Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Μην το σκέφτεσαι καθόλου, τρεις μέρες στο Μιλάνο είναι ό,τι πρέπει! Θα περάσεις όμορφα και θα σου πω και πως, και τι, και όλα!

Θες να αποδράσεις για ένα τριήμερο;  Θες να κάνεις το λεγόμενο city break και να είναι και εκτός Αθηνών;

Αν αυτή την στιγμή που διαβάζεις, γνέφεις καταφατικά, τότε σου έχω μια εκπληκτική πρόταση!

Η πρόταση είναι το Μιλάνο, η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ιταλίας μετά τη Ρώμη και η πρωτεύουσα της Μόδας!

Μπορεί να έχεις στο μυαλό σου ότι είναι ένας ακριβός προορισμός μιας και το όνομα της είναι συνδεδεμένο με τους μεγαλύτερους οίκους αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Καταρχάς, θα βρεις οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια μιας και η τιμημένη Ryanair διαθέτει πτήσεις για  Bergamo, μια πόλη δίπλα από το Μιλάνο. Μην σε αγχώνει ότι είναι μακρυά. Με το που βγεις από το αεροδρόμιο, παίρνεις τα τύπου ΚΤΕΛ λεωφορεία και βρίσκεσαι σε λιγότερο από μία ώρα στον κεντρικό σταθμό του Μιλάνου. Και μόνο με 5 ευρώ!

Συνεπώς, την ακρίβεια των εισιτηρίων την ξεπεράσαμε.. Θεωρώ όμως πως την ξεπερνάμε γενικά, μιας και δεν μιλάμε για μια πόλη που είναι αποκλειστικά ακριβή. Είναι μία πόλη που συνδυάζει ακριβά μαγαζιά και εστιατόρια και αν έχεις καλό μπατζετ μπορείς να κάνεις πολλά. Ωστόσο αν θες τα τίμια μαγαζιά που θα ευχαριστηθείς και δεν θα χρειαστεί να γυρίζεις πίσω με άδειες τσέπες, εννοείται πως υπάρχουν και εννοείται πως θα στα πω!

Πάρε μια γεύση από την πόλη και μετά πάμε στα ειδικά!



































Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Τι πρέπει να δεις σαν καλός τουρίστας

Duomo 

Αν μιλάμε για Μιλάνο, μιλάμε για Ντουόμο. Ο Duomo (Ντουόμο), ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, χρειάστηκε σχεδόν 6 αιώνες για να ολοκληρωθεί! Ακούγεται απίστευτο, αλλά θα το συνειδητοποιήσεις αν παρατηρήσεις το πόσο περίτεχνος και πολύπλοκος είναι αυτός ο ναός. Κοσμείται από 3.400 αγάλματα και πάνω από 700 φιγούρες σε μαρμάρινα ανάγλυφα. Κάνε μια βόλτα γύρω από το ναό και μην παραλείψεις να περιηγηθείς στο εσωτερικό του ναού για να θαυμάσεις αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα! Εννοείται πως μπορείς να ανέβεις στην ταράτσα, απλά σε αυτήν την περίπτωση θα πληρώσεις και το αντίστοιχο αντίτιμο. Υπάρχει και ασανσέρ γι' αυτούς που δεν αντέχουν τα 150 σκαλιά!





Γκαλερία Βιτόριο Εμανουέλε Β΄(Galleria Vittorio Emanuele II)

Μιλάνο σημαίνει μόδα, σημαίνει εμπορικά με τους πιο περιζήτητους οίκους! Μην παραλείψεις λοιπόν να επισκεφτείς το πιο παλιό εμπορικό κέντρο στον κόσμο που είναι το Γκαλερία Βιτόριο Εμανουέλε Β΄, ακριβώς δίπλα στο Duomo. Πρόκειται για μια άκρως εντυπωσιακή σκεπαστή στοά με γυάλινη οροφή και έναν υπέροχο γυάλινο θόλο 45 μέτρων. Αξίζει να κάνεις τη βόλτα σου, να βγάλεις την παραδοσιακή φωτογραφία και να χαζέψεις τις πανάκριβες και πολυτελείς βιτρίνες. Εδώ να σχολιάσω πως το Μιλάνο δεν είναι τυχαία η πρωτευόυσα της Μόδας.. Οι Μιλανέζοι και οι Μιλανέζες είναι το λιγότερο σικ και φινετσάτοι!















Σκάλα του Μιλάνου

Μιλάνο σημαίνει γκράντε καταστάσεις.. Άρα είσαι για τη Σκάλα του Μιλάνου! Πολύ κοντά λοιπόν από την Ντουόμο είναι και αυτό το περίφημο κτίριο. Όταν θα δεις την σκάλα, θα πεις πολύ αυθόρμητα "Μα καλά αυτή είναι η Σκάλα του Μιλάνου"; Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ιδιαίτερα επιβλητική. Ωστόσο είναι ο ναός της όπερας, οπότε αν σε ενδιαφέρει να δεις κάποια παράσταση, καλό είναι να κλείσεις από νωρίς.


Πάρκο Sempione - Κάστρο των Σφόρτσα - Αψίδα της ειρήνης

'Όλα αυτά θα τα βρεις στον δρόμο σου για το κάστρο των Σφόρτσα. Αυτό αποτελούσε την κύρια κατοικία της πανίσχυρης ιταλικής οικογένειας των Σφόρτσα. Το Castello Sforzesco, όπως είναι γνωστό στους Ιταλούς, βρίσκεται στο πάρκο Sempione που καλύπτει μια τεράστια έκταση βορειοδυτικά από το ιστορικό κέντρο του Μιλάνου. Είναι πανέμορφο, καταπράσινο, με λιμνούλες, γεφυράκια και πάπιες. Την Κυριακή έχει και ανοιχτό παζάρι! Μην παραλείψεις να περάσεις στο τέλος του πάρκου από την Αψίδα της Ειρήνης που χτίστηκε το 1807 υπό τη διοίκηση του Ναπολέοντα.

















Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα Βίντσι 

Εδώ χρειάζεται να κάνεις προ κράτηση αν επιθυμείς να δεις ένα από τα σημαντικότερα έργα του Λεοναρντο ντα Βίντσι. Λόγω της ευπάθειας τηνς τοιχογραφίας, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε 30 άτομα για 15 λεπτά κάθε φορά. Αξίζει, γι αυτό κανόνισε το μέρες πριν την πτήση σου και κλείσε εδώ τη θέση σου!

Navigli - η Βενετία του Μιλάνου

Το Navigli βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Μιλάνου και στις δύο πλευρές των κεντρικών καναλιών Naviglio Grande και Naviglio Pavese. Τα κανάλια σε κάνουν να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι κάπου στην Βενετία και μάντεψε.. Ήρθε η ώρα για το περίφημο Aperitivo! Να και κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα.. Το aperitivo ξεκινάει το απογευματάκι και συνδυάζει ένα δροσιστικό κοκτέιλ (τύπου Aperol) με ανοιχτό μπουφέ. Και όλα αυτά σε τιμή που κυμαίνεται στα 10 ευρώ περίπου.  Αυτή η περιοχή είναι η καρδιά της νυχτερινής ζωής!






Στην ταράτσα του Rinascente για κοκτέιλ, γλυκά και θέα

Είναι από τα πιο γνωστά εμπορικά κέντρα του Μιλάνου και αξίζει να ανέβεις στην ταράτσα, να φας ένα τέλειο γλυκάκι και απολαύσεις την θέα!






Λίμνη Como και στα χωριά αυτής

Σε μια ώρα με το τρένο από το Μιλάνο, είσαι στην πόλη Como και στην περίφημη λίμνη Como!
Το τοπίο είναι ιδιαίτερα επιβλητικό μιας και η λίμνη περιβάλλεται από βουνά και λόφους αλλά και από τις διάσπαρτες πανέμορφες βίλες οι οποίες δημιουργούν πανέμορφα χωριά και θέρετρα. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ελβετία και αποτελεί και αγαπημένο καταφύγιο των διάσημων. 
Μην παραλείψεις να πιεις τέλειο εσπρεσάκι στο καφέ Vintage αλλά και εκπληκτικό τιραμισού. Μπορείς να πάρεις το ferry από εκεί και να επισκεφτείς και άλλα χωριά. Εμείς τιμήσαμε και το χωρίο Varena όπου έφαγα τις πιο ωραίες πένες pesto της ζωής μου στο μοναδικό μαγαζί που ήταν ανοιχτό και μπύρα Gran Riserva!






































Που να φας, που να βγεις, που να πιεις

Η νυχτερινή ζωή του Μιλάνου χτυπά στην περιοχή Navigli, στην μικρή Βενετία του Μιλάνου  και στην Brera. Εκεί, θα πας περπατήσεις γύρω στα κανάλια, στα σοκάκια, θα κάνεις τα απεριτίβο σου και θα πας στα όμορφα μπαράκια. 




Αν θες όμως να σου πω και συγκεκριμένα μαγαζάκια, έχω και από αυτά:

Για cocktail και aperitivo:

Corso Como 10 - Εξαιρετικό μπαρ και πολιτιστικός χώρος






Radetzky (drinks/brunch) 
Fonderie milanesi (nice garden) 
Brian & Barry rooftop (piazza duomo) 

Και αν θες να το ξενυχτήσεις μέχρι το πρωί, θα πας στην club-αρα Plastic Milano που έχει 3 stages!

Για φαγάκι:


































Υπέροχη φοκάτσια στο Tamandi!































Brunch στο God Save The Food

































Για παραδοσιακά ριζότα και πίτσα στο Grand Italia. Στο Μιλάνο το σύνηθες είναι η πιτσούλα να είναι χοντρούλα!







La Briccola (the best) 
Alfresco (nice for lunch/garden outside)
Dry (pizza&cocktails) 

Για σούπερ gelato 

Bastianello ( TOP)   - 1.50 euro  η μπάλα!


Chocolat Milano

Μην χάνεις ευκαιρία να πίνεις το εσπρεσσάκι σου! Οι Ιταλοί είναι οι μάγοι του καφέ, ο καθένας στο είδος του!



Που θα μείνεις

Σου προτείνω ανεπιφύλακτα το Garibaldi Suites. Πρόκειται για πολύ όμορφα διαμερίσματα, σε πολύ κεντρικό σημείο. Πηγαίναμε απλά παντού με τα πόδια!




Ολοκληρώνοντας, το Μιλάνο είναι μια πολύ όμορφη και ευχάριστη πόλη για ένα τριήμερο! Θα κάνεις χαλαρό τουρισμό, θα γευθείς υπέροχες νοστιμιές και καφέ, θα ψωνίσεις και θα διασκεδάσεις.

Σε περίπτωση που επιθυμείς να καθίσεις παραπάνω, μπορείς να συνδυάσεις την πόλη αυτή και με άλλες πόλεις όμως το Μπέργκαμο, την Πάρμα και τη λίμνη Κόμο.

Αξίζει λοιπόν!

Αφιερώνω αυτό το αρθράκι στους υπέροχους μου φίλους, σε αυτά τα υπέροχα πλάσματα που αβίαστα με κάνουν πάντα να χαμογελώ!



Σε φιλώ γλυκά,
Πανωραία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου