είναι περίπου πενήντα λεπτά. Υπάρχει και η δυνατότητα μεταφοράς με κτελ (δύο ευρώ πήγαινε-έλα) ή του καϊκιού. Πίσω από το  Πορί υπάρχουν μαγευτικές σπηλιές αλλά και το περίφημο και πανέμορφο Γάλα.
















Εκείνη την ημέρα είχε αρκετό αέρα. Οι περισσότεροι κατέβαιναν ζαλισμένοι! Μια χαρά ήταν και το κτελάκι..




Το περίφημο γάλα ..











Και διάφορες σπηλιές..

















Στο δρόμο προς το Πορί συναντάς την πανέμορφη Πισίνα. Μία φυσική πισίνα που σχηματίζεται από τα βράχια!




Αλλά και πολλές άγριες ομορφιές..









Θα μου πείτε καλά όλα αυτά, αλλά από φαγητό τι κάνουμε;; Σας έχω πολύ καλά νέα μιας και το φαγητό στο νησί είναι καταπληκτικό. 


Για πρωινό μη διστάσετε να επισκεφτείτε το φούρνο της Γιωργούλας, τον μοναδικό φούρνο του νησιού. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα τυροπιτοειδή με τα τοπικά τυριά και συγκεκριμένα την τοπική μυτζήθρα.. Φτιάχνουν καταπληκτικά πράγματα και όλα 100% χειροποίητα και παραδοσιακά.. Ξεχώρισα την πίτα με τα διάφορα τυριά και τα μπιφτεκάκια.. Άλλο πράγμα!!! 

Δύο πολύ καλές προτάσεις για πρωινό (και όχι μόνο) είναι τα Καλάμια και η Σοφία! Και τα δύο έχουν πολύ ωραία πλούσια πρωινά με ομελέτες και ότι άλλο ποθείτε. Επίσης, ξεχωρίζουν για τα τέλεια γλυκά ψυγείου αλλά και το παγωτό τους. Να προσθέσω ότι έχουν και free wifi!












Το νησί έχει πολλές ψαροταβέρνες με φρέσκα ψάρια μιας και είναι κατεξοχήν ψαροχώρι. Οι τιμές παίζουν.. Κάποιες ταβέρνες είναι πιο ακριβές και κάποιες πιο οικονομικές.. Σαφώς παίζει ρόλο και τι θα φάτε!


Προτείνω:


  • Φως Φανάρι: Η ταβέρνα που τα έχει όλα σε σούπερ τιμές αλλά και πεντανόστιμα. Έχει από σουβλάκια και πίτσες μέχρι μαγειρευτά φαγητά αλλά και ψαρικά. Την ταβέρνα την δουλεύει όλη η οικογένεια και είναι λες και τρως στο σπίτι σου. Τόσο καλομαγειρεμένα.. Δοκιμάστε κατσικάκι στη λαδόκολλα και τυρόπιτα με τέσσερα τυριά με τέλειο τραγανό φύλλο. Γενικά έχει ωραία μαγειρευτά! 



  • Καπετάν Νικόλα: Τέλειο φρέσκο ψάρι, τέλειο καλαμάρι τηγανιτό και ωραία σπιτικά και παραδιασιακά ορεκτικά όπως η γαριδόπιτα.. Μην ξεχάσετε να την δοκιμάσετε!








  • Νέο Remezzo: Επίσης πολύ καλή ψαροταβέρνα με φρέσκα ψάρια. Ωστόσο εμείς προτιμήσαμε γαριδομακαρονάδα και καλαμάρι. Στην αρχή η τιμή μου φάνηκε λίγο τσιμπημένη αλλά η μερίδα της γαριδομακαρονάδας είναι τεράστια και μπορώ να πω διπλή.. Μην παραλείψετε να πάρετε χωριάτικη σαλάτα με την τοπική μυτζήθρα αλλά και μανιταρόπιτα!




Πριν


Και μετά..

Να σημειώσω πως ήταν η μόνη ταβέρνα που μας πρόσφερε φρουτάκι..
  • Σουβλάκια στη Στροφή: Το τοπ σημείο του νησιού για σουβλάκι! Κάθε βραδύ σχηματίζεται ουρά έξω από το παραθυράκι όπου από εκεί παραγγέλνεις, πληρώνεις και παραλαμβάνεις! Είναι όλα χειροποίητα, από το τέλειο χοιρινό καλαμάκι μέχρι και την πατατούλα. Μια πολύ καλή και οικονομική λύση..






Καλά φάγαμε.. Τι θα ποιούμε τώρα; 

Λοιπόν, έχουμε και λέμε..

  • Για σούπερ ρακόμελα της περιοχής, όλο το νησί πάει στο πλακόστρωτο της χώρας και συγκεκριμένα στα δύο αντικριστά μαγαζιά, το Αστρολούλουδο και στο Κουφοχωριό.
Ειδικά το Αστρολούλουδο διαθέτει τέλεια πρωτότυπα γλυκά  που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε όπως ο πειρασμός, η απόλαυση αλλά και οι βάφλες του!




  • Σορόκος: Απίστευτο ατμοσφαιρικό μπαράκι με καθισματάκια πάνω στο βράχο μπροστά στο κύμα. Διαθέτει τέλεια coktails και το σημαντικότερο έχει και happy hour! Διακοσμητικές πινελιές-τσαχπινιές: τα φαναράκια, οι βελέντζες, τα κεριά μέσα σε χάρτινες ζωγραφιστές σακούλες!











  • Μύλος: Και εννοούμε κανονικό Μύλο, στον οποίο έχει γίνει προέκταση και λειτουργεί σαν μπαρ καφέ. Επίσης πολύ όμορφο μπαράκι με πολύ ωραία coktails. Είναι ιδανικό και για καφέ μιας και έχεις καταπληκτική θέα του λιμανιού και του Κάτω Κουφονησίου.




  • Όσοι θέλουν να το τραβήξουν λίγο παραπάνω, μπορούν να πάνε στον Εν πλω στο οποίο γίνεται χαμός μέχρι το πρωί!!

  • Το Σχολείο: Μικρό πέτρινο μπαράκι με πολύ ωραία ποτά αλλά και γλυκά. Το περιβάλλον είναι πολύ φιλικό μιας και οι ιδιοκτήτρια είναι καλλιτεχνική φύση. Στον χώρο αυτόν κάνει έκθεση με πίνακες ζωγραφικής που είναι ζωγραφισμένα με λάδι. Να σημειώσω ότι το μπαρ λέγεται έτσι διότι κάποτε εκεί ήταν το σχολείο του χωριού!







Έξτρα πληροφορίες:

  • Για τοπικά προϊόντα όπως ρακόμελα, τυριά, γλυκά του κουταλιού αλλά και τέλεια χειροποίητα σαπούνια, πηγαίνετε στο Παραδοσιακό στο σοκάκι της Χώρας


  • Υπάρχουν πολύ όμορφα μαγαζιά με ρούχα πολύ ωραίας αισθητικής αλλά και αξεσουάρ. Ξεχώρισα το Πέρασμα, το Πεζούλι, το Αρόδου αλλά και τη Θοώσα! 
  • Κάντε ένα πέρασμα από το μικρό λαογραφικό μουσείο του νησιού αλλά και από τον Άη Γεώργιο που είναι ο προστάτης του νησιού.

  • Η διαμονή μας ήταν στα δωμάτια της Αντωνίας Μάναλη. Πολύ καλοί άνθρωποι αλλά και φιλόξενοι. Απλά δωμάτια σε πολύ καλές τιμές, με όλες τις παροχές, καθημερινή καθαριότητα αλλά και φοβερή θέα.






Συμπέρασμα: 

Το Κουφονήσι είναι ιδανικός προορισμός διότι διαθέτει τέλειες παραλίες και πολύ όμορφη χώρα. Είναι ιδανικό για το απόλυτο χαλάρωμα.. Παρόλο που είναι μικρό διαθέτει εξαιρετικές επιλογές για φαγητό αλλά και ποτό. Σου προσφέρει τα πάντα, από ένα χαλαρό ποτάκι μέχρι ξενύχτι μέχρι το πρωί. Με λίγα λόγια καλύπτει όλα τα γούστα!

Εγώ πέρασα καταπληκτικά και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!

Μια τελευταία φωτογραφία και από εμένα! Έτοιμη να ρίξω άγκυρα!!!




Ελπίζω να σας άρεσε το αφιέρωμα και να σας έδωσα έμπνευση για τις επόμενες διακοπές!

Σας φιλώ,

Πανωραία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου