Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Που θα πας του Αγίου Πνεύματος; Δεν πας στην Τζια; Θα σου πω τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα!

Έρχεται τριημέρακι και είσαι σε εγρήγορση.. Είναι σχεδόν καλοκαίρι, τη Δευτέρα δεν θα δουλεύεις και κάπως θες να αξιοποιήσεις αυτές τις μέρες. Και σκέφτεσαι ποιες είναι οι επιλογές σου..

Δε θες να σε πάρουν οι δρόμοι, οπότε θες κάτι σχετικά κοντά.. Θέλεις όμως και να ξεφύγεις από τα τετριμμένα των κοντινών περιοχών και να πάρεις μια καλή πρόγευση καλοκαιριού..

Χμμ... Σου έχω μια πολύ καλή πρόταση που θεωρώ πως θα ικανοποιήσει τις περισσότερες προσδοκίες σου! Να πας στην Τζια!

Η Τζια είναι στην κυριολεξία δίπλα στην Αθήνα! Είναι φοβερό πως χρειάζεσαι μόνο μία ωρίτσα από το Λαύριο για να βρεθείς σε ένα πολύ όμορφο Κυκλαδίτικο νησί. Ακόμα πιο φοβερό ότι οι τιμές των ακτοπλοϊκών είναι πολύ καλές.. Το απλό επιβατικό πήγαινε-έλα είναι στα 25 ευρώ ενώ για τους τυχερούς που διαθέτουν πάσο, η τιμή του εισιτηρίου πέφτει στο μισό! Ω ναι, τρελό value for money..

Ξεπερνώ τα πλεονεκτήματα της εύκολης και οικονομικής μετάβασης και περνάω στο νησί αυτό καθαυτό..

Μπορεί να έχεις την εντύπωση πως είναι μικρή αλλά έχω να σου πω πως είναι το 6ο σε νησί έκταση των Κυκλάδων. Θα χρειαστείς μεταφορικό μέσο, την αλήθεια να την λέμε.. Η οικονομική σου επιλογή είναι να νοικιάσεις μηχανάκι χαμηλού κυβισμού (πάντα με διπλωματάκι) και η τιμή του ανέρχεται περίπου στα 17.50 ευρώ.. Το μισό μ' άρεσε πολύ!

Θα ξεκινήσω με την χώρα που είναι ορεινή.. Και το όνομα αυτής Ιουλίδα.. Οφείλω να ομολογήσω πως η Ιουλίδα είναι πανέμορφη και γοητευτική!  Μία ντόπια στο νησί μου είπε χαρακτηριστικά "η χώρα (Ιουλίδα) είναι γυναίκα".. Στην αρχή δεν επεξεργάστηκα το σχόλιό της αλλά στην πορεία συμφώνησα μαζί της.. Καταρχάς είναι γένους θηλυκού.. Εν συνεχεία, η χώρα απλώνεται αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού σαν μια γυναίκα που έχει όμορφα πλαγιάσει και τέλος.. Μυρίζει υπέροχα! Μοσχοβολάει παντού από τους βασιλικούς, τα εσπεριδοειδή, τα νυχτολούλουδα, σαν μια γνήσια κοκέτα γυναίκα!

Στην Ιουλίδα θα πας να χαθείς στα σοκάκια της, να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα και να αναζητήσεις ερείπια του παρελθόντος. Είναι πολύ γραφική, ιδιαίτερη και με προσωπικότητα. Θα ψάξεις τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, το αρχαίο σκαλισμένο σε βράχο λιοντάρι, τον περίφημο Λιόντα του 6ου αιώνα π.Χ., και τα λιτά νεοκλασικά της: το Δημαρχείο της Χώρας, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό οικοδόμημα με πρωτότυπη διακόσμηση, έχει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, όπως επίσης και το νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε το δημοτικό σχολείο.


























Που θα φας, θα πιεις και θα βγεις στην Ιουλίδα:

  • Πρωινό και καφέ στο Πανόραμα για υπέροχη θέα. Σου προτείνω γιαούρτι με μέλι, καρύδια και φρούτα. Απλό αλλά και συνάμα απολαυστικό!
  • Φαγητό στην ταβέρνα  Το Στέκι. Αν έχεις οποιαδήποτε για το νησί, μπορείς να ρωτήσεις τον φοβερό και πολύ εξυπηρετικό ιδιοκτήτη, τον Γιάννη που με πολύ κέφι και όρεξη θα σου απαντήσει!
  • Τσέκαρε επίσης κατσικάκι ντόπιο-λουκούμι..
  • Ποτάκι και μπυρίτσα στο Leon Bar, το ροκ και ιστορικό μπαρ της χώρας.

Που θα κολυμπήσεις στην Τζια:

Βγαίνοντας από την χώρα και κατευθυνόμενοι προς τα ανατολικά, θα συναντήσετε τρεις από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, Συκαμιά, Σπαθί και Καληδονήχι (προσεγγίζονται από χωματόδρομο, αλλά αξίζουν τον κόπο). Κοντά στο λιμάνι, το οργανωμένο Γυαλισκάρι έχει όμορφα νερά και χρυσαφένια άμμο, ενώ ο Οτζιάς είναι ο… ορισμός της οικογενειακής παραλίας με μπόλικη σκιά από αρμυρίκια, beach bar και ξαπλώστρες.
Με κατεύθυνση δυτικά τώρα, οι Ποιήσσες (ή Ποίσσες) είναι μια υπέροχη παραλία με ξαπλώστρες, ενώ αρκετά κοντά θα βρείτε τον πολύβουο Κούνδουρο και το Κουνδουράκι, ιδανικό μέρος για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Εδώ διοργανώνονται κάθε Μάιο αγώνες SUP Board, παράλληλα με fitness events στην παραλία.


Τι άλλο μπορείς να κάνεις στο νησί; Εδώ είναι το καλύτερο σημείο για εμένα.. 

Τζια = Πεζοπορία!


Η Τζια έχει δώδεκα διαφορετικές διαδρομές πεζοπορίας! Μπορείς να τσεκάρεις εδώ αναλυτικά τις διαδρομές. Τα λιθόστρωτα στο μεγαλύτερο μέρος τους μονοπάτια που αποτελούσαν το οδικό δίκτυο που συνέδεε τις τέσσερις πόλεις – κράτη των αρχαϊκών χρόνων, Ιουλίδα, Κορησσό, Ποιήεσσα και Καρθαία εκτείνονται σε μήκος 35 χιλιομέτρων.

Ξεχωριστή αναφορά θα κάνω στο μικρό αλλά πανέμορφο μονοπάτι που εμείς ακολουθήσαμε για την αρχαία Καρθαία. Είναι από τις πιο σύντομες διαδρομές και ξεκινάει από τον οικισμό Σταυρουδάκι. Εδώ το σαραντάλεπτο είναι μαγεία. Περνάς μέσα από πυκνή βλάστηση ενώ περπατάς δίπλα από το Βαθυπόταμο. Στο τέλος της διαδρομής είναι η μεγαλύτερη αποζημίωση. Στη βάση του λόφου βρίσκεται ένα μικρό αρχαίο θέατρο, το οποίο είχε χωρητικότητα 900 ατόμων έχω δύο λατρευτικοί χώροι δεσπόζουν: ο ναός της Αθηνάς και  ναός του  Απόλλωνα του Πυθίου. 
Στο τέλος βέβαια θα απολαύσει το μπάνιο σου στην υπέροχη παραλία της Καρθαίας με τα κρυστάλλινα νερά της..

Όποιος πάει άνοιξη είναι ακόμα πιο τυχερός μιας και στην περιοχή υπάρχει ολόκληρο λιβάδι με μαργαρίτες, τις μαντελίνες όπως τις λένε στην Τζια!










 












 




Θες έξοδο το βράδυ; Σου έχω και από αυτό!!

Το βράδυ ο δρόμος οδηγεί στο Βουρκάρι. Είναι το πιο κοσμοπολίτικο σημείο του νησιού μιας και εδώ αράζουν ιστιοπλόοι και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής (που... ακριβαίνουν το νησί), τα οποία θα συναντήσεις στο μικρό λιμάνι του χωριού. Ιδανικό για χαλαρό καφεδάκι το απόγευμα, λίγο πριν βασιλέψει ο ήλιος, ποτάκι το βράδυ, ή απλά βόλτα στη περατζάδα του.

Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με ένα χαλαρό ποτάκι στο μπαρ Βινύλιο και να συνεχίσεις μέχρι το πρώι για χορό και ξεσάλωμα στο Zeus Faber. Απ΄όλα σου λέω έχει το νησί!!

Και κάτι τελευταίο για να μην λες ότι δεν στο πα.. Το νησί είναι λίγο ακριβούτσικο.. Είναι ένα νησάκι που είναι δίπλα στην Αθήνα, έχει κόσμο ακόμα και τον χειμώνα και οι περισσότεροι από τους επισκέπτες είναι σκαφάτοι.. Όπως καταλαβαίνεις από τα συμφραζόμενα, είναι λίγο τσιμπημένο αλλά αξίζει!

Αυτή είναι η προτάση μου για το τριημεράκι! Όχι μόνο γι'αυτό, όποιο ευκαιρήσεις!

Εύχομαι να σου αρέσει και κάποια στιγμή να σκεφτείς: Χμμ καλά τα λέγε η Πανωραία!!

Σε φιλώ,
Πανωραια





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου