Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ιδέα για τη βασιλόπιτα σας: Κέικ με γιαούρτι και πορτοκάλι με επικάλυψη βουτυρόκρεμας από τυρί Φιλαδέλφεια!


Πλησιάζει και η Πρωτοχρονιά..  Πάντα την παραμονή φτιάχνουμε την πίτα μας και το σπίτι μοσχοβολάει από αρώματα.. Δοκίμασα λοιπόν μία διαφορετική συνταγή που θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει η φετινή βασιλόπιτα! Ή έμπνευση ήρθε από τα cup cakes και από αυτήν την απολαυστική βουτυρόκρεμα.. Σκέφτηκα λοιπόν τι ωραία που θα ήταν να συνδυάσουμε ένα ωραίο κέικ με αυτήν την υπέροχη βουτυρόκρεμα από τυρί Φιλαδέλφεια!

















Σε πρώτη φάση διάλεξα το κέικ. Βρήκα μία συνταγή από το βούτυρο Flora, ιδανικό να το χρησιμοποιήσετε για την συνταγή της βασιλόπιτάς σας όποια και αν κάνετε!

Η συνταγή είναι η παρακάτω.. Να προσθέσω πως επειδή ήθελα να βάλω λίγο χρώμα, διέλυσα χρώμα ζαχαροπλαστικής στο γιαούρτι (μπορείτε και στο χυμό). Μπορείτε να βάλατε ότι χρώμα σας αρέσει και να πετύχετε την απόχρωση που εσείς επιθυμείτε!



Υλικά

Για ταψί 26 εκ.

  • 180 γρ. Flora Soft με βούτυρο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
  • 3 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 1/2 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες


Χτυπάμε στο μίξερ το Flora Soft με βούτυρο με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών έναν-έναν, το κονιάκ, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τις βανίλιες, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στο μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα και το αναμιγνύουμε με το μπέικιν πάουντερ.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις και εναλλάξ με το γιαούρτι, μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα.
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και χτυπάμε τα ασπράδια σε ξεχωριστό μπολ μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε τη μαρέγκα στο αρχικό μίγμα σε δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενοποιηθεί.
Αδειάζουμε το μίγμα σε ταψί αλειμμένο με Flora Soft με βούτυρο και αλευρωμένο ελαφρά και τοποθετούμε σε τυχαίο σημείο το φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για μία ώρα περίπου (βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας και αν βγει καθαρό είναι έτοιμη).
Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και μετά από λίγο την ξεφορμάρουμε σε σχάρα και την αφήνουμε να κρυώσει.


Στην πορεία, ετοιμάζουμε την βουτυρόκρεμά μας. Θα χρειαστούμε:
  • 500 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού Flora soft με βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 7-8 κ.σ. ζάχαρη άχνη αναλόγως πόσο γλυκιά τη θέλετε (δοκιμάζετε και βλέπετε)
  • 2 κουτ. του γλυκού άρωμα υγρής βανίλιας
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει μια ωραία αφράτη κρέμα.

Ξεκινάμε το στρώσιμο:

















Αφού κρυώσει η πίτα μας, την κόβουμε με ένα μαχαίρι στη μέση. Και να μας διαλυθεί δεν πειράζει καθόλου, μπορείτε να την κολλήσετε με την βουτυρόκρεμα. Απλώνετε την μισή ποσότητα ανάμεσα και την υπόλοιπη από πάνω. Εγώ κράτησα λίγη και την χρωμάτισα με χρώμα ζαχαροπλαστικής για να περισσότερο εφέ στο σχέδιο!

Κριτική: Το κέικ άρεσε πολύ και αποκόμισα πολύ καλά λόγια. Ίσως να ήθελα λίγο ακόμα κρέμα. Τέλος, θεωρώ πως ιδανικά θα ταίριαζε ένα κέικ τύπου βανίλιας με την έννοια πως το πορτοκάλι είχε έντονη γεύση και ίσως και να κάλυπτε τη γεύση της κρέμας. Όχι βεβαία πως το κέικ πορτοκάλι δεν ήταν ωραίο! Ίσα ίσα, αν σας αρέσει το κέικ με πορτοκάλι (που εμένα μου αρέσει πολύ), δοκιμάστε το ανεπιφύλακτα!

Ότι και να φτιάξετε ελπίζω να σας πετύχει και να το ευχαριστηθείτε!
Σας φιλώ,
Πανωραία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου