Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Θες να φας το πιο νόστιμο και αρωματικό μπασμάτι; Μάθε όλα τα μυστικά!

Την πρώτη φορά που δοκίμασα ρύζι μπασμάτι, δε μπορούσα να φανταστώ ότι αυτό το τόσο αρωματικό, γευστικό, λίγο εξωτικό, λίγο ποπ κορνάτο πράγμα είναι απλά μια ποικιλία ρυζιού!

Με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή και από τότε κόλλησα μαζί του.. Αποτελεί τέλειο συνοδευτικό για το κρέας, το κοτοπουλάκι, τα όσπρια (έχεις δοκιμάσει φακόρυζο με μπασμάτι, είναι σούπερ!), κρύες σαλάτες. Και το καλύτερο είναι πως τρώγεται και σκέτο ακριβώς γιατί είναι πολύ γευστικό!


Δεν χρονοτριβώ άλλο.. Πάμε να σου πω βήμα προς βήμα πως θα φτιάξεις σούπερ μπασμάτι!


Συστατικά:


1 κούπα ρύζι
2 κούπες νερό
3 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κόκκινο πιπέρι πάπρικα
αλάτι
ξύσμα από 1 λεμόνι
Προαιρετικά 1 κύβο κοτόπουλο ή λαχανικών



Βήμα - Βήμα

  1. Παίρνεις το ρυζάκι σου και το ξεπλένεις με νεράκι. Με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρεθεί το περιττό άμυλο και το ρύζι θα γίνει σπυρωτό. Άφησε το λίγο να στεγνώσει.
  2. Λιώνεις το βούτυρο, δυναμώνεις φωτιά και προσθέτεις το ρύζι μαζί με το πιπέρι, το ξύσμα, ότι σου αρέσει από μυρωδικά και καβουρδίζεις το ρύζι για 3 λεπτάκια.  Εκεί θα αναδειχθεί η χάρη και η ιδιαιτερότητα αυτού του ρυζιού.. Θα "μεθύσεις" λίγο από τα αρώματα που θα βγουν και θα με θυμηθείς..
  3. Τώρα είναι η σειρά για το νερό.. Αυστηρή αναλογία στην οποία ορκιζόμαστε όλοι είναι 1 προς 2 (ρύζι:νερό). Καλό είναι να το έχεις ζεστάνει το νεράκι. Δεν πρέπει να πάθει σοκ το ζεστό ρυζάκι γι'αυτό να προτιμήσεις ζεστό.
  4. Αφήνεις να πάρει μία βράση χωρίς να ανακατέψεις. Στην πορεία, χαμήλωσε τη φωτιά και σκεπάζεις με το καπάκι.
  5. Αφήνεις το ρύζι να σιγοβράσει για 15 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του.
  6. Ήρθε η ώρα να κλείσεις τη φωτιά. Αφήνεις το ρυζάκι να ξεκουραστεί με το καπάκι για άλλα 2-3 λεπτά.
  7. Αφρατεύεις λίγο το ρύζι και σερβίρεις με ότι θες, ή ακόμα και σκέτο!


Καλή απόλαυση, ελπίζω να σε βοηθήσουν τα τιπς!

Σε φιλώ γλυκά,
Πανωραία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου